Correcte installatie CV installatie is van levensbelang

Als je bezig bent met de verbouwing van je huis ben je blij als je hier en daar wat goede deals kunt sluiten. Kortingen op luxe keukens, een mooie dakkapel of de tegels voor de achtertuin. Het is mooi meegenomen. Een keer in de zoveel jaar is ook je CV ketel weer een keer aan de beurt om vervangen te worden. Tenzij je een goede kennis bij de fabriek hebt werken, betaal je meestal het volle pond voor een andere ketel. Nu kun je misschien denken: ‘Prima, het apparaat kost wat, maar ik heb een handige neef die ‘m wel even kan installeren voor me’. Doe het niet, want volgens de Gasketelwet mag je vanaf 1 april 2022 niet meer zelf je CV ketel installeren of repareren. Dus ook niet dat handige familielid die eigenlijk IT-er is. Je CV installatie moet toch echt uitgevoerd worden door een gecertificeerd installateur.


Koolmonoxide vermijden met een correct geïnstalleerde CV installatie

Die wet is er trouwens voor je eigen bescherming. De Gasketelwet moet er namelijk voor zorgen dat het aantal sterfgevallen door ‘sluipmoordenaar’ koolmonoxide omlaag gaat en het liefst gereduceerd wordt tot nul. Zeker 10 tot 15 mensen per jaar overlijden aan dit giftige gas en honderden mensen belanden in het ziekenhuis. De oorzaak is in de meeste gevallen de beunhaas of andere knutselaar die meent zelf wel even een CV installatie te kunnen installeren of te repareren. Het is goed bedoeld en van opzet is geen sprake. Maar als een amateur niet precies weet wat hij doet en hij vergeet hier en daar een wartel aan te draaien, en er daarom een gaslek ontstaat, dan zijn de gevolgen niet te overzien.

Installatie CV installatie door een gecertificeerd bedrijf

De Vreeden Klima Service zegt hier bijvoorbeeld over: “We maken gebruik van hoogwaardige materialen, waardoor een lange levensduur en optimale veiligheid vanzelfsprekend is. Een CV installatie wordt geïnstalleerd volgens de strengste normen en eisen.”
Bedenk dat je als bewoner ook alleen maar verzekerd bent bij brand of andere schade veroorzaakt door ─ of causaal verband houdend met ─ de CV installatie, als deze door een gecertificeerd bedrijf is geïnstalleerd en onderhouden. Je moet je voorstellen dat je halve huis is afgefikt en je van de verzekering niets uitgekeerd krijgt omdat de ketel door de melkboer is gerepareerd.


Wat je wel mag doen aan je CV installatie

Wat je natuurlijk wel zelf mag doen is bijvoorbeeld:

  • De CV installatie bijvullen;
  • Ontluchten van de installatie;
  • Controleren of de batterij van de thermostaat nog z’n werk doet;
  • Controleren of de radiatorkraan open staat (als er geen water door de radiatoren stroomt);
  • Doet je ketel helemaal niks? Zit de stekker wel in het stopcontact? (Misschien heeft de schoonmaakster de stekker eruit getrokken omdat ze stroom nodig had voor de stofzuiger);
  • Controleren of er ergens in huis een warmwaterkraan druppelt (voor als je wel warm water hebt, maar geen verwarming);
  • Storingscodes noteren en de CV installatie resetten wanneer nodig (bijvoorbeeld een storing waarbij resetten mogelijk de oplossing is).

Aanbevolen artikelen