Color Blocking – Wat is dat?

Color Blocking

Color blocking is meer dan zomaar een trend; het is een kunstvorm. Het combineren van felle kleuren in verschillende blokken kleuren heeft zowel de modewereld als het interieurontwerp veroverd. Maar wat is color blocking nu eigenlijk? En hoe is deze opvallende stijl ontstaan? In deze blog duiken we diep in de wereld van color blocking en geven we je tips en tricks om deze trend zelf toe te passen.


Geschiedenis van Color Blocking

De Oorsprong

Color blocking is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Het heeft zijn wortels in de moderne kunst van de 20e eeuw. Artiesten experimenteerden met grote kleurvlakken en contrasterende kleuren om emoties en bewegingen op het doek vast te leggen. Deze kunstvorm legde de basis voor wat later een prominente trend in de mode- en designwereld zou worden.

Van Canvas naar Catwalk naar Interieur

In de jaren ’60 en ’70 maakte dit zijn debuut in de modewereld. Modeontwerpers begonnen met het gebruik van flitsende kleur zoals fuchsia roze en appeltjesgroen in hun ontwerpen. Deze trend was niet alleen beperkt tot kleding. Interieurontwerpers namen deze stijl over en begonnen ruimtes te creëren die speelden met verschillende tinten en grote vlakken. Hier zijn enkele hoogtepunten uit die tijd:

 • Dé trend van geometrische patronen in mode en stoffering.
 • De opkomst van de Loft, waar grote open ruimtes de perfecte achtergrond boden voor gewaagde colour blocking ontwerpen.
 • Populaire kleurencombinaties zoals oranje en kobaltblauw of geel en paars maakten furore.

Basisprincipes

Het Spel van Kleuren

Bij colour blocking draait alles om het combineren van tegengestelde kleuren op een manier die ze laat opvallen, maar toch harmonieus is. Het draait niet alleen om het kiezen van felle kleuren, maar ook om het begrijpen van kleuren naast elkaar en kleuren met elkaar. Enkele basisprincipes zijn:

 • Contrast: Het gebruik van kleuren die tegenover elkaar liggen in het specturm is de sleutel. Denk aan oranje tegenover kobaltblauw of appeltjesgroen tegenover baby roze.
 • Harmonie: Ondanks het contrast moet er een zekere harmonie zijn. Dit kan worden bereikt door kleuren te kiezen die goed bij elkaar passen, zoals minder zware kleuren naast levendige tinten.
 • Balans: Hoewel het doel is om op te vallen, is het belangrijk om een evenwicht te vinden zodat het geheel niet overweldigend wordt.

Kleurencombinaties en het Kleurenwiel

Het kleurenwiel is een essentieel hulpmiddel voor iedereen die met color blocking wil experimenteren. Het helpt bij het vinden van tegengestelde kleuren en het begrijpen van welke kleuren harmonieus naast elkaar liggen. Een paar tips:

 • Complementaire Kleuren: Dit zijn kleuren die tegenover elkaar liggen op het kleurenwiel, zoals rood en groen of blauw en oranje.
 • Analoge Kleuren: Dit zijn tinten die naast elkaar liggen op het kleurenwiel en een soortgelijke toon hebben, zoals blauw, blauw-groen en groen.
 • Triadische Kleuren: Dit is een combinatie van drie kleuren die gelijkmatig over het kleurenwiel zijn verdeeld, zoals rood, blauw en geel.

