Tips bij het ontwerpen van een nieuwe keuken 

Je kunt na verloop van tijd uitgekeken raken op de inrichting van de keuken in huis. In het bijzonder wanneer de keukenkastjes steeds moeizamer sluiten, de keukenapparaten niet meer werken en het aanrechtblad beschadigingen bevat. Voldoende reden om aan de slag te gaan met het ontwerp van een nieuwe keuken. Kies je voor een klassieke L-vormige keuken, een keuken met bar of bijvoorbeeld voor een keukenontwerp met daarin ruimte voor een kookeiland? Dit artikel zet verschillende tips op een rijtje, die je helpen om tot een ontwerp te komen dat volledig past bij jouw persoonlijke smaak. 

In een moderne keuken is het belangrijk om kleuren en materialen te gebruiken, die ook elders in je interieur terugkomen. Op deze manier betrek je de keuken bij een eet- of woonkamer en andersom. Waar voorheen regelmatig gekozen werd voor een groot contrast tussen een eetkamer en keuken, wordt dat contrast tegenwoordig heel bewust vermeden. Het interieur in huis moet een eenheid vormen. 

Doe inspiratie op aan de hand van online artikelen en platforms 
Om tot een fraai keukenontwerp te kunnen komen is het allereerst zaak om voor jezelf een goed beeld te vormen van hetgeen er tegenwoordig mogelijk is bij het ontwerpen van keukens. Zoek daarom eens naar artikelen over de verschillende keukenstijlen, welke je onder meer op de websites van verkopers van keukens vindt. Ook een platform als Pinterest helpt je op weg, wanneer je op zoek bent naar inspiratie voor je eigen keuken. Kijk eens naar de verschillende materialen die men combineert, let op de kleuren die je terug ziet komen in de artikelen over keukens, enzovoorts. 

Ontwerp je keuken aan de hand van een vaste stijl 
Voorkom dat de verschillende elementen van een keukenontwerp contrasterend werken. Je kunt hierbij denken aan kleuren en materialen, maar ook aan accessoires, het gebruik of juist weglaten van handgrepen in de keuken, de afwerking van keukenkastjes, enzovoorts. Een groot contrast maakt een ruimte rommelig en vaak minder gezellig. Daarbij zorgt het voor onnodig veel prikkels. Daar waar juist de prikkelarme keuken aan populariteit wint de laatste jaren; less is more

Kies nog voordat je aan de slag gaat met het daadwerkelijke keukenontwerp voor een keukenstijl. Veel gekozen zijn hierbij de moderne, de landelijke, de industriële en bijvoorbeeld design keuken. Welke van deze stijlen past goed bij het interieur in de eet- en woonkamer bij jou thuis? Het biedt houvast bij het selecteren van materialen en kleuren. 

Maak gebruik van duurzame en kwalitatief goede materialen 
Moderne keukens worden opgebouwd met verschillende duurzame materialen. Denk aan robuuste houten keukenkasten, een aanrechtblad van graniet of composiet, enzovoorts. Ook een betonnen keukenblad of een variant van marmer zijn geliefd. Deze natuurlijke materialen geven keukens niet alleen een luxe uitstraling, maar gaan ook lang mee. Zo blijft de keuken vele jaren mooi! Kwaliteit komt steeds vaker boven kwantiteit, wanneer het aankomt op het samenstellen van interieurs. Het past bij een tijd waarin duurzaamheid een steeds belangrijker thema is binnen de samenleving. Met een keuken van verschillende duurzame materialen draag je hieraan bij. 

Minder apparatuur met luxe keukenapparaten 
Probeer verschillende keukenapparaten met elkaar te combineren, door bijvoorbeeld voor een heetwaterkraan te kiezen. Met zo’n kraan heb je de losse waterkoker niet langer nodig, wat meer ruimte biedt op het aanrechtblad. Ook interessant is de keuze voor een kookplaat op inductie, waarbij de kookplaat over geïntegreerde afzuiging beschikt. Steeds meer keukens worden van deze kookplaten voorzien. Het maakt dat je de losse afzuigkap aan de muur in het nieuwe ontwerp niet meer nodig hebt. Vaak is zo’n afzuigkap bepaald geen sieraad in het interieur van je woning. 

Aanbevolen artikelen