Ondanks dat het momenteel herfst is, ben je misschien wel van plan om komend voorjaar je tuin grondig aan te pakken en een complete transformatie te geven. Dit kan een behoorlijke klus zijn en heeft een goede voorbereiding nodig, waaronder een goed doordacht tuinplan. Door een tuinplan te maken weet je de juiste volgorde en het geeft je houvast, vooral als je een onervaren tuinierder bent kan dit prettig zijn. Maar hoe maak je een goed tuinplan, hieronder lees je een aantal tips.
Doe een grondanalyse
Voordat je aan de slag gaat is het belangrijk om een grondanalyse uit te voeren, dit klinkt heel ingewikkeld maar is het niet. Het is vooral van belang om te weten uit wat voor bodem je tuin bestaat, dit heeft namelijk invloed welke planten geschikt zijn voor in je tuin en tevens hebben sommige bodems meer stevigheid nodig, bijvoorbeeld wanneer je een verhoging gaat maken met betonnen u-elementen of een overkapping gaat plaatsen.
Bepaal de ligging van de tuin
Ook niet onbelangrijk, bepaal de windrichting van je tuin en dat is heel simpel te achterhalen. Bekijk wanneer je tuin volop zon heeft.
- Heb je in de ochtend veel zon, je tuin ligt op het oosten
- Heb je in de middag veel zon, je tuin ligt op het zuiden
- Heb je in de avond veel zon, je tuin ligt op het westen
- Heb je weinig tot geen zon, je tuin ligt op het noorden
Waarom is het zo belangrijk om dit te weten? Je kunt dan bijvoorbeeld rekening houden met de juiste plek voor het terras. Maar ook voordat je begint met het plaatsen van planten in je tuin, is het handig om te weten waar precies de zonnige en schaduwrijke plekken zijn, aangezien verschillende planten uiteenlopende behoeften hebben als het aankomt op lichtinval.
Wat is het budget?
Niet onbelangrijk, het budget. Het is slim om van tevoren te bepalen hoeveel je gaat uitgeven aan je tuin. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel keuzemogelijkheden voor de tuin waardoor je in principe met elke budget een fijne tuin kunt aanleggen. Hou vooral ook aanbiedingen in de gaten en zoek naar betaalbare tuintegels, opsluitbanden maar hou ook je ogen open voor betaalbare planten. Regelmatig worden er ook via tweedehands websites gratis materiaal aangeboden, bijvoorbeeld gratis grond of zand.
Ga op zoek naar inspiratie
Wanneer je weinig ervaring hebt wat betreft het aanleggen van een tuin, dan is het goed om inspiratie te gaan zoeken. Bezoek daarom verschillende tuincentra’s, maak gebruik van websites zoals Pinterest of bekijk verschillende tuinen in de buurt. Op deze manier krijg je stukje bij beetje meer inspiratie en dat gaat je helpen bij de volgende stap.
Maak een tuinontwerp
Nu komt het echte werk, namelijk het maken van een tuinontwerp. Je houdt uiteraard rekening met het bovenstaande, de bodem, de windrichting, budget en wat je mooi vindt. Pak papier en een potlood en begin met schetsen, het is handig wanneer je de afmetingen weet van je tuin. Ga vooral verschillende ontwerpen maken, bekijk wat je het mooiste vindt en wellicht kun je meerdere ontwerpen met elkaar combineren. Maak ook zeker een beplantingsplan en een lichtplan. Na het ontwerp maak je een besteklijst, hier komen alle materialen op te staan die je nodig hebt voor de inrichting van je tuin.
Zorg voor een goede planning
Voordat je daadwerkelijk je tuin onder handen gaat nemen, zorg je voor een goede planning. Bepaal bijvoorbeeld wanneer je aan de slag gaat, in welke seizoen en wil je hierbij hulp van een hoveniersbedrijf of ga je het allemaal zelf doen? Maak een realistische planning zodat het aanleggen van je tuin een stuk soepeler verloopt.
Met een doordacht tuinplan kun je vervolgens aan de slag gaan om de tuin van je dromen te realiseren.