De woonkamer bij de tuin betrekken, zo doe je dat

In het voorjaar en de zomer zit je vaak lekker buiten. Wil je het hele jaar van je tuin genieten, maar zie je het niet zitten een serre te bouwen? Dan betrek je de woonkamer bij de tuin! Daarvoor hoef je geen muren uit te breken of je tuin te betegelen. Met een paar slimme tips laat je de woonkamer vloeiend overlopen naar de tuin.

Ga voor één sfeer

De woonkamer bij de tuin betrekken doe je door één sfeer te creëren in zowel de tuin als de kamer. Heb je een landelijk interieur? Kies dan ook voor een landelijke tuin met schilderachtige paadjes, rustieke elementen en weelderige beplanting. Zoek een paar planten uit die het zowel buiten als binnen goed doen, zodat je een aantal planten uit de tuin in de woonkamer kunt plaatsten.

Heb je een modern interieur, ga dan voor een strakke, moderne tuin. Ook kun je kiezen voor meubels in dezelfde stijl of van dezelfde materialen. Heb je een interieur op basis van één kleur (ton-sur-ton)? Laat die kleur dan terug komen in de tuin, bijvoorbeeld met bloeiende planten, tuinaccessoires of tuinmeubilair met bekleding in de kleur van de woonkamer.

Laat de woonkamer doorlopen naar de tuin

Een rigoreuze manier om de woonkamer te betrekken bij de tuin is deze letterlijk in elkaar over te laten lopen. Dat betekent dat er geen muur tussen beide zit, maar schuifdeuren of openslaande deuren. Ook kun je kiezen voor een glazen pui.

Wil je niet dat nieuwsgierige ogen steeds naar binnen kijken, kies dan voor raambekleding voor openslaande deuren of schuifdeuren, zoals vouwgordijnen, plisségordijnen of shutters. Iedere raambekleding heeft zijn eigen voordelen. Zo zijn vouwgordijnen ook als verduisteringsgordijnen verkrijgbaar en zijn plisségordijnen verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en materialen. Er zitten ook veel voordelen aan shutters, zoals de mogelijkheid zelf de lichtinval en privacy te bepalen, het eenvoudige onderhoud en de luxe uitstraling.

De vloer van de woonkamer trek je door naar het terras. Daarvoor kun je het beste kiezen voor een materiaal dat zowel binnen als buiten goed blijft, zoals natuursteen. Lukt dat niet, gebruik dan materialen die op elkaar lijken, zoals laminaat binnen en houten planken op het terras. Door een overkapping over het terras te plaatsen maak je van buiten nog een beetje ‘binnen’ en zit je ook op koelere of natte dagen buiten.

Ga voor licht

Als het vroeger donker wordt, ben je sneller de verbinding met de tuin kwijt, je ziet hem dan immers niet meer. Dat is eenvoudig op te lossen met tuinverlichting. Kies bij voorkeur het soort verlichting dat je in de woonkamer ook hebt. Heb je spotjes boven de tafel, kies dan ook voor spotjes in de tuin, bijvoorbeeld om de bomen te verlichten of ze te richten op de borders. Heb je zachte sfeerverlichting in de woonkamer, dan trek je dit door naar de tuin door bijvoorbeeld tuinpaadjes te verlichten of lampen in de bomen te hangen. Slimme tip: gebruik tuinverlichting gemaakt van hetzelfde materiaal als de verlichting binnen.

Aanbevolen artikelen