Zojuist de sleutels van je nieuwe woning gekregen? Zo kun je aan de slag gaan bij het inrichten van je woonkamer

Daar zijn ze dan: eindelijk heb je de sleutels van je nieuwe woning! Dat is natuurlijk hartstikke leuk en spannend. Maar een belangrijk puntje is dat de kans groot is dat je huis voor het grootste deel nog helemaal leeg staat. Voor degene die een beetje van inrichten houden, is het inrichten van zo een lege ruimte natuurlijk een droom. Maar, voor degenen die hier toch iets minder affiniteit mee hebben, kan zo een lege ruimte ook enorm afschrikken. Hoe pak je dit aan? Waar moet ik nou beginnen? Voor welke kleuren moet ik nou eigenlijk kiezen? De kans is groot dat deze vragen in je hoofd opkomen. Maar, niet getreurd, gelukkig staan wij voor je klaar. Hieronder kun je verder lezen over hoe je aan de slag kunt gaan om je woonkamer in te richten.

Pak een stuk papier erbij, en maak een planning

Voordat je je woonkamer wilt gaan inrichten, is het natuurlijk belangrijk om eerst even goed op papier te zetten welke functie je aan de verschillende delen van de ruimte wilt toeschrijven. Bepaal bijvoorbeeld waar jij het zitgedeelte wilt hebben, en waar je het liefst de eettafel hebt staan. Bedenk ook waar je de televisie het liefst hebt staan. Hou hierbij rekening met bijvoorbeeld de ramen in je woonkamer en de hoeken die in het gebouw zitten. Hoewel je de meubels nog niet in huis hebt, kun je nu wel gaan inbeelden waar je wat wilt plaatsen. Ook kun je nu kijken naar de afmetingen van de meubels die je wilt gaan kopen. Ga je voor een 3 zitsbank of denk je dat een 2 zitsbank beter in je woonkamer past? Nu je weet wat je waar wilt hebben, kun je hier een beter idee van krijgen.

Welke stijl past nou echt bij jou?

Nu je weet hoe de indeling van je woonkamer er ongeveer uit komt te zien, is het tijd om je even te oriënteren op welke meubels je wilt gaan kopen. Het is dan dus wel belangrijk om te weten wat je nou eigenlijk echt mooi vindt en welke stijl goed bij je past. Maar, hoe kom je er nou achter wat jouw smaak is? Daarvoor moet je veel inspiratie opdoen! Inspiratie opdoen kan op verschillende manieren. Je kunt lekker op de bank gaan bladeren in interieur tijdschriften, en je kunt online kijken naar plaatjes van woonkamer inrichtingen. Ook kun je naar een woonwinkel gaan en je daar echt zelf begeven in verschillende interieurstijlen. Neem er echt even de tijd voor, want het is denk ik niet de bedoeling dat je de interieurstijl later nog gaat aanpassen. Misschien houd je wel van een moderner interieur, of is iets landelijker wat beter bij je past. Je kunt ook altijd nog stijlen door elkaar mixen.

Welke kleuren zijn slim om te gebruiken?

De muren in je nieuwe woning zijn nu als het goed is allemaal wit. Daar is in principe niks mis mee, maar misschien zou je het toch wel leuk vinden om wat kleur in je woonkamer toe te passen. Wanneer je kleur gaat kiezen, is het belangrijk om dit slim te doen. Kijk even rond in de ruimte, en kijk hoeveel natuurlijk licht er binnenkomt via de ramen. Is er maar weinig natuurlijk licht? Dan is het verstandig om voor wat lichtere kleuren te kiezen. Hou je toch  van wat meer contrast? Dan kun je bijvoorbeeld een wat donkerdere 3 zitsbanken kiezen. Komt er voldoende licht van buiten naar binnen? Dan is het best mogelijk om met wat donkerdere kleuren op de muren te spelen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om een accentmuur te nemen.

Is je planning af? Dan kun je nu hopelijk aan de slag met meubels kiezen en kopen. 

Aanbevolen artikelen