De charme van een jaren-30 woning

Wie vandaag de dag een huis koopt kijkt als eerste naar het energielabel. Want het huis moet zuinig zijn met stroom en gas vanwege de hoge prijzen. Maar vreemd genoeg is er ook een run op jaren-30 woningen. En die staan nou niet bekend om hun goede isolatie. Sterker nog, je loopt de kans dat je een huis koopt zonder spouwmuren. Dat betekent dat je de muren alleen met allerlei kunstgrepen kunt isoleren. Over vloer- en dakisolatie wordt al helemaal niet gesproken. Maar de charme van deze huizen doet veel kopers toch besluiten om ze te kopen en er iets moois van te maken.

De inrichting van een jaren-30 huis

Ga je de woonkamer inrichten van een huis dat in de jaren 30 werd gebouwd dan is het natuurlijk leuk om een beetje aan te sluiten bij de stijl van toen. Dat kan zonder dat je hoeft in te boeten op comfort. Je kunt kringloopwinkels of veilingen bezoeken om daar mooie spullen op de kop te tikken. Een mooie servieskast bijvoorbeeld of een fraaie leunstoel zoals die vroeger bij je grootouders werd gebruikt. Een jaren-30 huis hoeft zeker niet donker en somber te zijn. Je kunt ook prima lichte kleuren gebruiken, bijvoorbeeld voor de vloer of de raambekleding. Zo creëer je evenwicht met de vaak uit donker hout gemaakte meubels.

Online op zoek naar mooie spullen voor je huis

Je kunt ook online prima slagen voor mooie spullen voor een stijlvolle inrichting. Kijk bijvoorbeeld eens bij Kötterliving.nl. Zij verkopen exclusieve woonaccessoires. Niet alleen voor de woonkamer, maar ook voor de slaapkamers, hal en keuken. Je kunt volop inspiratie opdoen en wie weet vind je daar net dat ene item waar je al een hele tijd naar op zoek bent.

Welke stijl krijgt het interieur?

Als je kiest voor een jaren-30 stijl qua inrichting dan kun je gaan voor puur klassiek maar ook voor een landelijk interieur. Zeker als het om een vrijstaand huis in een landelijke omgeving gaat is dat zeker passend. De inrichting met meubelen in lichte houtkleuren kun je opfleuren met leuke geruite kussens of plaids en met natuurlijk veel planten in mooie potten en bakken. Deze stijl kun je ook doorvoeren in de keuken, er zijn volop landelijke keukens te koop die zijn voorzien van de meest moderne apparatuur. Een gezellige woonkeuken is echt iets dat past bij een landelijke woonstijl.

Het onderhoud van een jaren-30 huis

Bij het onderhoud aan een jaren-30 huis kun je wel tegen een probleem aanlopen. Soms zijn materialen waarmee het huis is gebouwd of afgewerkt niet meer leverbaar. In dat geval moet je met een aannemer of dakdekker overleggen wat een goed alternatief is. Als de woning en beschermd monument is mag je niet zomaar moderne aanpassingen doorvoeren zoals het plaatsen van kunststof kozijnen of een dakkapel. Hiervoor zijn vaak wel goede alternatieven beschikbaar die wel meer comfort en energiebesparing bieden maar de uitstraling van de woning niet aantasten, zoals bijvoorbeeld kunststof kozijnen met een ‘hout uitstraling’.

Aanbevolen artikelen