Voor meer inzicht in het gebruik van het kleurenwiel in interieurontwerp, bekijk onze gids over Vide waar we dieper ingaan op het combineren van kleur in grotere ruimtes.Hoe Colour Blocking te Verwerken in Outfits

Stap voor Stap naar een Gewaagde Look

Het introduceren van colour bloks in je garderobe kan in het begin intimiderend zijn, vooral met de overvloed aan felle kleuren. Maar met een paar eenvoudige stappen kun je deze trend met vertrouwen omarmen:

 1. Begin klein: Voordat je jezelf onderdompelt in de wereld van verschillende tinten, start met één gekleurd item zoals een rode broek of een fuchsia roze sjaal.
 2. Accessoires: Een van de gemakkelijkste manieren om te experimenteren met colour blocks is door het toevoegen van kleurrijke accessoires zoals tassen, schoenen of sieraden.
 3. Combineer met basics: Een basic kleur top kan wonderen doen wanneer gecombineerd met een felgekleurde broek of rok.
 4. Speel met schoenen: Kleurrijke sneakers of hakken kunnen een outfit echt laten opvallen zonder dat je je volledig aan de trend hoeft te committeren.

Interieur en Colour Blocking: Meer dan Alleen Muren

Hoewel colour blocking vaak wordt geassocieerd met mode, is het net zo invloedrijk in de wereld van interieurontwerp. Hier zijn enkele manieren om deze trend in huis te brengen:

 • Meubels: Denk aan een turquoise bank tegen een gele muur of een oranje boekenkast in een kobaltblauwe kamer.
 • Decor: Kussens, gordijnen en andere woonaccessoires zijn geweldige manieren om kleur toe te voegen zonder een grote verbintenis.
 • Kunst: Grote kunstwerken die grote kleur vlakken of tegengestelde kleurtjes bevatten, kunnen dienen als het middelpunt van een kamer en de toon zetten voor de rest van je decor.

Voor diegenen die hun interieur naar een hoger niveau willen tillen met deze trend, biedt een En suite badkamer een unieke kans om met colour block te spelen in een onverwachte ruimte.

Color Blocking in Make-up

Het concept van colour block is niet beperkt tot kleding of interieur; het heeft ook de wereld van make-up veroverd. Door te spelen met felle kleuren en tegengestelde kleuren draagt, kun je opvallende en gedenkwaardige looks creëren.

Ogen die Spreken

Oogschaduw is een ideaal medium voor een colour block. Je kunt spelen met verschillende tinten op het ooglid of zelfs kleur mixen in een gradient effect. Een tip voor beginners is om te beginnen met kleuren naast elkaar op het kleurenwiel, zoals blauw en groen, voor een harmonieuze look. Voor degenen die iets avontuurlijkers willen, probeer tegengestelde kleuren zoals paars en geel voor een opvallend contrast.

Lippen en Wangen

Hoewel ogen vaak het middelpunt zijn van een colour block in makeup, mogen lippen en wangen niet worden vergeten. Een felle kleur lippenstift gecombineerd met een neutrale ooglook kan net zo effectief zijn als een gedurfd oogschaduwpalet. Voor de wangen is het belangrijk om een balans te vinden en te kiezen voor rustige kleuren die complementair zijn aan de rest van de makeup.


Interieurontwerp en Color Blocking

Color blocking in huis kan een ruimte volledig transformeren. Of je nu kiest voor grote kleurvlakken op muren of subtiele accenten met meubels en decor, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Muren als Canvas

Muren bieden een groot oppervlak om te experimenteren met color blocking. Je kunt kiezen voor twee heftige kleurtje of spelen met verschillende tinten van dezelfde kleur voor een monochromatisch effect. Voor degenen die niet willen schilderen, bieden kleurrijke wandtapijten of kunstwerken een tijdelijke oplossing.

Meubels en Accessoires

Naast muren kunnen meubels en accessoires ook worden gebruikt voor color blocking. Een neutrale kleur bank met felle kleur kussens kan een statement maken zonder overweldigend te zijn. Of wat dacht je van een boekenplank waarbij elk schap een andere tint heeft? Voor meer inspiratie over het integreren van kleur in je interieur, bekijk onze tips over Vensterbank Deco.

Populaire Misvattingen over Color Blocking

Het concept van color blocking kan voor sommigen verwarrend zijn, vooral met de vele regels en richtlijnen die eromheen lijken te zweven. Laten we enkele veelvoorkomende misvattingen rond deze trend de wereld uit helpen.

