Zó maak je een eigen thuiskantoor

Het inrichten van een thuiskantoor wordt steeds relevanter aangezien flexibel werken steeds vaker voorkomt. Of je nou zelfstandig bent, een vaste thuiswerkdag hebt of volledig vanuit huis werkt; een goed ingerichte werkruimte is belangrijk voor zowel productiviteit als welzijn. In dit artikel bespreken we hoe je een eigen thuiskantoor kan maken met aandacht voor alles van ergonomie tot technologie.

Een thuiskantoor opzetten doe je niet zomaar even in een uurtje. Het vraagt om een zorgvuldige planning en overweging van verschillende factoren. Van bijvoorbeeld de ruimte zelf tot de inrichting en de technologische uitrusting. De keuze van een professionele kantoorinrichting is wellicht de belangrijkste beslissing. 

Zoek de rust op!
Idealiter zoek je een rustige kamer waar je ongestoord kunt werken, ver weg van het gebruikelijke leven van het huis zoals de woonkamer of de keuken. Een kamer met een deur die gesloten kan worden is een grote plus, aangezien je zo een duidelijke scheiding kan maken tussen werk en privé.

Natuurlijk licht is erg belangrijk

Natuurlijk licht is van grote waarde voor je werkruimte. Het bevordert niet alleen je zichtbaarheid tijdens het werken maar het heeft ook positieve invloed op je humeur en energieniveau. Een studie heeft aangetoond dat werknemers in natuurlijk licht hogere niveaus van energie en beter humeur rapporteren. 

Probeer je bureau dus zo te positioneren dat je maximaal gebruik maakt van het daglicht. Idealiter met uitzicht op een raam maar zorg ervoor dat er geen direct zonlicht op je computerscherm valt. Heb je wat hulp of inspiratie nodig? Dan kan een projectinrichting door Ditt jou zeker op weg helpen!

Benodigde meubels voor je thuiskantoor

Je bureau is de basis van je werkomgeving en het is dus erg belangrijk om de juiste maat te kopen. Hij moet groot genoeg zijn om comfortabel op te kunnen werken en waarop je alles kwijt kunt zonder dat het overvol raakt. Verstelbare bureaus die je zowel zittend als staand kunt gebruiken zijn ook een uitstekende keuze voor wie de ergonomie wil optimaliseren. Gecombineerd daaraan is een ergonomische stoel een must voor iedereen die lange uren maakt. Zorg voor een stoel die goed aanpasbaar is aan je lichaamsgrootte en -vorm. Deze moet voldoende ondersteuning voor je rug, nek en armen hebben. Een goede stoel kan het verschil maken tussen een productieve dag en een dag vol pijn en ongemak. 

De optimale plaatsing
De optimale plaatsing van je bureau en stoel kan ook nog sterk bijdragen aan je comfort en efficiëntie. Zorg ervoor dat je scherm op ooghoogte staat en dat je armen een natuurlijke hoek kunnen maken op je bureau. Dit helpt spanning op je nek en schouders te verminderen.

Technologie en apparatuur

Tegenwoordig staat technologie centraal in bijna elk beroep. Daarom is het nodig om de juiste tools in je thuiskantoor te hebben. Afhankelijk van je beroep zijn de technische behoeften van je thuiskantoor verschillend. Een krachtige computer die snel genoeg is om alle noodzakelijke programma’s te draaien zonder haperingen is een must. Zorg ook voor betrouwbare antivirussoftware en een snelle en stabiele internetverbinding. Die wil je graag hebben om storingen tijdens het werken te voorkomen.

De beste communicatie tools
Om echt effectief thuis te kunnen werken zijn goede communicatiemiddelen onmisbaar. Dit betekent een betrouwbare webcam voor videoconferenties, een kwalitatieve microfoon en een headset die achtergrondgeluid minimaliseert. Deze tools helpen je om professioneel over te komen en effectief te communiceren met collega’s en klanten. En dat ongeacht waar je werkt.

Productiviteit en sfeer

De keuze van kleuren en decor in je thuiskantoor heeft een directe invloed op je gemoedstoestand en productiviteit. Zachte en neutrale kleuren zoals lichtblauw, groen of grijs kunnen helpen een rustgevende sfeer te maken en stress te verminderen. Vermijd overmatig heldere kleuren die als storend kunnen worden ervaren. Personaliseer je ruimte met kunstwerken of foto’s die je inspireren en motiveren.

Ook het toevoegen van planten aan je thuiskantoor is meer dan alleen looks. Planten kunnen de luchtkwaliteit verbeteren en stress verminderen. Studies tonen aan dat het hebben van groen in de werkruimte de mentale gezondheid kan verbeteren en creativiteit kan verhogen. Kies onderhoudsarme planten zoals sansevieria of vetplanten als je geen groene vingers hebt. Dan sterven ze ook niet af.

Nu weet je hoe je een eigen thuiskantoor kan inrichten. Daarbij weet je wat echt belangrijk is voor een thuiskantoor. Met deze basis zou je al heel ver kunnen komen. Wij hopen je zo voldoende geïnformeerd te hebben over dit onderwerp.

Aanbevolen artikelen