Hoe richt je een horecazaak gezellig in?

Als mensen naar een café of restaurant gaan dan zijn ze uit en willen ze het dus gezellig hebben. De sfeer en de inrichting zijn dan ook heel belangrijk. Als je gasten zich op hun gemak voelen en het gezellig hebben dan is de kans groot dat ze nog eens terugkomen of jouw zaak bij vrienden aanbevelen. Als je op zoek gaat naar nieuw meubilair is het belangrijk dat je niet alleen kijkt naar wat er leuk uitziet. Comfort is minstens zo belangrijk. Een horeca stoel moet lekker zitten. Anders weten je gasten niet hoe snel ze weg moeten komen zodra ze hun hoofdgerecht hebben gegeten.

Kies voor een passende stijl

Je kunt je zaak op verschillende manieren inrichten. Je kunt je keuzes laten afhangen van de gerechten op het menu Zo kun je je zaak in Italiaanse, Spaanse of Thaise stijl inrichten Als je een algemene kaart hebt dan kun je bijvoorbeeld het thema muziek kiezen, of Disney als het een restaurant is dat vooral leuk is voor gezinnen met jonge kinderen. Bedenk wel dat als je nadrukkelijk voor een stijl kiest, je daarmee misschien ook mensen afschrikt. Als je zo veel mogelijk klanten binnen wilt halen dan kun je de inrichting het beste zo algemeen mogelijk houden. Als alles standaard is dan stappen mensen gemakkelijk binnen omdat ze niet op voorhand bepaalde verwachtingen hebben, maar misschien wil jij wel iets specifieks uitstralen, dan moet je daar natuurlijk voor gaan.

Verlichting en overige inrichting

De verlichting moet altijd sfeervol zijn. TL buizen zijn alleen geoorloofd in een snackbar waar het merendeel van de klanten de maaltijden afhaalt en er niet blijft eten. Zorg er wel voor dat het in de zaak niet zo donker is dat mensen de menukaart niet meer kunnen lezen. Met waxinelichtjes op de tafels kun je ervoor zorgen dat er genoeg licht is zodat je gasten kunnen zien wat ze bestellen en wat er op hun bord ligt. Zorg ervoor dat de tafel niet vol staat met snuisterijen. Een (nep) plantje op de eettafels kan wel, maar er moet genoeg ruimte zijn voor couverts en eventueel schalen met groente en andere bijgerechten.

Nieuwe trends

Ook in de horeca is er sprake van trends. Zo zijn er vandaag de dag meer mensen die kiezen voor veganistisch of zelfs vegan. Ook zijn er meer mensen die geen gluten of lactose in hun gerechten willen. Soms vanwege een allergie, soms omdat ze voor een bepaalde levensstijl kiezen. Datzelfde geldt ook voor pinda’s en noten. Zorg ervoor dat je van alle gerechten weet wat de ingrediënten zijn. Je bent dit wettelijk ook verplicht. Als iemand een allergische reactie krijgt dan ben je verantwoordelijk als de gast heeft aangegeven een allergie te hebben. Nu worden er in Nederland geen miljoenen aan schadevergoeding toegekend door een rechter zoals in de VS, maar het geeft wel degelijk kosten en negatieve publiciteit.

Aanbevolen artikelen