Zelf sierlijsten maken voor je muur

Sierlijsten muur voorbeeld 1

Sierlijsten, je zag ze vroegen bij je oma in de huiskamer. Je vond ze toen vast klassiek maar tegenwoordig komen ze weer helemaal terug. Je kan deze sierlijsten (ook wel wandlijsten genoemd) kopen bij de bouwmarkt zoals de Praxis of de Gamma maar je kan ze ook zelf maken. In dit artikelen leggen we uit hoe je dit gemakkelijk zelf doet.

DIY tips van Omtrent Wonen dus! Sierlijst muur zelf maken

Naast dat het je geld scheelt is het ook nog eens leuk om te doen. De inrichting van je huis zal er zeker van opknappen. Zeker nu de winter eraan komt gaan we niet zoveel naar buiten en is het het maken van een sierstrip voor het platfond of je muren een leuke klus.

Waarom sierlijsten op je muur

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk heel simpel. Het geeft meer sfeer aan je huis en de platfonds lijken hierdoor hoger. Dit kan op een binnenmuur of op een buitenmuur.

Zelf wilde ik een een fotolijst muur inspiratie wand maken. Je kent het wel van de foto’s in zwarte lijsten maar dat werd zo kill. Daarom heb ik eerst mijn muur in een lichtgroen tintje geverf en een muur sierlijst gemaakt van hout.

Gips kan ook

Naast hout wordt ook vaak gips gebruikt maar dat vind ik zelf wat lastiger om meer te werken dus ik heb gekozen voor een lijst van hout. Ik zal binnenkort ook eens gaan oefenen om gipslijsten zelf te maken. Maar dat kan nog even duren hoor!

Dit project kan overal in huis worden uitgevoerd. Je kan je woonkamer of slaapkamer een nieuwe look geven met of zonder design.

Wat heb je nodig?

Om een houten variant te maken heb je de volgende materialen nodig:

 • De sierlijsten zelf. Deze koop bij de Praxis, Gamma of Karwei.
 • Kit (voor hout)
 • Een verstekzaag
 • Een waterpas
 • Verf en kwasten. Kies een verf welke goed pak op hout
 • Een rolmaat
 • Een scherp potlood om te kunnen aftekenen
 • Een medium schuurpapier. Niet te grof!
Zagen, ook in verstek

Stappenplan – zelf lijsten maken

Hierbij het stappenplan welke ik heb gevolgd om zelf een lijst te maken. Het is erg simpel als je deze stappen aanhoud maar er zijn natuurlijk ook nog veel andere dingen mogelijk. Maar om jou op weg te helpen hierbij mijn gebruikte methode maar er zijn veel variantie en vele mogelijkheden voor een eigen inbreng om sierlijsten te maken.

 1. Verf eerst je muur en plafond in de gewenste kleur. Dit kan ook nog daarna maar dan moet je veel afplakken dus mijn advies is, om deze eerst in de juiste kleur te verven
 2. Maak de lijsten op maat. Meet af hoe lang ze moeten zijn en zaag met de verstekzaag de juiste lengte en juiste hoek. Zaag ze in verstek zodat ze goed aansluiten in de hoek. Zaag voorzichtig met een zaag met fijne tanden om te voorkomen dat de lijst breekt.
 3. Schuur de hoekjes voorzichtig bij zodat je geen karteltjes meer hebt
 4. Verf de wandlijsten in de juiste kleur en laat goed drogen. Ik heb ze een dag laten drogen maar kijk even op het blik verf hoe lang ze moeten drogen.
 5. Je kan ze nu gaan bevestigen op de muur of het plafond. Doe voldoende kit op de sierlijsten en druk goed aan. Ik heb ervoor gekozen om ze 22 cm van de wand af te plaatsen.

Tips en trucs

 • Je kan de lijst maar 1 keer plaatsen anders heb je kit op je muur. Meet dus van te voren goed af waar je ze wil hebben.
 • Gebruik een waterpas om te zorgen dat ze recht zitten.
 • Kies voor kit die snel droogt, dan hoef je de lijst niet lang vast te houden. Dit kan erg zwaar worden zeker als je ze op het plafond bevestigd.
 • Heb je een beperkt budget? Koop dan geen kant en klare wandlijsten maar gebruik oud hout. Ook hier kan je sierlijsten van maken. Vaak ken je wel iemand waar je dit gratis van kan krijgen.
 • Een haakse hoek zagen kan gemakkelijk met een verstekbak. Je kan deze ook aanschaffen om te kunnen verstek zagen . Zorg dat je van te zorgen goed meet om op maat zagen makkelijk te maken.
 • Voor een goede hechting koop je montage kit van een goed merk. Deze zijn vaak erg sterk en je sierlijst blijft dan goed zitten. Dit maakt monteren makkelijker.
 • Je kan ook gebruik maken van rozetten voor een wat meer klassieke uitstraling. Rozetten koop je ook bij de bouwmarkt of online. Zo krijg je een uniek decor in combinatie met je sierlijst
 • Je kan dit ook aanbrengen op de wand als wanddecoratie voor een mooie afwerking. Dit zorgt voor een extra dimensie.
 • Vergeet niet de zijkanten af te werken zodat je sierlijst vanuit alle hoeken mooi is.
 • Zorg dat je vloer goed afgedekt is voordat je aan de slag gaat.
 • Koop een goed werk potlood om dingen te aftekenen. Je kan altijd makkelijk op de achterkant aftekenen want dat zie je toch niet.
 • Zelf niet alles doen? Vraag een schilder voor de lastige klusjes. Vergeet niet om hem te vragen te naden ook af te werken.
 • Kijk ook een naast een plafondlijst of wandlijst om te combineren. Je project kan uit vele mogelijkheden bestaan.

Afwerking en andere taken

Ook bij je verdere afwerking van je sierplint op het plafond kan je een leuke persoonlijke touch toevoegen. Je schroeft immer niet zomaar lijsten op je muur. Bij de afwerking kan je denken aan verlichting of kleur gebruik. Zet bijvoorbeeld een spot op je DIY creatie of bevestig juist een lamp in het midden. Zie hieronder een aantal sfeer impressies.

Je kan ook denken aan het werken met een zachte stof. De andere materialen zijn erg hard en kil maar door het gebruik van stof maak je het geheel wat zachter. Ook dempt stof geluiden om in kamer waardoor het minder hol wordt.

We hopen dat je door het lezen van deze blog geïnspireerd bent geraakt en zelf ook de slag gaat met het maken van diverse soorten sierlijsten voor jouw wand of plafond. Laat hieronder jouw reacties achter voor vragen en tips

We hopen dat je door het lezen van onze tips geïnspireerd bent geraakt in moderne en klassieke lijsten. Ben je klaar met je project maar toch nog niet helemaal tevreden, dan kan je ook eens kijken naar het gebruik van indirecte verlichting om jouw project voor een extra mooie afwerking.

Kies jij voor een unieke kleur voor je lijsten of dezelfde kleur als de wand?

Aanbevolen artikelen

3 reacties

 1. […] je ’s nachts wakker houden en verminderen hoe goed je slaapt. Een reden voor nachtelijke gedachten is dat je hersenen het signaal niet hebben ontvangen dat het tijd is om te stoppen voor rust. Een […]

 2. […] ook eens aan mooie sierlijsten voor je muur. We hebben hier eerder een leuke blog over […]

Reacties zijn gesloten.