Duurzaamheid is niet bepaald een nieuw gespreksonderwerp. Al decennialang is bekend dat we – om de aarde leefbaar te houden – zullen moeten minderen met het gebruik van fossiele brandstoffen. Wat wel veranderd is de afgelopen jaren, is dat mensen er in het dagelijkse leven mee te maken hebben. Onder meer vanwege de door de politiek ingezette energietransitie en de energiecrisis, verwarmen bijvoorbeeld steeds meer mensen hun woning anders. Met een (hybride) warmtepomp, in plaats van een cv-ketel. En de benodigde elektriciteit voor die warmtepomp, wekken ze zelf met zonnepanelen op. Wat je nog meer met deze duurzame stroom kunt doen? Autorijden!
Zonnepanelenstroom zoveel mogelijk zelf gebruiken
Al jarenlang kunnen zonnepanelenbezitters gebruikmaken van de salderingsregeling. Deze houdt in dat je opgewekte stroom mag wegstrepen tegen de elektriciteit die je extra afneemt van je energieleverancier. Omdat een dergelijke subsidie niet meer wenselijk is met de huidige en toekomstig verergerende netcongestie, bestond de politieke wens de salderingsregeling af te gaan bouwen. Het wetvoorstel hiervoor is echter niet door de Eerste Kamer aangenomen.
Daarentegen gaan wel steeds meer energieleveranciers over op het in rekening brengen van een terugleveringheffing. Zonnepaneleneigenaren worden hierdoor alsnog gemotiveerd zoveel mogelijk opgewekte stroom zelf te gebruiken. Bijvoorbeeld door huishoudelijk apparatuur zoals de wasmachine, droger en vaatwasser aan te zetten op zonnige momenten. Indien je een elektrische auto rijdt, is het natuurlijk ook ideaal de accu hiervan op te laden met elektriciteit die je zonnepanelen opwekken.
Toenemende drukte bij openbare oplaadpunten
Van de nieuw verkochte personenauto’s was in 2023 maar liefst meer dan de helft volledig elektrisch, of had een stekker. Bij een dergelijke groei van het aantal elektrische voertuigen zal de vraag naar laadpunten thuis of in de buurt alleen maar toenemen. Wil je gedoe bij openbare laadpalen voorkomen? Vraag dan persoonlijk advies bij EEZEV, een grote aanbieder van laadinfrastructuur met gecertificeerde en gepassioneerde installateurs. Zij installeren bijvoorbeeld al binnen een week een laadpaal bij je thuis met 3-fase, waarmee je je elektrische voertuig snel en efficiënt kan opladen.
Nog meer voordelen van een laadpaal thuis
Een groeiend aantal bedrijven biedt op de zaak de mogelijkheid elektrische auto’s op te laden. Maar met het hybride werken, zijn mensen vaak nog maar een paar dagen per week op locatie aanwezig. Thuis opladen is dus vaak echt een must. Maar de drukte bij openbare laadpalen neemt zoals gezegd toe. Met een laadpaal aan huis ben je niet afhankelijk van vrije oplaadplekken. Bovendien laadt je met zelf opgewekte stroom de accu eigenlijk gratis op, terwijl je mogelijk wel recht hebt op een reiskostenvergoeding of laadvergoeding van je werkgever.
Conclusie: met eigen zonnestroom comfortabeler wonen én rijden
Zonnepanelen maken je woning duurzamer en comfortabeler. En waarschijnlijk bespaar je er ook nog eens geld door. Daarnaast kun je er dus ook eenvoudiger en met mogelijk financieel voordeel je elektrische auto mee opladen. Een echte win-win dus!