Big Green Egg te duur? Het beste alternatief

alternatief green egg bbq

Wij zijn fan van de Big Green Egg maar deze is erg prijzig, zeker als je niet zo vaak gebruik maakt van je BBQ. In dit artikelen delen we een paar goede alternatieven met je.

Waarom is de Green Egg eigenlijk zo populair?

Je ziet ze tegenwoordig overal. Van de lokale bouwmarkt tot je favoriete restaurant welke het duurste vlees bereid op de Big Green Egg. Maar waarom waarom deze zo populair? Natuurlijk is BBQ’en in het algemeen erg populair, zeker in de zomer als het zonnetje doorbreekt.

Na een lange dag werken op kantoor is er niets beter dan lekker je tuin in gaan en even een lekker stukje vlees op de BBQ te bereiden onder het genot van een drankje. Dat kan natuurlijk op iedere BBQ of op een Green Egg alternatief.

Een klassieke manier van BBQ’en is natuurlijk op kolen. Dit kan zijn houtskool of briketten. Maar tegenwoordig kiezen ook veel mensen voor een elektrische BBQ of een gas BBQ. Zelf ben ik fan van het gebruik van kolen omdat dit toch net wat echter voelt.

De Big Green Egg is sinds enkele jaren erg populair. Maar deze bestaat al sinds 1974. Het is een zogenaamde keramische Kamado barbecue. Hij is erg populair omdat de kwaliteit erg hoog is.

Keramische kamado BBQ’s zijn enorm veelzijdig en staan bekend om hun mogelijk om de temperatuur goed te regelen. Ze zijn gemaakt van gemaakt van hoogwaardige materialen waardoor de warmte goed binnen blijft. Je kan ermee grillen, bakken, koken, stomen én slow cooken. Een dergelijke barbecue verbruikt minder houtskool dan traditionele houtskoolbarbecues.

Green Egg bbq alternatief

Alternatief 1 – Yakiniku grill

De Yakiniku is een 19 inch keramische barbecue van een Nederlands bedrijf. Deze kamado BBQ wordt in een doos op pallet geleverd omdat deze erg groot is. Je moet moet hem ook zelf in elkaar zetten.

Maar dat is gelukkig is erg simpel. Je hoeft alleen het onderstel en de zijtafeltjes te monteren. Dit lukt jou in ongeveer 20 tot 30 min.

De kwaliteit van dit merk zie je terug in het feit dat er gebruik is gemaakt van bewerkt roestvrijstaal. Dit ziet er mooi uit en is van erg stevige kwaliteit. Het keramiek van de BBQ is van hoogwaardige kwaliteit. Je krijgt dan ook 20 jaar garantie.

Ze hebben diverse modellen in het assortiment, o.a. de Mini, Compact, Medium, Large en Extra large. De Medium en Large komen qua afmetingen overeen met de modellen van Green Egg.

De prijs is ongeveer even duur maar de kwaliteit ligt nog wat hoger. Dit is dus absoluut geen nep Green Egg alternatief maar een volwaardige concurrent.

Alternatief 2 – iets goedkoper

The Bastard is een het model welke we zelf erg prettig vinden. Het is een Nederlands merk welke sinds 2013 goede kamdo barbeques levert. Ze staan achter hun merk, daarom krijg je ook levenslange garantie.

De binnenkant, het hittebestendig keramiek is van stevige dikke kwaliteit. Maar ventilatierooster en het grillrooster zijn erg stevig en netjes afgewerkt. Ze hebben tegenwoordig een redelijk groot assortiment.

Je kan ze kopen in de maten klein, medium of large. Voor de grotere modellen is er gebruik gemaakt van hardhout voor de twee zijtafeltjes, in plaats van bamboe. Dit is natuurlijk wel zo eco bewust.

De Bastard is een echte kamado en een goed big green egg medium alternatief. Ze zijn net iets beter geprijsd dan de originele Green Egg maar de kwaliteit is minstens net zo goed. In onze ogen is dit de aanrader als je wel een goede BBQ zoekt maar niet tegen de hoofdprijs.

Alternatief 3 – Guru Grill – goedkoop

Een Kamado waar we ook erg over de spreken zijn is Guru Grill. Dit is ook een bekende naam in het wereldje van de barbecues. Ook hier krijg je weer een kwaliteitsproduct. Ze geven een garantie van 20 jaar op de BBQ.

De Grill Guru kwaliteit barbecues zijn ontworpen om alle seizoenen lekker buiten te kunnen genieten. Ze hebben een weerbestendige coating. Hoe koud of warm het ook is. Deze blijft altijd op temperatuur. Ideaal als je een keer een winter feestje wil geven voor je familie of vrienden.

De grill Guru kamados zijn er in de maten Compact, Medium, Large en XL. Er is dus altijd een kamado aansluit bij jouw eigen wensen. De grotere modellen wordt geleverd met een onderstel. Kwa maatvoering zijn ze ook weer te vergelijken met de Green Egg BBQ’s.

Wat het meeste opvalt is de prijs. Ze kosten ongeveer de helft (ja 50%) van de originele. Dit is us een prima Green EGG BBQ alternatief als prijs van belang is.

Kamado historie in het kort

Kamado is het Japanse woord voor oven. Deze heeft een geschiedenis die ver terug gaat in de tijd. Vroeger was dit een hout gestookte pot van klei in de grond. Door het gebruik van dit materiaal werd de warme goed vastgehouden.

Op basis van deze techniek hebben Amerikaanse soldaten dit idee verder door ontwikkelend. Na de 2 wereldoorlog hebben ze versie 2.0 van Kamado bedacht.

Dit is een keramische grill in de vorm van een ei. Hij komt met verstelbare grillplaten. Hierdoor krijg je goede luchtcirculatie en goede geleiding van de temperatuur.

Op een Kamado maak je alles

Met een kamado BBQ kun je véél meer dan alleen een stuk vlees bakken of wat groente bakken. Het is echt een multifunctioneel apparaat. Je kunt erop grillen, koken, bakken, slow cooken en zelfs stomen. Dit leer je natuurlijk niet zomaar. Gelukkig zijn er veel BBQ boeken te koop met recepten en technieken.

Daarnaast zie je nu ook overal BBQ workshops uit de grond schieten die jou op weg helpen met allerlei leuke nieuwe technieken en recepten.

Accessoires 

Je bent niet klaar met de barbecue alleen. Je hebt als echte buitenkok natuurlijk ook een legio aan accessoires nodig. Denk aan gietijzeren pannen, een tosti maker of een zoutsteen. Je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat wel. Welk merk je ook kiest, je zal zeker prettig gaan bakken en braaien.

Aanbevolen artikelen

1 reactie

  1. […] Barbecueën is een populaire manier om vlees, gevogelte en zeevruchten te bereiden. In plaats van dingen als hamburgers, hotdogs en worstjes te eten die vet aan je lichaam en centimeters aan je taille toevoegen. Je moet het eten gezond houden en minder vet vlees eten en alleen mager vlees eten. Vis en kip en magere stukken zijn een veel betere gok en resulteren niet in verstopte slagaders. Wat je voor het barbecueën gebruikt, moeten ook dingen zijn als olijfolie en minder vettige stoffen. Terwijl je geniet van lekker eten in je tuin, moet je ook voor je gezondheid zorgen. Dit kan alleen worden gedaan door het dieet zorgvuldig te plannen en ook het menu voor het barbecueën. […]

Reacties zijn gesloten.