Vlonder schoonmaken – lees deze tips

Vlonder schoonmaken

Een houten vlonder siert je tuin. Vooral als de vlonder aan het water ligt of rondom een vijver. Ook wordt een vlonder vaak aangelegd als plek om te zitten. Dan wordt het meestal gebuikt als veranda of een houten terras. Een houten vlonder vraagt helaas wel om het nodige onderhoud. Hoe maak je een houten vlonder goed schoon?

Weerelementen

De mooie natuurlijke uitstraling van een houten vlonder gaat al snel wat verloren door het weer. Mos en algen gaan groeien en voor je het weet heb je een groene vlonder en gladde vlonders waar je over kan uitglijden. Door de aanslag wordt de vlonder ook erg glad. De groene aanslag kun je gelukkig wel snel en makkelijk verwijderen. Je kunt een houten vlonder goed schoonmaken. Als de laatste schoonmaakbeurt lang geleden is, is het wel een flinke klus om de vlonder goed schoon te maken. Om het hout in goede staat te houden is het goed om het één tot twee keer per jaar te reinigen.

Het is normaal dat hout verandert door de invloed van het weer. Hout is immers een natuurlijk product. Je ziet duidelijk het verschil tussen hout dat door de weersomstandigheden vergrijsd is en hout dat vervuild is.

Groene aanslag verwijderen van je vlonder en tuinmeubilair

Groene aanslag kan zich gemakkelijk hechten aan vlonders en tuinmeubilair en kan zorgen voor een glad oppervlak en verminderde levensduur. Het is daarom belangrijk om groene aanslag regelmatig te verwijderen. Een eenvoudige manier om groene aanslag van vlonders en tuinmeubilair te verwijderen is door het oppervlak te schrobben met een oplossing van water en groene zeep.

Breng de oplossing aan op het oppervlak met een zachte borstel of spons en laat het enige tijd inwerken. Spoel het oppervlak vervolgens grondig af met schoon water en laat het drogen. Als het probleem ernstiger is, kan een hogedrukreiniger worden gebruikt om de groene aanslag te verwijderen. Zorg er in dat geval voor dat de druk niet te hoog is, om schade aan het oppervlak te voorkomen. Het is belangrijk om groene aanslag regelmatig te verwijderen om te voorkomen dat het zich ophoopt en moeilijker te verwijderen wordt.

Vergrijzing van hout

Vergrijzing van hout ontstaat door zonlicht. Het betreft hier alleen om een verandering van kleur. Het is verder niet van invloed op de kwaliteit van het hout. Er zijn producten om ervoor te zorgen dat er een gelijkmatige vergrijzing ontstaat. Ook is het een mogelijkheid om het hout te behandelen met een ‘ontgrijzer’. Zo krijg je de natuurlijke kleur terug. Dit is wel een oplossing van tijdelijke aard.

Je vlonder reinigen is in dit geval dus niet perse nodig, houten vlonders worden nu eenmaal grijs na verloop van tijd. Je vlonder onderhouden met olie kan wel helpen om verkleuring tegen te gaan. Maak deze wel eerst altijd vrij van vervuiling met een harde bezem, water en groene zeep. Dit is een milieuvriendelijker alternatief voor chemische producten. Bij een kunststof vlonder is dat niet nodig want de kleur van het hout kan in principe niet veranderen maar regelmatig schoonmaken met water is wel nodig.

Vervuiling van hout

Vervuiling van hout ontstaat door mos, algen en vuil. Het wordt dan glibberig en krijgt een vuile uitstraling. Er ontstaat een zwart/ groene verkleuring. Hierdoor kan het hout op de lange termijn wel aangetast worden. Het is raadzaam om één tot twee keer per jaar te reinigen.

Wat gebruik je voor het schoonmaken van je vlonder?

Een houten vlonder schoonmaken kun je beter niet doen met het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen. Deze schoonmaakmiddelen tasten anders de grond aan. Dat is niet goed voor het milieu en ook schadelijk voor je planten. Er zijn verschillende middelen om je houten vlonder goed schoon te maken.

Aan de hoeveelheid groene aanslag zie je dat het nodig is om je vlonder goed schoon te maken. De groene aanslag wordt veroorzaakt door mos en algen. De bovenste laag kun je gemakkelijk verwijderen door te bezemen. Gebruik hier wel een zachte bezem voor. Met een harde bezem beschadig je al snel het hout en kunnen er krassen ontstaan in de laklaag. Dit gebeurt zelfs bij hardhout.

Houten vlonder schoonmaken

Plantaardige zeep

Een houten vlonder schoonmaken gaat heel makkelijk met groene zeep. Deze zeep is plantaardig en niet schadelijk is voor het milieu. Groene zeep is daarom geschikt om in een tuin te gebruiken. Deze zeep heeft een ontvettende werking en daardoor zijn het mos en algen snel verwijderd. Soms is alleen groen zeep gebruiken niet genoeg, maar de aanslag wordt dan in ieder geval wel verdund en losgemaakt. Dan kan je het daarna met een bezem verder verwijderen.

