Pallet bed maken

Pallet bed

Als je op zoek bent naar een goedkoop en uniek bed, dan is een pallet bed wellicht iets voor jou! Met een paar eenvoudige stappen kun je je eigen pallet bed maken en genieten van een prachtig resultaat. Een leuke DIY project voor een regenachtig weekend.

Wat heb je nodig?

Om te beginnen heb je natuurlijk een aantal pallets nodig. Deze kun je vaak gratis of voor weinig geld krijgen bij bouwmarkten of supermarkten. Zorg ervoor dat je pallets van dezelfde grootte gebruikt om een gelijkmatig oppervlak te creëren.

Pallets schoonmaken

Om je pallets schoon te maken, kun je ze afborstelen of afspoelen met een tuinslang. Als de pallets erg vies zijn, kun je ze ook schuren en verven. Dit geeft niet alleen een mooier uiterlijk aan je bed, maar zorgt ook voor een langere levensduur.

Als je pallets schoon zijn, kun je beginnen met het in elkaar zetten van je bed. Leg de pallets op hun kant en schroef ze aan elkaar vast met schroeven en hoeksteunen. Zorg ervoor dat je het bed stevig genoeg maakt en dat alle schroeven goed vastzitten.

Als u nieuwe pallets gebruikt om uw bed te maken, is het proces eenvoudig. Zorg er eerst voor dat de nieuwe pallets even groot en in goede staat zijn. Gebruik vervolgens schroeven en hoekbeugels om de pallets stevig aan elkaar te bevestigen. U kunt de nieuwe pallets ook schuren en schilderen voor een meer afgewerkte look die slijtage voorkomt. Je kan bijvoorbeeld gaan voor nieuwe europalletjes, zie zijn ook in kleur verkrijgbaar.

Gebruik geen natte pallets die lang buiten hebben gelegen maar gebruik altijd een goede kwaliteit houten pallets om pallet bedden te maken.

Inspiratie – pallet bed maken DIY

Een hoofdeinde

Als je wilt, kun je ook nog een hoofdeinde maken voor je bed. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een extra pallet gebruiken of zelf een stuk hout op maat zagen. Bevestig het hoofdeinde vervolgens aan het bed met behulp van schroeven en hoeksteunen.

Aankleden

Tot slot kun je je pallet bed aankleden met een matras, kussens en dekens. Hierdoor krijgt je bed niet alleen een comfortabele uitstraling, maar zorg je er ook voor dat het er gezellig en uitnodigend uitziet.

Tips

Als je wat extra opbergruimte wilt creëren, kun je ook lades aan je pallet bed toevoegen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld oude kisten of ladekasten op maat te zagen en deze onder het bed te schuiven. Hierdoor heb je niet alleen een plek om spullen op te bergen, maar je benut ook de ruimte onder je bed optimaal.

Een ander voordeel van een pallet bed is dat het erg duurzaam is. Je hergebruikt namelijk pallets die anders weggegooid zouden worden en dit zorgt voor minder afval. Bovendien kun je, als je het bed zat bent of toe bent aan iets nieuws, de pallets gemakkelijk uit elkaar halen en hergebruiken voor andere projecten.

Als je het maken van een pallet bed nog wat te uitdagend vindt, kun je ook kiezen voor een simpeler project, zoals het maken van een palletbank. Hiervoor volg je dezelfde stappen als bij het maken van een palletbed, maar dan met minder pallets. Hierdoor heb je een leuke en goedkope zitplek voor in de tuin of op je balkon.

Kortom, met een pallet bed kun je op een goedkope en duurzame manier een uniek en persoonlijk bed maken. Met een paar simpele stappen en wat creativiteit heb je binnen no-time een prachtig resultaat waar je nog jarenlang van kunt genieten.

Meer tips

 • Maak ook je eigen unieke nachtkastjes
 • Zet wieltjes onder je bed om deze makkelijk te kunnen verplaatsen
 • Je kan het pallet bed verven maar je kan ook originele natuurlijke kleur behouden
 • Bij het maken van het bed is van belang om ook te kijken naar de afmetingen van je matrassen
 • Een pallet kan splinters geven. Dus kies altijd voor een geschuurd pallet bed. Gebruik daarna ook even de stofzuiger.
 • Nieuwe pallets zijn door en de transportkosten zijn hoog weet ik uit ervaring. Je kan dus voor nieuwe pallets kiezen over gebruikte.
 • Je kan ook de pallets schilderen voordat je het pallet bed maakt.

Materiaal bij Ikea

Bij IKEA kun je niet alleen meubels en accessoires kopen, maar ook materialen zoals houten planken, schroeven en bevestigingsmaterialen. De meeste IKEA-vestigingen hebben een speciale afdeling waar je deze materialen kunt vinden en kopen. Hierdoor kun je gemakkelijk je eigen DIY-projecten starten en heb je alles wat je nodig hebt op één plek.

Een ander voordeel van het halen van materiaal bij IKEA is dat de producten over het algemeen van goede kwaliteit zijn. IKEA staat bekend om hun strenge kwaliteitscontroles en duurzaamheid, wat betekent dat de materialen die je bij IKEA koopt lang meegaan en stevig zijn.

Online bestellen

Als je geen IKEA winkel in de buurt hebt, kun je de materialen ook online kopen. Op de website van IKEA kun je alle benodigde materialen voor het maken van een palletbed vinden en direct vanuit huis bestellen. Zo krijg je alles thuisbezorgd zonder dat je de deur uit hoeft.

