Creatief met plexiglas: 5 inspirerende DIY-projecten voor thuis

Plexiglas, ook wel Oroglas of Altuglas genoemd, is een transparante thermoplastische kunststof. Het is een ideale vervanger van glas en is ook veel sterker en lichter dan normaal glas. Plexiglas bestaat al bijna een eeuw en het wordt vooral gebruikt voor het beglazen van grote oppervlaktes zoals wind- en geluidsschermen. Naast beglazingen, zijn er ook veel DIY-projecten die je met plexiglas kunt uitvoeren. In dit artikel bespreken we enkele van zulke projecten.

Creëer je eigen herbarium

Natuurliefhebbers kunnen, met behulp van plexiglas plaatjes, hun bloemen en planten inlijsten. De eerste stap is om de bloem of plant te drogen. Hier kan een bloemenpers voor worden gebruikt of de bloem kan 2 weken in bakpapier tussen een stapel dikke boeken worden gezet. Na het drogen, zet je de bloem tussen 2 plaatjes gemaakt van plexiglas en monteer je ze in een houten frame. Afhankelijk van je persoonlijke smaak kun je deze lijst dan een mooi plekje in huis geven.

Een persoonlijke tintje

Plexiglas kan ook gebruikt worden voor het maken van een naambordje. Er zijn genoeg bedrijven die plexiglas op maat aanbieden. Bestel een bordje in de maat die jouw voorkeur heeft en schrijf je naam erop in je eigen ontwerp. Dit kan een naambordje voor bij de voordeur zijn, of een bordje voor ergens anders in huis. Het hoeft niet per se een naambordje te zijn. Als er een quote is waar je veel waarde aan hecht, kun je deze ook schrijven op het plexiglas bordje. Geef een persoonlijk tintje aan het bordje en maak het zo leuk als je zelf wilt.

Een herbruikbare kalender

Met een plexiglas plaat kun je heel makkelijk je eigen kalender maken. Structureer de kalender hoe jij het prettig vind met behulp van stickers of permanente acrylmarkers. Zodra de structuur van de kalender klaar is, kun je met een krijtstift elke week je kalender inplannen. Zo hoef je niet telkens een nieuwe agenda te kopen en kun je jaren met 1 kalender doen die je telkens kunt aanpassen. Onthoud alleen wel dat acrylmarkers niet meer gewist kunnen worden dus denk goed na voordat je je kalender kaders gaat tekenen.

Glazen accessoires

Plexiglas kan ook worden gebruikt voor het maken van sieraden. Als je graag sieraden draagt maar graag een andere stijl wilt hebben dan de gemiddelde persoon, kies dan voor sierraden gemaakt van plexiglas. Je kunt deze sierraden als je wilt ook zelf versieren met verf of markers. Zo kun je een stijlvolle en unieke look creëren.

Een zwevende boekenkast

Door plexiglas platen te bevestigen aan de muur en daar boeken op de zetten, wek je de illusie dat de boeken zweven. Daarnaast ziet het er ook netjes uit en heb je niet de uitdaging om een hele kast in elkaar te zetten of een zware kast door het huis te moeten sjouwen. Met plexiglas platen kun je een moderne en minimalistische boekenkast creëren.

Kortom, plexiglas biedt heel veel mogelijkheden als het gaat om DIY. Of je nu je bloemen wilt inlijsten, een mooi bordje in huis wilt hangen, ja fashion een update wilt geven of een plek voor al je boeken wilt creëren, met plexiglas weet je zeker dat jouw visie werkelijkheid wordt.

Aanbevolen artikelen