Hoe pak je de Japanse duizendknoop aan?

De Japanse duizendknoop is in opmars. Dat is hij al jaren, maar wie de laatste tijd het nieuws in de gaten heeft gehouden, weet dat deze invasieve woekeraar de gemoederen behoorlijk bezig houdt. En dat is niet zo gek, want de duizendknoop is lastig te bestrijden en behoorlijk hardnekkig, wat hem tot een absolute nachtmerrie kan maken. Daarom is het dan ook van belang dat je een expert in huis haalt, omdat deze de duizendknoop nog het beste aan kan pakken. Maar wat helpt?

Het uitgraven van de duizendknoop

Een Japanse duizendknoop bestrijden kan gedaan worden door de plant helemaal uit te graven. Dit is nogal een klus, maar als je het goed doet is het wel erg effectief. De duizendknoop is een plant die zich snel en gemakkelijk ergens vestigt en om hem hier weer vandaan te halen, kan je hem helemaal uitgraven. Dat betekent: met wortel en al verwijderen. Dit moet nauwkeurig gebeuren, omdat de plant zelfs van het kleinste stukje wortel weer helemaal opnieuw kan opleven en je dus weer opnieuw kan beginnen. Het afval van de plant mag ook niet bij het gewone GFT-afval, omdat het dan goed mogelijk is dat het ergens anders weer voet aan de grond krijgt. Scheid het dus van de rest van het groen en laat het apart wegbrengen.

Maaien

Het maaien of snoeien van de duizendknoop kan goed werken, maar dan moet je wel de tijd nemen en de discipline hebben om dit met grote regelmaat te doen. Door de plant heel regelmatig helemaal af te maaien, moet hij steeds veel energie verbruiken om weer terug te groeien. Uiteindelijk kost dit de duizendknoop de kop, omdat de energie die gebruikt wordt om terug te groeien een stuk meer is dan hij aan de grond kan onttrekken. Ook hierbij geldt; zorg ervoor dat het afval van de plant gescheiden wordt weggebracht. 

De bladvlo

Een zeer effectieve manier van bestrijding, is het gebruik van de bladvlo. Dit beestje is in het thuisland Japan de reden dat de duizendknoop helemaal niet zo’n groot probleem is. De bladvlo eet de plant simpelweg op en doet dat dermate effectief, dan je na verloop van tijd helemaal af bent van deze woekeraar. Deze biologische bestrijding is ook nog eens erg milieuvriendelijk, wat het natuurlijk helemaal mooi maakt. Schapen kunnen overigens ook prima gebruikt worden om de duizendknoop te bestrijden, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. 

Zoek een expert

Al met al zijn er meerdere manieren om deze plant tegen te gaan, maar het is wel belangrijk dat je goed weet wat je doet. Hiervoor is de duizendknoop veel te woekerend en kan hij veel te snel weer terugkeren na een halfslachtige poging om hem te verwijderen. Wil je echt zeker weten dat hij voor altijd wegblijft, laat hem dan bestrijden door een expert. Alleen dan weet je zeker dat het grondig en netjes gebeurt en zal het probleem zich niet snel weer aandienen. 

Aanbevolen artikelen