“Het is te Gedurfd voor Mij”

Velen denken dat color blocking alleen gaat over het combineren van de felste kleuren in het spectrum. In werkelijkheid kan het gebruik van rustige kleuren of zelfs neutrale kleuren net zo effectief zijn, vooral in interieurontwerp. Het gaat erom kleuren te kiezen die contrasteren en tegelijkertijd harmoniseren, of dat nu tegengestelde kleuren of tinten van dezelfde kleur zijn.

“Ik Moet een Expert in Kleur Zijn”

Hoewel het hebben van een basiskennis van het kleurenwiel en kleurencombinaties kan helpen, is het niet noodzakelijk. Veel van color blocking komt neer op persoonlijke voorkeur. Experimenteer en ontdek welke combinaties je het meest aanspreken. En als je ooit vastzit, zijn er talloze bronnen en gidsen beschikbaar, waaronder onze eigen tips over het decoreren van een Vide met color blocking in gedachten.


De Toekomst van Color Blocking

Hoewel color blocking al enige tijd een trend is, blijft het zich ontwikkelen en aanpassen aan de huidige mode- en designlandschappen.

Mode en Beyond

In de modewereld zien we dat de color blocking trend evolueert met nieuwe stoffen, patronen en combinaties. Van outfit combinaties tot gedurfde make-up looks, de trend laat geen tekenen van vertraging zien. En met een groeiende nadruk op individualiteit en zelfexpressie, is het waarschijnlijk dat we nog gedurfdere en uniekere interpretaties van color blocking zullen zien.

Duurzaamheid en Hergebruik

Een opkomende trend in zowel mode als interieurontwerp is de nadruk op duurzaamheid. Color blocking biedt een unieke kans om oude of ongewenste items nieuw leven in te blazen. Een oude roze trui kan bijvoorbeeld worden gecombineerd met een oranje rok voor een frisse look. In interieurontwerp kunnen oude meubels worden opgeknapt met een nieuwe lik verf in contrasterende kleuren.

Conclusie

Het color blocking verwerken in zowel mode als interieurontwerp is een kunst op zich. Het gaat niet alleen om het kiezen van twee kleuren, maar om te begrijpen hoe je ze met elkaar kunt combineren voor het beste effect. Of je nu elkaar combineert in kledingstukken of muren in je huis, de sleutel is om kleuren te kiezen die een groot contrast bieden, maar toch harmonieus samenwerken. Dit kan betekenen dat je een andere kleur kiest die je normaal niet zou overwegen of dat je verschillende kleuren samenbrengt die je nog nooit eerder elkaar gecombineerd hebt. Het vereist een beetje lef, een open geest en een bereidheid om te experimenteren met verschillende vormen en tinten. Maar het eindresultaat, een unieke en opvallende look, is het zeker waard.

Vragen en antwoorden

Kan ik color blocking toepassen zonder dat het te overweldigend wordt?

Absoluut! Het is een misvatting dat color blocking altijd luid en gedurfd moet zijn. Je kunt subtiel zijn door te kiezen voor pasteltinten of door slechts twee contrasterende kleuren te gebruiken in kleinere hoeveelheden. Begin klein, zoals met accessoires of kussens, en breid uit naarmate je je comfortabeler voelt.

Moet ik me houden aan bepaalde kleurencombinaties voor color blocking?

Terwijl het kleurenwiel en traditionele kleurencombinaties nuttige richtlijnen kunnen bieden, zijn er geen vaste regels voor color blocking. Het gaat erom wat esthetisch aantrekkelijk is voor jou. Experimenteer en ontdek welke kleurencombinaties je het meest aanspreken.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat de kleuren die ik kies harmonieus samengaan?

Een goede vuistregel is om kleuren te kiezen die ofwel naast elkaar liggen op het kleurenwiel (analoge kleuren) ofwel tegenover elkaar (complementaire kleuren). Maar het belangrijkste is om te vertrouwen op je eigen gevoel en esthetiek. Als je denkt dat twee kleuren goed samenwerken, ga er dan voor!

Aanbevolen artikelen