Zelf een PVC vloer leggen hoeft niet moeilijk te zijn

PVC vloeren worden steeds populairder in de wereld van huisdecoratie, en dat is niet zonder reden. Deze vloeren bieden niet alleen een aantrekkelijke look die diverse hout- en steensoorten kan imiteren, maar zijn ook uitzonderlijk duurzaam, waterbestendig en eenvoudig te onderhouden. Voor de enthousiaste doe-het-zelver kan het zelf leggen van een PVC vloer een lonend project zijn dat zowel kostenefficiënt als persoonlijk voldoening oplevert. In deze blogpost leggen we uit hoe je met de juiste voorbereiding en technieken eenvoudig zelf je PVC vloer kunt leggen. Wij werken in dit geval met het Rigid Click systeem.

Voorbereidingen treffen

Benodigde materialen en gereedschappen

Voordat je begint met het leggen van de vloer, is het belangrijk dat je alle benodigde materialen en gereedschappen bij de hand hebt. Hier is een basislijst:

 • PVC vloerplanken
 • Ondervloer (indien nodig)
 • Lijm (afhankelijk van het type vloer)
 • Stanleymes
 • Rolmaat
 • Potlood
 • Winkelhaak
 • Hamer
 • Aanslagblok
 • Afstandswiggen

De ondergrond voorbereiden

Een goede voorbereiding van de ondergrond is cruciaal voor het succesvol leggen van een PVC vloer. De vloer waarop je de PVC platen gaat leggen moet schoon, droog en vlak zijn. Verwijder alle stof en vuil, en zorg ervoor dat de vloer vrij is van olie, vet of andere substanties die de hechting kunnen beïnvloeden. Als de bestaande vloer oneffen is, overweeg dan om deze te egaliseren. Een vlakke ondergrond zorgt voor een betere hechting en een langere levensduur van je nieuwe vloer.

Het legplan opstellen

Het belang van een legplan

Een goed legplan is essentieel. Het helpt je te visualiseren hoe de vloer eruit zal zien voordat je begint met leggen en waarborgt dat je met zo min mogelijk snijverlies werkt. Dit plan helpt ook om de richting en positionering van de planken te bepalen, wat vooral belangrijk is in complex gevormde ruimtes.

Instructies voor het meten en plannen

Meet de lengte en de breedte van de kamer en bepaal de totale oppervlakte. Beslis vervolgens over de richting waarin je de planken wilt leggen. Over het algemeen laat het leggen van de planken in de lengterichting van de ruimte de kamer groter lijken. Teken een schets van de ruimte en plan waar je begint en eindigt, en hoe je omgaat met uitstekende delen zoals pilaren of inbouwkasten.

De PVC vloer leggen

Instructies voor het leggen van de eerste rij

Begin met het leggen van de eerste rij langs de langste rechte muur, gebruik makend van afstandswiggen om een kleine opening tussen de muur en de vloer te houden. Deze opening is belangrijk voor de thermische uitzetting van het materiaal. Zorg ervoor dat de planken recht liggen en druk ze stevig aan:

 1. Plaats de eerste plank in de hoek van de kamer, met de groefzijde tegen de muur.
 2. Breng indien nodig lijm aan op de plank volgens de instructies van de fabrikant.
 3. Bevestig de volgende plank door deze in de groef van de eerste plank te schuiven en zachtjes aan te tikken met een aanslagblok en hamer.

Doorgaan met de volgende rijen

Voor het leggen van de volgende rijen, snijd je de eerste plank van de nieuwe rij zodat de naden verspringen voor een stabielere en esthetisch aangenamere vloer. Dit wordt vaak het ‘wildverband’ genoemd:

 1. Meet de benodigde lengte van de plank.
 2. Snijd de plank op maat met een stanleymes tegen een winkelhaak voor een rechte snede.
 3. Bevestig de plank door deze schuin in de groef van de reeds gelegde planken te plaatsen en dan naar beneden te drukken tot deze vastklikt.

Herhaal deze stappen tot je de gehele vloer bedekt hebt, waarbij je rond obstakels zoals pijpen of hoekjes snijdt waar nodig.

Afwerking en onderhoud

Afwerking van de randen

Na het leggen van alle planken is het tijd om de afstandswiggen te verwijderen en de randen af te werken. Installeer plinten om de uitzettingsvoeg te bedekken en om je vloer een mooie, afgewerkte look te geven. Je kunt kiezen voor plinten die overeenkomen met je vloer of juist voor een contrasterende stijl gaan.

Onderhoudstips

PVC vloeren zijn relatief eenvoudig te onderhouden. Regelmatig stofzuigen of vegen helpt om je vloer schoon te houden. Voor dieper reinigen, gebruik een mop met een mild schoonmaakmiddel. Vermijd schurende reinigers en te veel water.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Kan ik PVC vloeren leggen over een bestaande tegelvloer?

Ja, dat kan, zolang de bestaande vloer vlak en in goede staat is.

Hoe lang duurt het om een PVC vloer te leggen?

Dit hangt af van de grootte van de ruimte en je ervaring met dergelijke projecten, maar over het algemeen kun je een middelgrote kamer in één tot twee dagen leggen.

Conclusie

Het zelf leggen van een PVC vloer is een haalbaar project dat niet alleen kosten bespaart, maar je ook de voldoening geeft van een zelf gemaakt eindresultaat. Met de juiste voorbereiding, gereedschappen en technieken kan iedereen een mooie en duurzame vloer leggen.

Aanbevolen artikelen