Winterharde hangplanten

hangplant winterhard

Winterharde planten zijn een uitstekende optie voor mensen die op zoek zijn naar een manier om hun tuin of balkon op te fleuren, zelfs tijdens de koudere maanden van het jaar. Hangplantjes buiten doen het erg goed! Zorg dat ze vorst verdragen en dan heb je een goede keuze gemaakt!

Ze zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar zijn ook erg praktisch en kunnen helpen bij het creëren van privacy en beschutting tegen de wind.

Soorten winterharde hangplanten

Er zijn veel verschillende soorten winterharde planten beschikbaar, variërend van kleurrijke bloeiende planten tot groene en sierlijke bladplanten. Hieronder zullen we enkele van de beste opties bespreken en tips geven voor het kweken en verzorgen van deze.

Ontdek hier mooie winterharde hangplanten voor buiten. Sommige kun je ook als bodembedekker gebruiken en hebben halfschaduw nodig. Hoe valt de zon op je balkon? Kun jij er een potplant kwijt of heb jij een grote tuin? Het is allemaal heel persoonlijk, maar laat je hier inspireren:

Helleborus

Helleborus, ook wel bekend als de kerstroos, is een prachtige winterharde plant met groenblijvende bladeren en delicate bloemen die in de wintermaanden verschijnen. Deze plant gedijt in de schaduw en kan goed overleven in koudere temperaturen. Helleborus komt in verschillende kleuren, variërend van wit tot roze, paars en rood.

Winterheide

Winterheide is een kleine struikachtige plant die bloeit in de wintermaanden. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder roze, paars en wit. Winterheide kan goed gedijen in de volle zon en is een uitstekende optie voor mensen die op zoek zijn naar een plant die gemakkelijk te onderhouden is.

Skimmia

Skimmia is een groenblijvende struik die in de wintermaanden bloeit. Het heeft prachtige rode bloemknoppen en gedijt goed in de schaduw. Skimmia is een goede optie voor mensen die op zoek zijn naar een plant die niet alleen mooi is, maar ook geurig. Skimmia heeft namelijk een aangename geur die de hele tuin kan vullen.

Vinca

Vinca is een prachtige winterharde hangplant met mooie, paarse bloemen. Het is een uitstekende optie voor mensen die op zoek zijn naar een plant die zowel in de volle zon als in de schaduw kan groeien. Vinca kan erg lang worden, wat het perfect maakt voor het creëren van privacy en het bedekken van lelijke muren of hekken.

Klimop

Klimop is een groenblijvende klimplant die zowel binnen als buiten kan groeien. Het is een uitstekende optie voor mensen die op zoek zijn naar een plant die gemakkelijk te onderhouden is. Klimop gedijt goed in de schaduw en kan worden gebruikt om muren, hekken en andere structuren te bedekken. Wil je zelf klimop zaaien? Of denk je liever aan clematis zaaien? Zoek dan eerst op hoe het moet zodat je groenblijvende klimop houdt.

Winterharde hangplant klimop

Zaaien maar!

Het zou kunnen zijn dat je graag zelf wil zaaien. Wil je dan een wingerd zaaien? Zorg er dan voor dat je meer over het soort plant te weten komt. Dan kun je wellicht ook nog bacopa zaaien of een kruipklokje zaaien. Zorg dat de plant goed de zorg krijgt die hij nodig heeft en wellicht is blauwe regen of hedera helix ook een goede optie. Er zijn nog veel meer mooie soorten klimop die je kunt kiezen die ook winterhard zijn! Vele soorten hangplanten kun jij zo in de winkel komen maar zelf zaaien voor in het voorjaar kan ook leuk zijn om te proberen.

Bomen kun je ook proberen zelf te zetten, als ze maar voldoende water krijgen! Zijn ze dan bladverliezend? Komt de bloei in het voorjaar op gang? Heb jij genoeg plaats voor bomen of blijft het bij een wintergroen plantje in een pot voor op het balkon?

Tips voor het kweken en verzorgen van winterharde hangplanten

  • Zorg ervoor dat de plantjes voldoende water krijgen, vooral tijdens droge periodes. Geef ze regelmatig water en vermijd het overmatig nat maken van de wortels.
  • Geef ze een lichte bemesting in het voorjaar en de zomer. Het hangt van het soort plant af wat ze nodig hebben. Soms heb je een gemakkelijke plant, zeker als je groene vingers hebt, dan heb je vaak aanleg en weet je veel over winterharde exemplaren.
  • Zorg ervoor dat de plantjes voldoende licht krijgen, afhankelijk van de specifieke vereisten van de plant. Sommige varianten, zoals klimop en vinca, gedijen goed in de schaduw, terwijl andere, zoals helleborus en winterheide, meer zonlicht nodig hebben.
  • Natte voeten, daar houden ze niet van! Je hebt ook bodembedekkers die je kunt kiezen, informeer hiernaar en vraag dan ook naar de bloei en welke prachtige kleuren zij hebben. Vele soorten bloeien prachtig in pot of in de volle grond. Het kan zijn dat ze zich in de herfst even laten hangen, maar dat komt weer goed.

