Slimme gordijnen

Er zijn volop mogelijkheden voor het motoriseren en opknappen van jaloezieën en zonwering, maar wat als u gordijnen heeft? Het omzetten van die hangende panelen van stof in slimme raambekleding is zo’n bijzondere uitdaging dat er maar een handvol opties zijn – en voor de meeste daarvan moet je een speciale gemotoriseerde rail installeren.

Slimme gordijnen of Smart curtains zijn de enige uitzondering die ik heb gezien. Het is een add-on-apparaat dat (met enkele kanttekeningen) belooft om bestaande gordijnen met minimale inspanning en installatie in slimme gordijnen te veranderen. Zoals slimme technologie gaat, is Slimme gordijnen niet het meest elegante product. Het is een gedrongen, ei-achtig apparaat dat onder je gordijnroede hangt (het ondersteunt staven met een diameter van 15 tot 40 mm) en nestelt zich tussen de lipjes, ringen of doorvoertules van je gordijn. Een mechanisch wiel drukt tegen de onderkant van de stang en laat de Slimme gordijnen naar links en rechts bewegen en het gordijn meeslepen. Terwijl de standaardversie is ontworpen voor cilindrische gordijnroeden, zijn er andere versies beschikbaar voor I-rail en U-rails.

Om aan de slag te gaan met Slimme gordijnen, maak je een account aan in de Slimme gordijnen-app en voeg je daar je Slimme gordijnen-gordijn aan toe. Het is een apparaat met alleen Bluetooth, dus de draadloze installatie is redelijk snel. Wat wat langer duurt, is wanneer de app je door vragen leidt over je hardware, het ontwerp van je gordijnroeden en de stijl van de gordijnen zelf. Ten slotte krijg je de opdracht om de controller op de stang te plaatsen, een proces dat niet eenvoudiger kan. Een kleine knop verwijdert het bovenste stuk van de twee armen van het apparaat. Zodra u het apparaat op de stang heeft uitgelijnd, schuift u eenvoudig dat bovenste stuk terug op zijn plaats en grijpt u de stang tussen de twee helften vast terwijl deze automatisch op zijn plaats klikt.

Bepaalde drapeerontwerpen verbergen de Slimme gordijnen helemaal niet.
Slimme gordijnen claimt een insteltijd van 30 seconden, wat waar is als je alleen de tijd meet die de laatste stap kost, en geen van de andere instellingen werkt. Vooral mijn gordijnen hebben wat extra moeite gekost, omdat ze via stoffen lipjes aan de roede hangen. Deze moesten worden verstevigd met kleine plastic klemmen (meegeleverd in de doos); in wezen, zodat de Slimme gordijnen niet over de stof zou rennen terwijl deze heen en weer bewoog.

Eenmaal geconfigureerd, merkte ik dat het product goed werkte. Na een kalibratiestap is het eenvoudig om de gordijnen handmatig te openen en te sluiten, precies op het gewenste punt, timers in te stellen om ’s nachts automatisch te sluiten en’ s ochtends te openen, of de gordijnen te openen/sluiten op basis van een countdown-vertragingstimer. Het systeem biedt twee snelheidsmodi, maar ik vond de “stille modus” veel ingrijpender dan de snellere “prestatiemodus”, die vooral werd verergerd door hoe lang het duurde om het circuit te voltooien. De Slimme gordijnen detecteert ook externe beweging. De “touch and go” -functie begrijpt of u probeert de gordijnen handmatig te openen of te sluiten en, zodra u ermee begonnen bent, maakt het de klus voor u af.

Aanbevolen artikelen