Fruitvliegjes vangen

Fruitvliegjes vangen

Fruitvliegjes zijn kleine, vervelende insecten die zich snel kunnen voortplanten en zich graag voeden met overrijp fruit en groenten. Hoewel fruitvliegjes geen directe bedreiging vormen voor mensen, kunnen ze wel een plaag worden en vervelend zijn in huis. In deze blog zal ik enkele effectieve manieren bespreken om fruitvliegjes te vangen en te verwijderen.

Waarom zijn fruitvliegjes een probleem?

Fruitvliegjes in huis kunnen snel uitgroeien tot een plaag. Ze planten zich namelijk zeer snel voort en kunnen zich snel verspreiden door je hele huis. Ze kunnen een bron zijn van bacteriën en schimmels die ziekten kunnen verspreiden en voedselbederf kunnen veroorzaken. Bovendien zijn ze gewoonweg vervelend en onhygiënisch om in huis te hebben.

Hoe kun je fruitvliegjes voorkomen?

De beste manier om fruitvliegjes in huis te voorkomen is door te zorgen dat er geen voedselresten of overrijp fruit in huis achterblijft. Maak je keuken regelmatig schoon en bewaar fruit en groenten in de koelkast. Gebruik afsluitbare containers voor etenswaren en houd je vuilnisbak schoon en goed afgesloten.

Tips tegen fruitvliegjes

 1. Fruitvliegjes in huis komen op voedsel af zoals rottend fruit en ook op restjes sap die je op je aannrecht zijn achter gebleven. Maak dus goed schoon
 2. Ze komen ook af op verwelkte bloemen dus je oude bloemen ook op tijd weg gooien dan blijven de kleine vliegjes wel weg.
 3. Tropisch fruit vinden ze helemaal lekker, bewaar deze afgesloten en laat dit zeker niet op de aanrecht staan
 4. Gesneden fruit kun je het beste snel nuttigen
 5. Laat fruit niet te lang liggen op de fruitschaal want deze beestjes leggen ook eitjes waar ze veel voedsel vinden. Dit is natuurlijk vooral in de zomer van toepassing.
 6. Ze komen in de winter natuurlijk niet voor dus je fruitvliegjes val kan dan in de kast blijven

Fruitvliegjes vangen – verschillende manieren voor een fruitvliegjes val maken

Er zijn verschillende manieren om fruitvliegjes in huis te vangen en te verwijderen uit je huis. Hieronder worden vijf effectieve methoden besproken:

Azijnval

Een azijnval is een eenvoudige en effectieve manier om fruitvliegjes in huis te pakken. Vul een klein schaaltje met een beetje azijn en voeg hier een druppel afwasmiddel aan toe. Het afwasmiddel zorgt ervoor dat de ze niet kunnen ontsnappen. De vliegjes worden aangetrokken door de geur van azijn en zullen uiteindelijk verdrinken in de vloeistof. Doe plastic over je schaaltje en prink kleine gaatjes in de folie

Banaanval

Een banaanval is vergelijkbaar met een azijnval, maar in plaats van azijn gebruik je een overrijpe banaan. Snijd de banaan in stukjes en leg deze in een afgesloten pot of bakje. De vliegjes zullen worden aangetrokken door de geur en zullen vast komen te zitten in de pot.

Wijnval

Een wijnval is een andere manier om ze te pakken. Vul een klein schaaltje met een beetje rode of witte wijn en voeg hier een druppel afwasmiddel aan toe. De vliegjes worden aangetrokken door de geur van de wijn en zullen door het afwasmiddel niet kunnen ontsnappen. Net als bij de azijnval verdrinken de vliegen in de vloeistof. Dus maak nu direct een fruitvliegjes val. Een bodempje wijn is voldoende!

Vleesetende planten

Vleesetende planten, zoals de venusvliegenvanger, zijn ook een natuurlijke manier om ze te vangen. Deze planten trekken de vliegjes aan en vangen ze in hun bladeren. Het enige nadeel is dat vleesetende planten niet altijd even effectief zijn en dat je er vaak meerdere nodig hebt om een plaag te bestrijden.

Afwasmiddelval

Een afwasmiddelval is een snelle manier om ze te vangen. Vul een klein schaaltje met een beetje water en voeg hier een scheutje afwasmiddel aan toe. Het afwasmiddel vermindert de oppervlaktespanning van het water, waardoor de ze erin zullen verdrinken.

Koop een val bij de Action

Voor enkele euro’s koop je bij de action een val voor deze lastige beestjes.

Fruitvliegjes gevangen? Wat nu?

