Bank midden in woonkamer – is dat een goed idee?

bank midden in woonkamer

Een bank niet tegen de muur zetten in een grote woonkamer is een gedurfd en interessant idee, dat de ruimte kan transformeren en een gevoel van gezelligheid en comfort kan creëren. Er zijn echter verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het nemen van deze beslissing. In deze blog zullen we deze factoren bespreken en de voor- en nadelen van het plaatsen van een bank in het midden van de woonkamer afwegen.

Bank midden in de kamer – de voordelen

 • Een gezellige sfeer: Een bank midden in woonkamer plaatsen kan een gevoel van intimiteit creëren, waardoor de ruimte een gezellige en uitnodigende sfeer krijgt. Het kan ook bijdragen aan het creëren van een gezellige en ontspannen sfeer, perfect voor gezellige avonden met familie en vrienden.
 • Een opvallend statement: Een bank midden in de woonkamer kan een opvallende en interessante designkeuze zijn, die de aandacht trekt en een centraal element van de kamer wordt. Het kan ook helpen om de rest van het interieur van de kamer aan te vullen en af te stemmen.
 • Flexibiliteit in de indeling: Door de bank in het centrum van de huiskamer te plaatsen, biedt het meer flexibiliteit bij het indelen van de rest van de kamer. Het kan het gemakkelijker maken om andere meubels rondom de bank te zetten en verschillende lay-outs uit te proberen.
 • In een kleine woonkamer kan je ervoor kiezen om de bank niet te tegen een muur zetten. Hiermee krijg je een overzichtelijke woonkamer. Combineer die met een ronde salontafel om een gevoel van open ruimte creëren.

Nadelen van een bank in het midden van de woonkamer

 • Beperkte loopruimte: Een bank midden in de kamer kan de doorstroming van verkeer in de kamer belemmeren, vooral als de kamer klein is. Dit kan een probleem zijn als er veel mensen in de kamer zijn of als de kamer als doorgang wordt gebruikt.
 • Verlies van opslagruimte: Een fauteuil als middelpunt in de woonkamer kan beperkingen opleggen aan de opslagruimte in de kamer, omdat het moeilijker kan zijn om planken, kasten of andere meubelstukken neer te zetten zonder dat de ruimte te druk wordt.
 • Stijl en ontwerp: Een bank in het centrum van je woonkamer kan niet passen bij alle interieurstijlen en ontwerpen. Het kan ook lastig zijn om de bank goed af te stemmen op andere meubels en decoraties in de kamer.

Tips voor het plaatsen van een bank in het midden van de woonkamer

 1. Overweeg de grootte van de kamer: Als de huiskamer klein is, kan het zetten van een bank in het midden ervoor zorgen dat de ruimte te druk en krap aanvoelt. Overweeg in dat geval een hoekbank.
 2. Overweeg de functie van de kamer: Als de kamer voornamelijk wordt gebruikt om te entertainen of als een gezellige ruimte om te ontspannen, kan een zitbank in de kamer een uitstekende keuze zijn. Maar als de kamer ook gebruikt wordt voor andere doeleinden, zoals een werkruimte of een speelruimte voor kinderen, kan het plaatsen van een zitbank de functionaliteit van de kamer beperken.
 3. Kies de juiste grootte en stijl: Het is belangrijk om een bank te kiezen die past bij de grootte van de kamer en het gewenste ontwerp. Overweeg ook om te kiezen voor een bank met afneembare kussens om het schoonmaken en onderhouden ervan te vergemakkelijken.
 4. Maak gebruik van decoratie en verlichting: Om de bank in de woonkamer te laten opvallen, kunt u gebruik maken van decoratie en verlichting. Hang bijvoorbeeld een kunstwerk er boven of plaats een lamp naast de bank om het als een centraal element te laten fungeren.
 5. Kies een druk behang om de aandacht van je bank te halen.
 6. Zet je de bank toch in de hoek, blijf dan een paar centimeter van de muur in plaatst van je bank helemaal tegen de muur te zetten. Op deze manier creëer je toch een ruimtelijk gevoel.
 7. Een hoekbank kun je ook in het midden zetten zonder problemen.
 8. Zorg wel voorvoldoende plaatst voor je eethoek. Je zithoek dient niet alle ruimte in te nemen.
 9. Ze je bank op een vloerkleed voor een speels en luchtig gevoel

Conclusie

Een bank midden in de woonkamer kan een geweldige manier zijn om een gezellige en uitnodigende sfeer te creëren, maar het is belangrijk om rekening te houden met de nadelen en de functie van de huiskamer bij het maken van deze beslissing. Door de grootte en stijl van de bank goed af te stemmen op de kamer en gebruik te maken van decoratie en verlichting, kan een bank middenin de woonkamer een opvallend en stijlvol designelement zijn.

Blijf combineren met een nieuwe tafel of stoel en deel je resultaat met je vrienden. Inrichten van je huis blijf leuk toch?

Vraag en antwoord

Is het veilig om een bank in het midden van de woonkamer te plaatsen?

Ja, het is veilig om een bank in het midden van de woonkamer te plaatsen, zolang er voldoende ruimte is om er omheen te lopen en het geen obstakel vormt voor het verkeer in de kamer. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is om andere meubels en decoraties rondom de bank te plaatsen en dat deze niet in de weg staan.

Past een bank in het midden van de woonkamer bij elke interieurstijl?

Nee, een bank uit de hoek past niet bij elke interieurstijl. Het kan een geweldige designkeuze zijn voor gezellige en uitnodigende woonkamers, maar kan minder geschikt zijn voor strakke en minimalistische interieurs. Het is belangrijk om de stijl en het ontwerp van de huiskamer in gedachten te houden bij het maken van deze beslissing.

Hoe kan ik de bank in het midden van de woonkamer goed laten opvallen?

Om de bank in het midden van de woonkamer goed te laten opvallen, kunt u gebruik maken van decoratie en verlichting. Plaats bijvoorbeeld een kunstwerk of een opvallend kussen op de bank, of hang een lamp boven er boven om het als een centraal element in de huiskamer te laten fungeren. U kunt ook de kleur of het patroon van de stof afstemmen op de rest van het interieur om een samenhangende uitstraling te creëren.

Aanbevolen artikelen