Een Vloerkleed met Vloerverwarming: Een Combinatie die Werkt!

vloerkleed vloerverwarming

Een vloerkleed is een mooie en praktische toevoeging aan elk interieur. Het brengt warmte, sfeer en comfort in huis. Maar wat als je vloerverwarming hebt? Kan een vloerkleed dan nog steeds gebruikt worden? Het antwoord is: ja! Met de juiste keuzes kan een vloerkleed zelfs het confort versterken en het comfort in huis vergroten. In dit artikel bespreken we de do’s en don’ts van het combineren van een antistatisch vloerkleed met vloerverwarming.

Do: Kies voor een geschikt materiaal

Het materiaal van het vloerkleed is belangrijk bij het combineren met vloerverwarming. Materialen die de warmte goed doorlaten zijn bijvoorbeeld wol, katoen en zijde. Synthetische materialen zoals polyester en nylon zijn minder geschikt omdat ze de warmte minder goed doorlaten. Ook dikke tapijten zijn minder geschikt omdat ze de hitte tegenhouden. Een dun karpet van natuurlijke materialen is dus de beste keuze.

Do: Kies voor een geschikte grootte

Een vloerkleed mag de warmteafgifte van de verwarming niet hinderen. Daarom is het belangrijk om de juiste grootte te kiezen. Het vloerkleed mag niet groter zijn dan de ruimte die het verwarmt. Een te groot vloerkleed kan ervoor zorgen dat de hitte niet goed verspreid wordt en dat de vloer niet gelijkmatig warm wordt.

Do: Leg het vloerkleed niet direct op de vloer

Het is belangrijk om het karpet niet direct op de ondervloer te leggen. Leg in plaats daarvan een ondertapijt tussen het karpet en de vloer. Het ondertapijt zorgt voor een betere warmtegeleiding en voorkomt dat het vloerkleed verschuift.

Don’t: Kies niet voor een te dik vloerkleed

Een te dik karpet kan de warmteafgifte hinderen. Het is daarom belangrijk om een dun vloerkleed te kiezen van natuurlijke materialen.

Don’t: Plaats het vloerkleed niet onder meubels

Een karpet onder meubels plaatsen kan ervoor zorgen dat de hitte niet goed verspreid wordt en dat de vloer onder de meubels niet goed opwarmt. Het is daarom beter om het vloerkleed op een open plek te leggen. Zorg ook dat genoeg plekken overblijven om de warmte te verspreiden. Zeker in de woonkamer.

Welk vloerkleed?

Bij het kiezen van een vloerkleed dat geschikt is voor vloerverwarming is het belangrijk om te letten op het materiaal en de grootte van het kleed. Materialen die warmte goed doorlaten, zoals wol, katoen en zijde, zijn geschikter dan synthetische materialen zoals polyester en nylon. Een dun kleedje van natuurlijke materialen is de beste keuze. Daarnaast moet het kleed niet groter zijn dan de ruimte die het verwarmt en is het belangrijk om een ondertapijt te gebruiken tussen het kleed en de vloer voor betere warmtegeleiding.

Wollen vloerkleden

Wollen vloerkleden zijn een goede keuze voor vloer verwarming omdat wol warmte goed geleidt en vasthoudt. Dit zorgt voor extra warmte en comfort in huis. Daarnaast is wol van nature brandwerend en vochtregulerend, waardoor het kleed gemaakt van wol ook bijdraagt aan een gezond binnenklimaat. Bij het combineren van een vloerkleed gemaakt van vol is het wel belangrijk om te letten op de dikte van het kleed. Een te dik kleed kan de warmteafgifte hinderen, waardoor het minder efficiënt werkt. Kies daarom voor een dun wollen kleed dat de hitte goed doorlaat.

Bij Ikea

Ikea biedt een ruime collectie aan vloerkleden die geschikt zijn voor vloerverwarming. De meeste kleedjes van Ikea zijn gemaakt van natuurlijke materialen, zoals wol en katoen, waardoor ze warmte goed geleiden en vasthouden. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in verschillende maten en diktes, waardoor er voor elke ruimte en vloerverwarmingssysteem wel een geschikt model te vinden is. Ikea biedt ook speciale antislip-onderkleden aan die de warmte goed doorlaten en ervoor zorgen dat het kleed op zijn plaats blijft liggen. Kortom, Ikea vloerkleden zijn een goede keuze voor wie op zoek is naar een betaalbare en kwalitatieve oplossing voor het combineren van beide.

Warmte en confort

Antislip vloerkleed vloerverwarming

Kiezen voor een anti slip mat is altijd aan te raden zodat je kleedje mooi blijft liggen jij in de koude wintermaanden geen koude voeten krijgt en als je over het vloerkleed loopt dat deze goed blijft liggen. Een antislip kleed is dus aan te raden voor iedereen.

Afsluiting

De meeste vloerkleden zijn gelukkig geschikt voor vloerverwarming. Zeker degene met gelijmde rug. Zorg wel altijd voor voldoende vocht in je huis in de winter. Je kan bijvoorbeeld een bakje water op de verwarming zetten. Dit is ook weer goed voor je planten en hiermee voorkom je dat je karpet elektrisch geladen is. Ook voor houten vloeren is dit van belang.

Dit artikel is ook van toepassing voor mensen met een PVC vloer in combinatie met een tapijt. De maat maakt dan niet zoveel uit.

Laat hieronder achter welke kleur jij hebt gekocht? Kies je voor een klassieke kleur zoals zwart, wit of grijs of toch je toch iets voor een meer gewaagd design met een rond groen model.

Lees ook eens deze blog voor een unieke slaapkamer.

Veelgestelde vragen

Kan ik elk type vloerkleed gebruiken in combinatie met vloerverwarming?

Nee, niet elk type vloerkleed is geschikt voor verwarming in de vloer. Het is belangrijk om te kiezen voor een dun kleed van natuurlijke materialen, zoals wol, katoen of zijde, die warmte goed geleiden.

Moet ik een ondertapijt gebruiken onder mijn vloerkleed met vloerverwarming?

Ja, het wordt aangeraden om een ondertapijt te gebruiken onder het vloerkleed, zodat de warmte beter wordt geleid en het kleed op zijn plaats blijft liggen.

Hoe groot mag mijn vloerkleed zijn in combinatie met vloerverwarming?

Het is belangrijk dat het niet groter is dan de ruimte die wordt verwarmd door de vloerverwarming. Dit kan de efficiëntie van het verwarmingssysteem namelijk verminderen.

Kan ik een wollen vloerkleed gebruiken in combinatie met vloerverwarming?

Ja, wollen vloerkleden zijn geschikt omdat wol warmte goed geleidt en vasthoudt. Let wel op de dikte van het kleed, een te dik kleed kan de warmteafgifte belemmeren.

Zijn Ikea vloerkleden geschikt voor vloerverwarming?

Ja, Ikea biedt een ruime collectie aan vloerkleden die geschikt zijn voor vloerverwarming. De meeste kleden zijn gemaakt van natuurlijke materialen en zijn verkrijgbaar in verschillende maten en diktes. Ikea biedt ook antislip-onderkleden aan die geschikt zijn.

Aanbevolen artikelen