De 5 Beste Materialen voor een Plat Dak

Het dak dat je boven je hoofd hebt is veel meer dan een stukje bescherming; het is een architectonisch kenmerk, kan functioneel zijn als een extra verdieping of zelfs voor waterverzameling, en ja, is ook een financiële overweging die veel vragen oproept. Maar als het gaat om platte daken, zit de duivel in de details—met name het materiaal waaruit het is opgebouwd. De juiste keuze heeft de potentie in zich om de maandelijkse energiekosten verlagen, de levensduur van je dak aanzienlijk te verlengen en natuurlijk ook de esthetische waarde van je huis een compleet nieuwe dimensie geven. Dus wat zijn de beste materialen voor een plat dak? Maak je klaar voor een aantal afkorting met lange betekenissen! 

1. EPDM (Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer)

Bekend om zijn fenomenale weerstand tegen UV-stralen, EPDM staat bekend als een synthetisch rubber dat zowel geprezen wordt vanwege duurzaamheid als betaalbaar in vergelijking met andere opties. 

EPDM is bestendig en kan onder meer goed tegen extreme temperaturen. Bovendien biedt het een superieure waterbestendigheid. Een van de voordelen van EPDM is dat het kan worden geïnstalleerd met een koude kleefstof, waardoor het risico op complexiteiten tijdens de installatie aanzienlijk afneemt. 

2. PVC (Polyvinylchloride)

Het zou je wellicht verbazen, maar als je op zoek bent naar een materiaal dat goed scoort wat betreft milieuvriendelijkheid, dan zou PVC hoog bovenaan je lijst moeten staan. Het is niet alleen 100% recyclebaar en kan temperaturen tot wel 70 graden Celsius weerstaan zonder te verweken of te vervormen, PVC kent ook een hoge treksterkte en is goed bestand tegen tal van verschillende chemicaliën. Dit maakt het een uiterst geschikte keuze voor zowel industriële als particuliere daken.

3. TPO (Thermoplastisch Olefine)

Voor de liefhebbers van technologie biedt TPO de beste van beide werelden: Thermoplastisch olefine combineert namelijk de UV-bestendigheid van EPDM met de duurzaamheid van PVC! Het is een nieuwkomer op de markt, maar het is snel terrein aan het winnen vanwege zijn energie-efficiëntie en milieuvriendelijke eigenschappen.

4. Bitumen Gemodificeerd met APP (Atactisch Polypropyleen)

Bitumen is een klassiek materiaal dat de tand des tijds heeft doorstaan. Bovendien hebben moderne innovaties hebben het een nieuw leven ingeblazen; want door APP toe te voegen, wordt bitumen zowel flexibeler als weerbestendiger, waardoor het met name een solide keuze is voor platte daken.

5. Green Roof

Misschien nog wel een betere manier als je goed wilt uitpakken wanneer het gaat om ecologische verantwoordelijkheid, is een groendak. Dit is het overwegen waard als je van puur natuur houdt, want een groen dak is bedekt met vegetatie en een speciaal waterafvoersysteem, waardoor je een klein stukje natuur in de stedelijke jungle brengen. Daarnaast staat een groen dak erom bekend goed isolerend te werken, waardoor je ook nog eens kan besparen op de energiekosten!

Meer weten over de mogelijkheden? Perfect Dak Nederland is dé dakdekker Gouda en omstreken die je zoekt voor professionele en prachtige dakresultaten! 

Aanbevolen artikelen