Als je fruitvliegjes gevangen hebt, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat ze niet terugkomen:

 1. Verwijder de vangmethoden en gooi deze weg: Als je ze hebt gevangen met behulp van een fruitvliegjes val dan kun je de vloeistof en de vliegjes gewoon weggooien. Het is belangrijk om de fruitvliegjes val te legen en schoon te maken om te voorkomen dat er nieuwe fruitvliegjes worden aangetrokken.
 2. Reinig de keuken: Maak de keuken grondig schoon om eventuele restjes of overblijfselen van voedsel te verwijderen waar ze op afkomen. Pak een desinfecterend middel om het oppervlak schoon te maken en te desinfecteren. Vergeet niet om ook de prullenbak regelmatig te legen en schoon te maken.
 3. Berg voedsel op: Berg etenwaren op in een afgesloten bak of bewaar ze in de koelkast. Ook ander voedsel kan het beste afgesloten worden bewaard. Ze zijn dol op rijper fruit en ander voedsel dat aan het bederven is.
 4. Ventileer de ruimte: Ze houden niet van tocht en frisse lucht. Laat daarom af en toe een raam openstaan om de lucht in de ruimte te verversen.
 5. Voorkom dat fruitvliegjes terugkomen: Voorkomen is beter dan genezen. Zorg ervoor dat je keuken schoon en opgeruimd is en dat voedsel goed is afgesloten. Verwijder ook regelmatig afval en maak de prullenbak schoon. Zo voorkom je dat ze opnieuw terugkomen.

Overlast bij de GFT container?

Als je een GFT bak hebt, kan het gebeuren dat er vliegjes rondom de bak gaan zwermen. Dit kan erg vervelend zijn en zorgen voor overlast, zeker in de zomermaanden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de overlast van vliegjes rondom de GFT bak te verminderen.

 1. Houd de GFT bak schoon Het is belangrijk om de GFT bak regelmatig schoon te maken om te voorkomen dat er voedselresten achterblijven. Spoel de bak af met water en gebruik eventueel een schoonmaakmiddel om hem grondig schoon te maken. Zorg er ook voor dat de deksel goed sluit zodat er geen vliegjes bij kunnen.
 2. Gebruik composteerbare zakken Gebruik composteerbare zakken om het GFT afval in te doen. Deze zakken zijn gemaakt van afbreekbaar materiaal en zorgen ervoor dat er geen voedselresten achterblijven in de bak. Daarnaast zijn er ook speciale GFT-bakken met een composteerbare zak, zodat je de inhoud en de zak in één keer kunt composteren.
 3. Zet de GFT bak op een koele plek Zet de GFT container op een koele plek, bijvoorbeeld in de schaduw. Vliegjes houden niet van kou en zullen minder snel in de buurt van de bak komen als deze op een koele plek staat.

Ook kruiden kunnen helpen

Fruitvliegjes kunnen een vervelend probleem zijn, vooral in de zomermaanden wanneer rijp fruit en groenten vaak worden blootgesteld aan de lucht. Gelukkig zijn er enkele sterke kruiden die kunnen helpen om ze op afstand te houden. Hier zijn enkele van de meest effectieve:

 1. Lavendel – Lavendel heeft een sterke geur die de vliegjes afstoot. Plaats wat gedroogde lavendelbloemen in een zakje en leg ze in de buurt van fruitkommen en andere gebieden waar ze vaak gaan zitten.
 2. Basilicum – Basilicum heeft niet alleen een heerlijke geur, maar ook eigenschappen die fruitvliegjes afstoten. Plaats een paar verse basilicumplanten in de buurt van fruitkommen en andere gebieden waar deze zich ophopen.
 3. Munt – Munt heeft ook een sterke geur die ze afstoot. Plaats wat verse muntblaadjes in de buurt van fruitkommen.
 4. Rozemarijn – Rozemarijn heeft een aangename geur en is ook een natuurlijk insectenwerend middel. Plaats wat verse rozemarijntakjes in de buurt van de overlast
 5. Tijm – Tijm heeft ook een sterke geur die deze vliegjes afstoot.

Het gebruik van deze kruiden kan helpen om deze lastige beestje op afstand te houden, maar het is ook belangrijk om een stuk fruit en groenten goed af te dekken en regelmatig schoon te maken om te voorkomen dat ze worden aangetrokken.

Kruiden waarvan blaadjes dor zijn geworden snel verwijderen net zoals de verwelkte bloemen want deze zorgen dat fruitvliegjes komen juist.

Kruiden

Chemische middelen

Hoewel er natuurlijke manieren zijn om fruitvliegjes te bestrijden, kan het soms nodig zijn om chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken om van een fruitvliegjesplaag af te garaken. Er zijn verschillende soorten die kunnen worden gebruikt, waaronder insecticiden en lokstoffen.

Insecticiden zijn chemische stoffen die worden gebruikt om insecten te doden. Er zijn verschillende soorten insecticiden die specifiek zijn ontworpen om ze te doden, zoals pyrethroïden en organofosfaten. Deze insecticiden kunnen worden aangebracht in de vorm van sprays, poeders of nevels.

