Dit moet je weten over het isoleren van je huis

Door je huis te laten isoleren kun je flink op de stookkosten besparen. De overheid stimuleert het verduurzamen van woningen door particulieren door hiervoor subsidie beschikbaar te stellen. Zeker als je een oudere woning hebt kan het soms wat lastiger zijn om het huis goed te isoleren. Dit heeft te maken met de manier waarop in de eerste helft van de vorige eeuw huizen werden gebouwd.

Spouwmuren laten isoleren

Alle nieuwere huizen hebben spouwmuren. Dat betekent dat er twee muren staan met een ruimte ertussen. Je kunt de spouwmuren isoleren door er isolatiemateriaal in te laten spuiten. Dit gebeurt van buitenaf en zorgt ervoor dat de warmte in huis beter wordt vastgehouden. Hierdoor bespaar je op de stookkosten. Maar met alleen spouwmuurisolatie ben je er natuurlijk nog niet.

Het dak isoleren

Veel warmte verlaat het huis via het dak. Dat komt omdat warme lucht stijgt ten opzichte van koude lucht. In de zomer is het daarom op de zolder altijd veel warmer dan op de benedenverdieping. Door het dak van je huis te laten isoleren houd je de warmte beter vast. Dit heeft bovendien als voordeel dat het tijdens een warme zomer in huis minder snel ondraaglijk warm wordt. Dak isolatie wordt vaak gecombineerd met het plaatsen van een nieuw dak of gebeurt als er een groot dakraam of dakkapel wordt geplaatst.

Warme voeten met vloerisolatie

Met isolatie van de vloer maak je het isolatieproject van je huis compleet. Vloerisolatie zorgt voor meer wooncomfort omdat er minder kou optrekt van onder de vloer. De isolatie wordt aan de onderzijde van de vloer aangebracht via de kruipruimte. De werkzaamheden nemen slechts enkele uren in beslag en je profiteert direct van meer warmte en comfort. Het kan tot wel 4 graden warmer zijn in de ruimte.

Subsidie aanvragen voor woningisolatie

Voor het isoleren van je huis kun je subsidie aanvragen. Soms regelt de installateur dit en wordt de subsidie direct verrekend met de factuur. Zo niet dan kun je de subsidie bij je gemeente door de factuur te overleggen. Je kunt hierover vooraf informatie inwinnen zodat je weet hoeveel de subsidie bedraagt en hoeveel je dus zelf nog moet investeren.

Wat kun je nog meer doen voor een duurzaam huis?

Naast isoleren kun je nog meer doen om je woning te verduurzamen. Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen op het dak. Ook met een minder gunstige teruglevering kun je deze investering binnen ongeveer 7 jaar terugverdienen. Daarnaast kun je ook voor zonnepanelen subsidie aanvragen. Dit geldt ook voor een warmtepomp. Hoewel de regering heeft besloten dat de verplichting voor het plaatsen van een warmtepomp vanaf 2026 niet doorgaat. Je bespaart flink wat op de kosten voor gas en je huis wordt alsnog aangenaam warm. Sommige subsidieregelingen worden versoberd, maar de overheid blijft burgers hoe dan ook stimuleren en dus ondersteunen bij het verduurzamen van de woning om het energieverbruik verder terug te dringen.

Aanbevolen artikelen