Kies jij voor handmatige of elektrische zonwering?

Zonwering kan een grote impact hebben op het comfort in je huis en tuin. Of je nou op zoek bent naar schaduw op je terras of juist minder warmte in de woonkamer wil ervaren: de keuze tussen handmatige en elektrische zonwering is een belangrijke beslissing. In het onderstaande artikel zetten we de voor- en nadelen van beide opties op een rijtje, inclusief de extra mogelijkheden zoals een solar motor en een slim zonweringssysteem. Zo kun jij de aller beste keuze maken voor deze zomerperiode!

Voordelige handmatige zonwering

Handmatige zonwering is een klassieke keuze. Denk maar eens aan de welbekende parasol of een handbediend terrasscherm. Het grootste voordeel van handmatige zonwering is de gemakkelijke installatie en relatief lage prijs. Helaas kan het bedienen best zwaar en onhandig zijn. Vooral als het gaat om grote parasols en schermen. De vraag naar handmatige bediening wordt dan ook steeds kleiner.

Moderne elektrische zonwering

Elektrische zonwering wint steeds meer aan populariteit. Het belangrijkste voordeel is natuurlijk het gebruiksgemak. Met een simpele druk op de knop kun je de zonwering moeiteloos bedienen. Dit is ideaal voor grote ramen, zware zonwering of wanneer je meerdere schermen/doeken tegelijk wilt bedienen. Bovendien biedt elektrische zonwering extra opties zoals automatisering of integratie met smart home systemen. Bij Degalux International kun je terecht voor een breed scala aan elektrische zonwering, van moderne screens en terrasschermen tot rolluiken. Een mogelijk nadeel van een elektrische variant is dat de aanschafkosten hoger liggen en dat je afhankelijk bent van elektriciteit voor de bediening.

Duurzame solar zonwering

Een extra optie binnen elektrische zonwering is de keuze voor een solar motor. Dit type zonwering werkt op zonne-energie, wat betekent dat je geen stroomaansluiting nodig hebt. Het is niet alleen milieuvriendelijk, maar kan ook energiekosten besparen op de lange termijn. Een ander voordeel is dat de installatie heel eenvoudig gaat en dat je niet afhankelijk bent van het elektriciteitsnet. Het is wel belangrijk om te weten dat de initiële kosten hoger liggen dan bij standaard elektrische zonwering.

Slimme zonwering voor optimaal gemak

Een andere geavanceerde optie is slimme zonwering. Deze zonwering kan bediend worden via je smartphone en geïntegreerd worden in je domotica systeem. Slimme zonwering zorgt voor ultiem gemak. Je kunt bijvoorbeeld een windsensor of zonnesensor toevoegen om het zonnescherm/doek automatisch te laten reageren op de weersomstandigheden. De nadelen van slimme zonwering zijn hetzelfde als die van standaard elektrische zonwering: hogere kosten en complexere installatie (als het niet op zonne-energie werkt).

Tegenwoordig gaat de voorkeur vaker naar elektrische zonwering vanwege de vele voordelen en het optimale gebruiksgemak. Toch blijft de beste keuze sterk afhankelijk van jouw eigen wensen en situatie. Verdiep je goed in alle mogelijkheden en laat je eventueel adviseren door een professional.

Aanbevolen artikelen