Onderhoud aan het dak vaak sluitpost op de begroting van huiseigenaren

Als je een eigen huis hebt dan hoort daar ook dak onderhoud bij, tenzij je in een appartement woont. In dat laatste geval hoort dit bij groot onderhoud dat over het algemeen door de Vereniging van Eigenaren wordt opgepakt. Maar heb je een eigen dak dan is dat uiteraard ook jouw eigen verantwoordelijkheid. Vaak hebben huiseigenaren geen idee wat de staat van het dak is. Ze klimmen doorgaans niet zelf op het dak om te controleren of alles daar nog heel is. Dat zou ook niet zo verstandig zijn, want zonder ervaring dat soort capriolen uithalen is niet zonder risico. Je kunt hier beter een ervaren dakdekker voor inhuren. Die kan een dakinspectie voor je uitvoeren.

Groot onderhoud aan het dak

Groot onderhoud aan het dak is niet heel vaak nodig. Een dak gaat normaal gesproken tientallen jaren mee voordat het moet worden vernieuwd. Goed onderhoud verlengt die levensduur ook nog eens aanzienlijk. Maar het is wel verstandig om kleine ergernissen te laten herstellen. Een probleem met de regenwaterafvoer kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de dakgoten vollopen en uiteindelijk klettert dan het regenwater op je terras of langs de gevel. Soms wordt het probleem veroorzaakt door afgevallen bladeren of restanten van vogelnestjes. Die kunnen de dakgoot verstoppen waardoor het water niet goed meer kan weglopen. De dakgoten schoonmaken moet daarom een jaarlijks ritueel zijn. Dit kun je uiteraard uitbesteden aan een vakman. Daarnaast kan er soms groot onderhoud nodig zijn zoals het vervangen van dakpannen of het vernieuwen van bitumen of lood- en zinkwerk.

Reserveer voor dakonderhoud

Als eigenaar van een woning moet je reserveren voor groot onderhoud. Je kunt er natuurlijk geld voor lenen, maar vaak kan dit alleen met een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Hier betaal je een hoge rente over. Het is verstandiger om direct bij het betrekken van je koopwoning een vast bedrag per maand opzij te zetten voor groot onderhoud. Dan heb je geld beschikbaar als de dakgoten moeten worden vernieuwd of als de woning moet worden geschilderd. Door goed onderhoud waarborg je je wooncomfort en veiligheid. Daarnaast zal de woning bij een eventuele verkoop aanzienlijk meer opleveren als het onderhoud op orde is. Maar zelf woon je waarschijnlijk ook graag in een huis dat er netjes uitziet en comfortabel is.

Wees alert op kleine lekkages

Een duidelijke lekkage valt vaak wel op. Maar het is ook van belang dat je alert bent op een kleine lekkage van het dak. Zie je een vochtige plek op de vloer, dan kan dit zomaar een lek in het dak zijn. Zeker bij platte daken is het niet altijd duidelijk waar het dak precies lekt. Een dakdekkersbedrijf kan dit door middel van lekdetectie opsporen en herstellen. Soms is het een kwestie van een dakpan vernieuwen of een stukje zinkwerk opnieuw aanbrengen. Een kleine reparatie kan op die manier veel problemen op lange termijn voorkomen.

Aanbevolen artikelen