Haardhout bestellen: hier let je op

Met een openhaard haal je gezelligheid in huis, maar het is ook belangrijk dat je rekening houdt met het nodige onderhoud en de daaraan verbonden kosten. Een manier om kosten te besparen is door voor een houtsoort te kiezen met een hoog rendement. Ook duurzaamheid is een belangrijke factor als het aankomt op haardhout. We zetten verschillende criteria op een rij waar je rekening mee houdt bij het kiezen. Iedere houtsoort heeft eigen voor- en nadelen en ook je persoonlijke voorkeur, bijvoorbeeld voor geur en vlammenspel, speelt een rol.

Kies voor gekloofd haardhout

Om het jezelf makkelijk te maken, kies je voor gekloofd haardhout. Dit hout is reeds in kleinere stukken gespleten, bijvoorbeeld in de vorm van blokken. De grootte is geschikt voor een openhaard of houtkachel, waardoor je hout direct kunt gebruiken. Haardhout van Bewust Haardhout is makkelijk te hanteren en te stapelen. Door haardhout te kloven, hoeft het minder te lang te drogen en is het sneller klaar voor gebruik. Echter, als eindgebruiker is dit minder relevant als je een kuub haardhout bestelt, omdat het hout sowieso al droog en klaar voor gebruik is.

Kies de juiste soort

Er zijn talloze soorten haardhout verkrijgbaar en het is belangrijk om een soort te kiezen die past bij je haard. Voor een kleine openhaard is berkenhout een goede keuze, terwijl eikenhout juist ideaal is voor een grote openhaard. Heb je een middelgrote haard? Dan kies je bijvoorbeeld voor beukenhout of berkenhout. Let erop dat iedere houtsoort unieke eigenschappen heeft. Het ene hout heeft een rustige en gelijkmatige vlam, terwijl de andere soort voor een levendig vlammenspel zorgt. Ook de geur verschilt per houtsoort, wat een belangrijke overweging is. Je wilt een geur kiezen die je aangenaam vindt, zodat je graag bij de openhaard zit.

Kies voor duurzaam

De duurzaamheid van haardhout verschilt en hangt voor een groot deel af van de hernieuwbaarheid van het hout. Hernieuwbaar betekent in dit geval dat een boom snel groeit en dus veel hout in relatief korte tijd kan produceren. Minder duurzame keuzes zijn bomen die langzaam groeien, omdat deze minder hout produceren. Erg duurzame keuzes zijn essenhout en berkenhout, omdat deze bomen snel groeien. Let ook op de oorsprong van hout en kies een soort die dicht bij huis geoogst is. Zo bespaar je op transport en bijkomende milieuvervuiling. Door de natuur gedroogd hout (door zon en wind) is een stuk duurzamer dan hout dat op niet-natuurlijke wijze gedroogd wordt.

Kies voor een hoog rendement

Een houtsoort met een hoog rendement is een goede keuze voor het milieu en je portemonnee. Je hebt minder van dit hout nodig om een gelijke hoeveelheid warmte te produceren. Een hoog rendement staat gelijk aan een lage brandsnelheid. Een voorbeeld van een houtsoort met een lage brandsnelheid is eikenhout. Dit is dankzij het dikke schors en de harde kern. Ook essen-, beuken- en berkenhout hebben een goed rendement.

Aanbevolen artikelen