Planten snoeien

Snoei de planten regelmatig om ze in vorm te houden en om ze te helpen groeien. Dit kan vooral belangrijk zijn voor winterharde hangplanten die snel kunnen groeien en zich kunnen verspreiden, zoals klimop. Haal altijd op tijd uitgebloeide bloemen eruit. Sommige hebben een uitbundige bloei en dan is het leuk als je de vrolijk gekleurde bloemen langer kunt zien! Zo houd je tevens langer een mooie plant.

Ontdek meer informatie over een potplant of kuipplanten door de Latijnse naam op te zoeken. Dit kan ook bij een slingerplant of vetplant en dan weet je ook of ze bladverliezend zijn en of je ze moet snoeien of niet. Er bestaan ook plantjes die wintergroen zijn en daar hoef je niets aan te doen.

Planten beschermen

Bescherm de planten tegen strenge vorst en koude wind door ze te bedekken met een doek of vlies. Dit kan vooral belangrijk zijn voor jonge planten of planten die nog niet volledig winterhard zijn.

Planten controleren

Controleer de planten regelmatig op plagen en ziekten. Deze soort van de hangplant zijn over het algemeen minder vatbaar voor plagen en ziekten dan andere soorten planten, maar het is nog steeds belangrijk om ze goed in de gaten te houden en indien nodig actie te ondernemen.

Hangplant- buiten volle zon

De mooie hangplant is een fantastische manier om wat groen aan je buitenruimte toe te voegen. Als je op zoek bent naar planten voor een buitenruimte zonder volle zon, zijn er veel mooie en interessante opties beschikbaar.

Asplenium nidus

Een van de beste planten voor een buitenruimte zonder volle zon is de hartjesvaren (Asplenium nidus). Deze plant heeft grote, weelderige bladeren die een mooie toevoeging zijn aan elke ruimte.

De hartjesvaren is een schaduwminnende plant en gedijt goed in vochtige omstandigheden. Het is ook gemakkelijk te verzorgen en te onderhouden, waardoor het een geweldige optie is voor beginnende tuiniers.

Bauhinia variegata

Een andere mooie optie voor een buitenruimte zonder volle zon is de viooltjesboom (Bauhinia variegata). Deze plant heeft prachtige, bloemrijke takken die naar beneden hangen en een mooie, kleurrijke toevoeging zijn aan elke ruimte. De viooltjesboom houdt van vochtige omstandigheden en kan goed gedijen in de schaduw.

Ruellia simplex

De Mexicaanse petunia (Ruellia simplex) is ook een geweldige optie voor een buitenruimte zonder volle zon. Deze plant heeft mooie, paarse bloemen die prachtig afsteken tegen de groene bladeren en een mooie uitstraling geven aan elke ruimte. De Mexicaanse petunia houdt van vochtige omstandigheden en gedijt goed in de schaduw.

Kortom, er zijn veel soorten van de prachtige hangplant die gedijen zonder volle zon en die perfect zijn voor het opvrolijken van je buitenruimte. Overweeg deze opties en kies de hangplant die het beste bij jouw smaak en leefomgeving past.

hangplanten voor buiten

Hangplanten voor buiten

De hangplant is een geweldige manier om wat groen aan je buitenruimte toe te voegen en ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten, vormen en kleuren. Deze planten kunnen in manden, potten of andere containers worden geplant en aan plafonds, muren of balkons worden gehangen.

Populaire hangplanten voor buiten zijn onder meer petunia’s, lobelia’s, hanggeraniums, fuchsia’s en varens. Zorg ervoor dat je de juiste plant kiest voor de specifieke omgeving, bijvoorbeeld voor een zonnige of schaduwrijke plek en houd rekening met de vereisten voor water en voeding.

Deze planten kunnen het hele jaar door een prachtige toevoeging zijn aan je buitenruimte.

