Hoe houd je je tuin gezond met een veranderend klimaat?

Het klimaat in Nederland verandert, daar kunnen we niet meer onderuit. De aarde warmt op en dat heeft gevolgen. Zachte winters met weinig of geen vorst. Warme droge zomers, afgewisseld met periodes waarin het soms langdurig regent. Dat vraagt het nodige van de planten in onze tuin. Die moeten er maar mee zien te dealen. Dat lukt ze vaak wel, maar ze hebben daar wel wat hulp bij nodig. Als het langdurig regent is het zaak ervoor te zorgen dat het water goed weg kan zakken in de grond. Dus moeten die tegels eruit. Die tegels die we hadden gelegd om een tuin te creëren die geen onderhoud nodig heeft. Maar daardoor staat hij wellicht wel vaker blank. En dat is ook niet echt een pretje.

Regenwater opvangen

Tijdens een lange droge zomer wordt er door de overheid vaak op aangedrongen om zuinig te doen met water. We hoeven er in Nederland niet bang voor te zijn dat er geen water meer uit de kraan komt. Maar leidingwater gebruiken om de planten in de tuin te besproeien is niet nodig als je een mooie houten regenton onder een regenpijp aan de gevel zet. Hierin kun je regenwater opvangen dat je gebruikt om je planten water te geven. Regenwater is niet alleen gratis, het bevat ook belangrijke bouwstoffen die planten goed kunnen gebruiken. Als het in de zomer langdurig niet regent heb je genoeg regenwater op voorraad om de planten niet te laten verdorren. Zeker als ze bloeien hebben ze veel voeding nodig. Knip uitgebloeide bloemen altijd uit de planten, zodat de plant hier geen energie meer aan hoeft te besteden. Dit biedt mogelijkheden voor het vormen van nieuwe knoppen. De plant zal daardoor langer bloeien.

Tijdig snoeien

Naast regenwater verzamelen in een houten of kunststof regenton kun je planten ook helpen door ze tijdig te snoeien. Vraag aan een deskundige wanneer je een plant, struik of boom het beste kunt snoeien en hoe je dat dan kunt doen. Het is niet een kwestie van lukraak wat takken wegknippen, voor sommige plantensoorten luistert het snoeien zeer nauw. Ook het moment waarop je dat doet is van belang. Snoeien wordt meestal aan het einde van de zomer, begin van de herfst gedaan. De plant kan zich dan in alle rust voorbereiden op een nieuw bloeiseizoen.

Planten in bakken

Je kunt ook prima planten in bakken zetten. Houd er wel rekening mee dat een plant in een bak niet winterhard is, ook als dat voor deze soort wel wordt aangegeven. Winterhard geldt alleen ‘in de losse grond’. Haal plantenbakken daarom naar binnen. Zet ze in een schuur of garage zodat ze daar kunnen overwinteren. Na de winter is het voor de plant fijn als je de grond vervangt door nieuwe, voedselrijke grond. Dan zal hij zeker weer net zo uitbundig bloeien als het jaar ervoor.

Aanbevolen artikelen