Een gazon aanleggen: alles wat je moet weten

Wil jij in het aankomende voorjaar genieten van een prachtig gazon? Het aanleggen van een gazon is gelukkig niet heel ingewikkeld. Met graszoden van gazonplus.nl en een handige legservice heb je binnen een mum van tijd een mooi gazon. We vertellen je in dit artikel alles over het aanleggen van een gazon.

Zoden of zaaien?

Begin met de keuze voor het leggen van het zaaien van je gras, of het leggen van bijvoorbeeld Gazonplus graszoden. Er is voor beide opties wat te zeggen. Het leggen van zoden is natuurlijk ontzettend snel en je hebt onmiddellijk resultaat. Maar het leggen van graszoden is een zware en arbeidsintensieve klus. Het zaaien van gras is een stuk minder zwaar, maar het duurt natuurlijk wel langer voor je resultaat hebt. Houd rekening met een jaar voordat je van je gazon kan genieten. Bovendien ben je tussendoor druk met onkruid wieden. Gras zaaien is wel een stuk goedkoper dan graszoden.

Wanneer?

De ideale temperatuur om graszoden te leggen ligt tussen de 10 en 20 graden. Het voorjaar en het najaar zijn dus de beste perioden om de graszoden te leggen. Gras zaaien kun je het beste doen in de periode tussen februari en oktober. De bodemtemperatuur moet minimaal tien graden Celsius zijn.

Hoe?

Met het leggen van graszoden kun je je vaak laten assisteren door de leverancier. Dit kost een paar euro extra, maar scheelt wel ontzettend veel en zwaar werk. Zowel bij zaaien als zoden leggen begint het bij het goed omspitten van de grond om een goede ondergrond te creëren. Bij zoden is het daarna een kwestie van uitrollen. Als je kiest voor graszaad, moet je na het zaaien goed omwoelen en regelmatig onkruid blijven verwijderen.

Onderhouden

Wanneer je gazon eenmaal mooi ligt wil je natuurlijk ook dat het mooi blijft. Dit krijg je voor elkaar door de boel goed te onderhouden. In de koudere maanden is eens per twee weken maaien voldoende. In de warmere maanden (vanaf ongeveer april) is het verstandig om eens of zelfs twee keer per week te maaien. Laat tuinmeubelen niet te lang op dezelfde plek op het gazon staan. Daar krijg je dode plekken van. Met deze handleiding moet het wel lukken. Veel succes!

Aanbevolen artikelen