Bloeiende hangplant buiten

De bloeiende hangplant is een geweldige manier om wat kleur en leven aan je buitenruimte toe te voegen. Er zijn veel prachtige opties beschikbaar, zoals petunia’s, lobelia’s, fuchsia’s, hanggeraniums en miljoenen klokjes.

Deze planten hebben kleurrijke bloemen en komen in verschillende maten en vormen. Het planten van bloeiende hangplanten is een gemakkelijke en effectieve manier om je buitenruimte er kleurrijk en mooi uit te laten zien.

Zorg ervoor dat je ze regelmatig water geeft, bemest en snoeit om ze in topconditie te houden en van hun prachtige bloemen te genieten. Een plant bloeit op zijn tijd en tijdig snoeien kan daar zeker aan bijdragen. Zoek daarom het soort plant op en weet hoe je welke soort plant moet verzorgen.

Hangplanten met bloemen

Hangplanten met bloemen zijn een prachtige manier om wat kleur en leven aan je ruimte toe te voegen. Er zijn veel verschillende soorten planten die bloeien, waaronder fuchsia’s, petunia’s, begonia’s en geraniums.

Elk van deze planten heeft zijn eigen kenmerkende bloemen die variëren in kleur, grootte en vorm. Deze planten met bloemen kunnen zowel binnen als buiten worden gehouden, afhankelijk van de vereisten van de specifieke plant. Een mooie bodembedekker kan ook een zonnig plekje nodig hebben. Ga na wat je wil voor je tuin en kies dan of winterhard de beste optie is en of je vaste planten wil of niet. Een wilde wingerd kan ook een mooie optie zijn net als sutera cordifolia.

De meeste planten kunnen goed naast andere planten. Ga wel na of ze in de zon moeten of in de lichte schaduw bijvoorbeeld. Een vaste plant heeft niet altijd veel verzorging nodig, maar je moet wel weten wat ze wel nodig hebben!

Sterke hangplant voor buiten

Als je op zoek bent naar sterke varianten die geschikt zijn voor buiten, dan zijn er veel geweldige opties beschikbaar.

Hier zijn enkele van de beste hangplanten voor buiten die sterk en duurzaam zijn:

  • Hangende vetplanten – Vetplanten zijn zeer geschikt voor buiten, omdat ze weinig water nodig hebben en goed tegen hitte en zonlicht kunnen. Ze zijn ook gemakkelijk te verzorgen en hebben weinig onderhoud nodig.
  • Hangende varens – Varens zijn mooie, weelderige planten die in de schaduw gedijen. Ze zijn goed bestand tegen de elementen en zijn gemakkelijk te verzorgen.
  • Hangende geraniums – Geraniums zijn populaire planten voor buiten en kunnen zowel in de zon als in de schaduw groeien. Ze zijn sterk en hebben weinig onderhoud nodig.
  • Hangende petunia’s – Petunia’s zijn prachtige planten met veel kleurrijke bloemen. Ze gedijen goed in de zon en kunnen goed tegen hitte en droogte.
  • Hangende lobelia’s – Lobelia’s zijn bloeiende planten die goed groeien in halfschaduw of volle zon. Ze hebben een matige hoeveelheid water nodig en zijn vrij sterk en duurzaam.

Het kiezen van een sterke hangplant voor buiten is belangrijk omdat deze planten worden blootgesteld aan de elementen zoals wind, regen en hitte. Zorg ervoor dat je de juiste plant kiest voor de specifieke omgeving waarin je deze gaat plaatsen, en houd rekening met de vereisten voor water en voeding.

Eenmaal geplant, zullen deze sterke tuinplanten je buitenruimte opfleuren en er prachtig uitzien gedurende het hele seizoen.

Vraag en antwoord

Welke winterharde hangplanten zijn het meest geschikt voor mijn klimaat?

De keuze van winterharde hangplanten voor buiten hangt af van de hardheidszone waarin je woont. Het is belangrijk om planten te kiezen die geschikt zijn voor jouw specifieke klimaat en omstandigheden.

Hoe moet ik mijn winterharde hangplanten verzorgen tijdens de wintermaanden?

Tijdens de wintermaanden hebben hangplanten minder water en voeding nodig dan tijdens de zomermaanden. Ze hebben ook bescherming nodig tegen strenge vorst.

Kunnen winterharde hangplanten binnenshuis worden gekweekt?

Sommige planten kunnen ook binnenshuis worden gekweekt, maar het is belangrijk om rekening te houden met de hoeveelheid zonlicht en temperatuur die de plant nodig heeft. Zorg ervoor dat je een geschikte locatie kiest waar de plant voldoende licht en warmte krijgt.

Aanbevolen artikelen