Lokstoffen zijn ook een soort chemisch bestrijdingsmiddel dat kan worden gebruikt om vliegjes te bestrijden. Deze stoffen trekken vlieggen aan en bevatten een insecticide dat ze doodt zodra ze ermee in contact komen. Lokstoffen kunnen worden aangebracht als vallen of als spray.

Het toepassen van chemische bestrijdingsmiddelen moet echter met voorzichtigheid worden gedaan. Ze kunnen schadelijk zijn voor mens en dier als ze niet op de juiste manier worden gebruikt. Het is belangrijk om altijd de instructies op de verpakking te volgen en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen..

Als u besluit om chemische middelen te gebruiken, overweeg dan ook om het gebruik van natuurlijke methoden te combineren om het toepassen van chemicaliën te minimaliseren. En vergeet niet! zet je ramen wagen wijd open.

Oma weet raadt

‘Oma weet raadt’ is een bekende uitdrukking die verwijst naar oude huismiddeltjes en natuurlijke remedies die door de jaren heen van generatie op generatie zijn doorgegeven. Dit zijn vaak eenvoudige, goedkope en effectieve oplossingen voor alledaagse problemen.

Er zijn veel huismiddeltjes die worden aanbevolen door ‘oma weet raadt’ om fruitvliegjes te bestrijden. Enkele voorbeelden zijn:

 • Azijn: Vul een schaaltje met azijn en bedek het met plastic folie waarop je enkele gaatjes prikt. De vlieggen zullen worden aangetrokken door de azijn en zullen vast gaan zitten in de schaal.
 • Fruitval: Snijd een stuk fruit, zoals een banaan of appel, in kleine stukjes en plaats het in een kom. Bedek de kom met plastic folie waarop je enkele kleine gaatjes prikt. De fruitvliegjes zullen worden aangetrokken door het fruit en zullen vast komen te zitten in de kom.
 • Etherische oliën: Meng enkele druppels etherische oliën, zoals eucalyptusolie, lavendelolie of pepermuntolie, met water in een spuitfles en besproei de plekken van de overlast.

Veel gestelde vragen en antwoorden

Hoe kan ik fruitvliegjes vangen?

Er zijn verschillende manieren om fruitvliegjes te vangen, waaronder het gebruik van een fruitvliegjesval met een aas, zoals azijn of fruit. Je kunt ook fruitvliegjes vangen met een stofzuiger.

Hoe maak ik mijn eigen fruitvliegjesval?

Je kunt gemakkelijk je eigen fruitvliegjesval maken met behulp van een glazen pot of fles, een stukje papier en een aas zoals azijn of fruit. Vul de pot of fles met een beetje van het aas en bedek de bovenkant met het stukje papier, waarop je enkele gaatjes prikt. De vliegjes zullen worden aangetrokken door het aas en door de gaatjes kruipen, maar zullen niet in staat zijn om terug te komen.

Hoe voorkom ik dat fruitvliegjes terugkomen?

Om te voorkomen dat fruitvliegjes terugkomen, is het belangrijk om fruit en groenten goed af te dekken en regelmatig schoon te maken want deze komen hier op af. Zorg ervoor dat er geen overrijp of rot fruit of groenten rondzwerven en dat alle voedselresten worden weggegooid. Het gebruik van natuurlijke insectenwerende middelen zoals kruiden en etherische oliën kan ook helpen.

Zijn fruitvliegjes schadelijk voor mijn gezondheid?

Fruitvliegjes zijn over het algemeen niet schadelijk voor de gezondheid van mensen, omdat ze niet steken of bijten. Ze kunnen echter wel bacteriën verspreiden, dus het is belangrijk om te voorkomen dat ze in contact komen met voedsel en oppervlakken in de keuken.

Hoe kan ik voorkomen dat fruitvliegjes in mijn composthoop komen?

Om te voorkomen dat fruitvliegjes in je composthoop komen, kun je ervoor zorgen dat de composthoop goed geventileerd is en niet te nat is. Ook kun je voorkomen dat je composthoop fruit- en groenteresten bevat die kunnen worden aangetrokken door insecten.

Conclusie

Een plaag fruitvliegjes, dat wil je niet! dit zijn vervelende insecten die snel een plaag kunnen worden in je huis. Gelukkig zijn er verschillende manieren om fruitvliegjes te vangen en te verwijderen. Door regelmatig je keuken schoon te maken en voedsel goed op te bergen, kun je voorkomen dat fruitvliegjes zich in je huis nestelen. Als je toch last hebt van fruitvliegjes, kun je kiezen uit verschillende methoden om ze te vangen, zoals de azijnval, banaanval, wijnval, vleesetende planten en afwasmiddelval.

Azijn en afwasmiddel blijven wel mijn favoriete manier om de fruitvliegjes bestrijden.

Door deze tips te volgen kun je de overlast van fruitvliegjes beperken en zorgen voor een schone en hygiënische omgeving in je huis.

Aanbevolen artikelen