Duurzaam wonen: Zo kan je je huis verduurzamen!

Duurzaam wonen wordt steeds belangrijker in onze samenleving. Niet alleen om de energierekening te verlagen en comfortabel te wonen, maar ook om iets goeds te doen voor het klimaat. Gelukkig zijn er genoeg manieren waarop je jouw huis kan verduurzamen. Om jou te helpen je huis duurzamer te maken, hebben we een aantal handige tips voor je.

Beter isoleren

Een goede isolatie is de basis voor een energiezuinig huis. Controleer of je dak, muren en vloeren voldoende geïsoleerd zijn. Als dit niet het geval is dan is het belangrijk om dit wel te doen. Voeg extra isolatiemateriaal toe. Dit helpt om warmteverlies te verminderen, waardoor je minder energie hoeft te verbruiken. Ook kan je gebruik maken van een houtkachel in je woning. Dit geeft niet alleen meer sfeer, maar helpt ook om het huis warm te houden. Verder kan je ook je ramen beter isoleren door gebruik te maken van dubbel glas of zelfs driedubbel glas.

Energiezuinige verlichting

Een makkelijke en snelle manier om je huis duurzamer te maken is door gloeilampen te vervangen door energiezuinige ledverlichting. Ledlampen verbruiken aanzienlijk minder energie en gaan langer mee. Een andere tip die we jou mee willen geven is meer gebruik te gaan maken van natuurlijk licht. Dit kan door gordijnen open te houden. Ook kan je overwegen om sensoren te installeren. Het licht gaat alleen nog maar aan als het nodig is. Zo voorkom je onnodig stroomverbruik en bespaar je op energiekosten.

Gebruik duurzame energiebronnen

Met de komst van duurzame energiebronnen is de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en de co2-uitstoot minder geworden. Overweeg daarom om zelf gebruik te gaan maken van hernieuwbare energie zoals zonne-energie. Dit kan door middel van het opwekken van eigen energie met zonnepanelen. Hiermee kan je eigen elektriciteit opwekken en mogelijk ook overige energie terug leveren aan het elektriciteitsnet. Als je de mogelijkheid hebt om te investeren in schone energie, dan raden wij jou aan dit zeker te doen! Aangezien zonnepanelen een serieuze investering zijn, is het goed om te weten dat er zowel garantie op de zonnepanelen zit, als een lange levensduur. Dit is dus een investering waar je uiteindelijk de vruchten van plukt.

Vervang oude apparaten

Een andere optie om duurzaam te wonen is oude apparaten te vervangen door nieuwe met een energiezuiniger label. Oude apparaten hebben vaker een slechter energielabel. Hierdoor verbruiken ze meer stroom. Kies daarom bij het vervangen van apparaten zoals een koelkast of een wasmachine voor een energiezuinig model. Kijk goed naar het energielabel en kies een apparaat met een energielabel A+ of zelfs beter. Op deze manier zal je veel minder energie gaan verbruiken en bespaar je op je maandelijkse kosten.

Waterbesparing

Een simpele manier om te verduurzamen is door het water verbruik te verminderen. Dit kan door waterbesparende douchkoppen en kranen te installeren. Ook kan je zelf iet minder lang douchen, niet zomaar de kraan aan laten staan en bewuster omgaan met waterverbruik. Door bovenstaande tips mee te nemen kan jij een stuk duurzamer leven. Dit is niet alleen beter voor jezelf of de waarde van je woning. In het bijzonder is het belangrijk voor het klimaat. Zet vandaag nog de eerste stappen naar een groenere en energie-efficiëntere woning!

Aanbevolen artikelen