Vlonder schoonmaken met azijn

Een houten vlonder schoonmaken kan ook goed met azijn. Azijn is wel wat agressiever en kun je beter met water verdunnen. Vervolgens kun je je houten terras of houten vlonder goed en stevig schrobben. Gebruik hier weer een bezem voor. Let erop dat de azijn zich niet helemaal door de tuin verspreidt. Het kan wel schadelijk zijn voor je planten.

Met azijn kan je ook fruitvliegjes vangen dus als je wat over hebt, lees het artikel en gebruik je azijn goed.

Houten vlonder schoonmaken met hoge drukreiniger

Een hoge drukreiniger is handig om te gebruiken bij het schoonmaken van een houten vlonder. De hele houten vlonder is dan in korte tijd gereinigd. Als je zelf geen hoge drukreiniger hebt dan kun je deze huren bij een tuincentrum. Met gebruik van een hoge drukreiniger ben je bij een groot oppervlakte nog steeds wel even bezig, maar daarna hoef je aan de behandeling niets meer te doen. Het is een milieuvriendelijke manier van schoonmaken. Het nadeel van deze manier is dat het terrasoppervlak beschadigd kan raken. Daardoor kunnen algen en mos zich juist makkelijker hechten. Gebruik dan niet een te hoge druk wanneer je je vlonder schoonmaken gaat.

Vlonder schoonmaken

Houtmiddelen voor het reinigen

Bij een tuincentrum kun je verschillende middelen kopen voor het reinigen van hout. Je kunt het beste kiezen voor een schoonmaakmiddel speciaal voor een houten terras of vlonder. Deze middelen zijn meestal niet schadelijk voor de planten en het milieu.

Vlonder beschermen

Om te voorkomen dat je je vlonder vaker dan één keer per jaar moet schoonmaken, kun je hem behandelen. Van een laagje lak wordt de vlonder niet alleen gladder, maar ook mooier. Voor schimmel, mos en algen is het lastiger om zich te hechten aan een glad oppervlakte. Zo kun jij langer genieten van een mooie en schone vlonder. Onderhoud plegen is minder vaak nodig en je kunt de vlonder gemakkelijker schoon houden.

Dus je vlonder schoonmaken kan prima met een houten bezem en vijf eetlepels groene zeep. Dan wordt je vlonder meer mooi schoon voor de zomerperiode en daarna moet je je vlonder goed onderhouden natuurlijk.

Mos op hout verwijderen

Mos op hout kan leiden tot vochtproblemen en vermindert de levensduur. Het is daarom belangrijk om mos regelmatig te verwijderen. Er zijn verschillende manieren om mos van hout te verwijderen, afhankelijk van de omvang van het probleem en het type hout. Een eenvoudige manier om mos te verwijderen is door het te schrobben met een oplossing van water en azijn.

Als het probleem ernstiger is, kan een hogedrukreiniger worden gebruikt om het mos te verwijderen. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van een hogedrukreiniger, omdat het de houtvezels kan beschadigen. Het is ook mogelijk om commerciële reinigingsproducten te gebruiken om mos van hout te verwijderen, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze producten geschikt zijn voor het specifieke type hout dat u reinigt.

Alg verwijderen van hout

Algen kunnen zich gemakkelijk hechten aan hout en de esthetische uitstraling ervan aantasten. Bovendien kunnen algen vocht vasthouden, wat kan leiden tot houtrot. Het is daarom belangrijk om algen regelmatig te verwijderen van je vlonders. Een eenvoudige manier om algen van hout te verwijderen is door het hout te schrobben met een oplossing van water en bleekmiddel.

Het is belangrijk om handschoenen te dragen en de oplossing aan te brengen met een zachte borstel of spons. Spoel het hout vervolgens grondig af met schoon water en laat het drogen. Als het probleem ernstiger is, kan een hogedrukreiniger worden gebruikt om de algen te verwijderen van je vlonders. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van een hogedrukreiniger, omdat het de houtvezels kan beschadigen. Zorg er ook voor dat het hout volledig droog is voordat u het opnieuw schildert of beitst.

We hopen dat het proces van je vlonder schoonmaken nu wat makker is dus start nu met je houten vlonders schoonmaken. Dus ga snel je tuin in om deze mooier te maken. Lees hiervoor ook eens onze budget tuin tips. Hierin lees je meer tips voor een leuke achtertuin of voortuin want een vlonder reinigen is natuurlijk niet voldoende

Aanbevolen artikelen

1 reactie

  1. […] belangrijk dat je weet wat het verschil is tussen een whirlpool en een jacuzzi. Een whirlpool is voornamelijk geschikt voor binnenshuis terwijl een jacuzzi zowel binnenshuis als buitenshuis geplaatst kan […]

Reacties zijn gesloten.