Wat zijn de regels voor het plaatsen van een tuinhuis bij je woning?

Als je over een royale tuin beschikt dan wil je daar misschien wel een tuinhuisje of een blokhut neerzetten. Leuk als speelhuisje voor de kinderen, of een plek waar je rustig kunt werken. Daarnaast kun je je tuinhuis natuurlijk ook gebruiken om tuinspullen of fietsen in te stallen. Tuinhuisjes zijn te koop in talloze formaten en uitvoeringen. Voordat je een bestelling doet moet je wel weten wat de regels zijn voor het ‘bebouwen’ van je tuin. Over het algemeen geldt dat je in een voortuin geen ‘bouwwerken’ mag plaatsen, omdat dit ten koste gaat van het aanzien van de straat. In de achtertuin mag dit in veel gevallen wel.

Let op het aantal vierkante meters

Als je het aanbod bij Woodpro bekijkt dan ontdek je dat je een blokhut of tuinhuis kunt bestellen in tal van formaten. Dat is handig, want het aantal vierkante meters is van belang. Veel gemeenten hanteren namelijk een regel dat je een bepaald percentage van je tuin mag gebruiken voor het plaatsen van ‘gebouwen’ of voor een uitbouw aan je woning. Het is dus zaak te weten hoeveel vierkante meters je tuin is en hoe groot je toekomstige tuinhuis. Als dit binnen de regels valt dan hoef je geen vergunning aan te vragen. Zo niet dan is een vergunning nodig. Het kan zijn dat je die krijgt, alleen moet je dan rekening houden met een langere termijn. Tegen de aanvraag kan bezwaar worden gemaakt, bijvoorbeeld van je buren. Die kunnen claimen dat je plannen ten koste gaan van hun uitzicht of dat ze minder zon in de tuin krijgen.

Online een tuinhuis bestellen

Een goedkope blokhut of tuinhuisje kun je vandaag de dag gewoon online bestellen. Ideaal, want op die manier kun je gemakkelijk alle opties vergelijken. Kijk niet alleen naar het model en of het er leuk uitziet, maar ook of je het door jou gewenste tuinhuis in je tuin kunt plaatsen. Goed meten is belangrijk. Bedenk daarbij ook dat er loopruimte over moet blijven en dat de deur uiteraard open moet kunnen. Een tuinhuis lijkt op een plaatje altijd kleiner dan in werkelijkheid. Vaak kun je een tuinhuis in verschillende formaten kopen of zelfs kiezen voor een eigen ontwerp. Daarnaast is het mogelijk om het tuinhuis te voorzien van een luifel. Handig om je fiets onder te zetten of gereedschap. Maar je kunt de luifel ook gebruiken als je lekker buiten wilt zitten.

Overleg met de verhuurder

Woon je in een koophuis dan beslis je zelf over de inrichting van je tuin en dus over het plaatsen van een tuinhuis of blokhut. Je dient dan alleen rekening te houden met de regels van de gemeente. Als je je woning huurt is het natuurlijk een ander verhaal. Dan moet je ook toestemming hebben van de verhuurder. Daarnaast is het in geval van huur handig om te weten of je je tuinhuis gemakkelijk kunt demonteren en eventueel mee verhuizen als je vertrekt uit de woning. De verhuurder zal in de meeste gevallen van je eisen dat je de woning achterlaat zoals je die ooit huurde.

Aanbevolen artikelen