Hou er in je keuze rekening mee dat houten pallets zwaar zijn om te laten afleveren voor een webshop. De verzendkosten zijn hier dus afhankelijk van. Je hebt natuurlijk altijd een aantal stuk nodig. en vergeet daarnaast niet de materiaal om een en ander te bouwen voor jouw model in de slaapkamer.

Kijk dus altijd goed wat je geleverd wil hebben bij je bestelling zodat je proberen het best mogelijk variant te maken.

Gebruikte pallets

Verlichting

Als je een pallet bed hebt gemaakt, kun je deze nog meer laten opvallen door er verlichting aan toe te voegen. Door het toevoegen van verlichting creëer je niet alleen een gezellige sfeer, maar maak je het bed ook functioneler en praktischer.

Er zijn verschillende manieren waarop je verlichting aan je pallet bed kunt toevoegen. Zo kun je bijvoorbeeld LED-strips aan de onderkant van het bed bevestigen, waardoor het bed lijkt te zweven en er een subtiele lichtbron ontstaat. Ook kun je LED-spots in het hoofdbord van het bed plaatsen, waardoor je een praktische leeslamp creëert.

Een andere leuke optie is om een lamp aan het hoofdeinde van het bed te hangen. Dit kan bijvoorbeeld een wandlamp zijn die je aan de muur bevestigt of een lamp die je aan het pallet bed zelf bevestigt. Hierdoor creëer je niet alleen extra licht bij het bed, maar ook een unieke en persoonlijke uitstraling.

Als je een pallet bed met lades hebt gemaakt, kun je ook overwegen om verlichting in de lades te plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld door kleine LED-lampjes te bevestigen aan de binnenkant van de lade, waardoor je snel en gemakkelijk kunt vinden wat je zoekt.

Afmeting pallets en bedden

Bij het maken van een palletbed is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende maten waarin pallets verkrijgbaar zijn. Pallets zijn verkrijgbaar in verschillende maten en afmetingen, waardoor het belangrijk is om de juiste maat te kiezen die past bij jouw wensen en behoeften.

De meest voorkomende maat voor pallets is de Europallet, ook wel bekend als de EUR-pallet. Deze nieuwe europallets hebben een standaardmaat van 120 cm x 80 cm en wordt veel gebruikt in Europa. Een Europallet is geschikt voor eenpersoonsbedden en tweepersoonsbedden met een breedte van maximaal 160 cm.

Als je een breder bed wilt maken, kun je ervoor kiezen om meerdere pallets aan elkaar te bevestigen. Hierbij is het belangrijk om te zorgen voor een stevige constructie en de pallets goed aan elkaar te bevestigen. Ook kun je ervoor kiezen om de pallets op maat te zagen, waardoor je een bed op maat kunt maken.

Dit zijn de meest voorkomende maten:

 • palletbed 120 x 200 cm
 • palletbed 140 x 210 cm
 • palletbed 140 x 200 cm
 • palletbed 160 x 200 cm

Andere meubels zoals een bank

Je kan ook andere meubels zoals een bank, dagbedden en stapelbedden kunnen ook van pallets worden gemaakt. Uiteraard zullen hier de afmetingen per type meubel verschillen.

Leuke bouwtekeningen hiervoor via de link

Veel gestelde vragen:

Kan ik een palletbed maken van gerecycleerde pallets?

Ja, u kunt gerecycleerde pallets gebruiken om een bed van pallets te maken. Zorg ervoor dat de pallets in goede staat zijn en dat alle spijkers en andere metalen onderdelen zijn verwijderd voordat u het bed maakt. Bovendien is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de pallets dezelfde afmetingen hebben en dat alle stukken goed in elkaar passen.

Welke materialen heb ik nodig om een palletbed te maken?

U hebt wat basisgereedschap nodig, zoals zagen, boren, hamers en schroevendraaiers. Daarnaast hebt u wellicht ook schroeven, spijkers of lijm nodig voor het bevestigen van de palletdelen bij elkaar. Ten slotte kunt u nog wat kussens of andere materialen toevoegen voor comfort en decoratie.

Hoeveel kost het maken van een pallet bed?

De kosten voor het maken van een pallet bed hangen af van de grootte, de gebruikte materialen en het soort bed dat u maakt. Over het algemeen een basis pallet bed kan ongeveer €50-€100 kosten. Als u echter luxere materialen gebruikt, zoals metalen frames of bekleding, kunnen de kosten aanzienlijk hoger uitvallen.

Waarmee moet ik rekening houden bij het maken van een pallet bed?

Bij het maken van een pallet bed is het belangrijk om rekening te houden met de grootte en de vorm van de pallets, alsook met de stabiliteit en de sterkte van de constructie. Het is ook belangrijk ervoor te zorgen dat alle spijkers uit de pallet zijn verwijderd, en dat u het juiste gereedschap gebruikt voor de montage. Als u kussens of andere materialen toevoegt, zorg er dan voor dat deze veilig en comfortabel zijn. Zorg er tenslotte voor dat u het bed afwerkt met een laagje verf of vernis voor een mooi en doods uiterlijk.

Zijn pallet bedden comfortabel?

Ja, palletbedden kunnen zeer comfortabel zijn als u de juiste materialen toevoegt. Het toevoegen van schuimmatrassen en kussens kan ze net zo comfortabel maken als elk ander type bed. Bovendien kunt u kiezen voor een hoofd- of voeteneind voor extra steun en comfort.

Afsluitende woorden

Met een beetje creativiteit en geduld kun je dus gemakkelijk je eigen pallet bed maken. En het beste van alles? Je bespaart niet alleen geld, maar je hebt ook nog eens een uniek en persoonlijk bed waar je trots op kunt zijn!

Aanbevolen artikelen