Help! WC verstopt – dé tips

Je wc verstopt? Dat is nu niet het probleem dat je graag voor je uitschuift.  Bij een verstopping van de wc, is een snelwerkende oplossing het handigst. Als je het toilet blijft gebruiken hoopt het probleem zich alleen maar meer op. Niet lekker. Gelukkig zijn er diverse oplossingen en sommige werken ook nog eens supersnel. Heel fijn! Lees hier dé tips waar je blij van wordt. Nou ja, in ieder geval als het probleem daarna is opgelost.

De rubberen handschoen of de ontstopper

Misschien moet je wel kokhalzen bij het idee. Knijp in dat geval even je neus dicht, want het is vaak een super effectieve én snelle oplossing. Trek dus de rubberen handschoen aan en ga met de hand in de afvoer, als dat mogelijk is. Vind je iets dat in de weg zit? Probeer dat er dan uit te halen.

Lukt dat niet? Gebruik dan de ontstopper. Met de ontstopper, ook wel plopper genoemd, ga je met de zuignap zo goed mogelijk over de afvoer heen. Kies het liefst voor een plopper met een nauwer stuk eronder. Dus niet de standaard plopper met rode zuigmap die eruit ziet als een schaal, maar een plopper met dubbele stuwkracht.

Vervolgens ga je met de plopper naar beneden zodat deze zich kan vastzuigen. Duw ook weer niet te hard. Het belangrijkste is dat de zuignap zich vastzuigt om de afvoer heen. Beweeg de plopper een paar keer op en neer en haal vervolgens met een de plopper van de afvoer. Doe het niet te agressief, anders schiet de verstopping misschien zelfs verder in de afvoer. Als je geluk hebt en goed ‘geplopt hebt’ komt er rommel omhoog en dit kun je dan verwijderen met de hand. Tip: gebruik dus hier ook even een rubberen handschoen.

Afvoerpijp ontstopper

Op het moment dat er een afvoerpijp ontstopper nodig is, schakelen de meeste mensen een loodgieter in. Niet voor niets, want het voordeel van een loodgieter inschakelen, is dat je de meeste kans hebt op een succesvolle uitvoering. Met een afvoerpijp ontstopper breng je een soort slang in de afvoer. Een afvoerpijp ontstopper werkt vaak met boormachine aandrijving. De afvoerpijp ontstopper breng je al draaiend in de afvoer. Een goede uitvoering is belangrijk, want anders beschadig je de afvoerbuis of raakt de verstopping verder in de afvoer. Er zijn zowel Top Loodgieters in Rotterdam als een goede Loodgieter Amsterdam om dit werk aan uit te besteden, mocht je daar voor kiezen.

Twijfel je of je hulp wilt inschakelen? Je kunt zelf proberen met een metalen kleerhanger een soort haak te maken. Dit werkt als de verstopping niet te diep in de afvoer zit. Alleen ook hiervoor geldt dat je goed moet voelen en voorzichtig te werk moet gaan, want met de kleerhanger kun je ook mogelijk de afvoerbuis beschadigen.

Middelen voor het onstoppen van de wc

Heb je wel geduld en wil je liever geen loodgieter inschakelen? In sommige gevallen kan gebruik maken van een oplosmiddel werken. Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld:

·         Een ontstoppingsmiddel.

·         Afwasmiddel.

·         Mix van bakingsoda en schoonmaakazijn.

Bij het gebruik van een ontstoppingsmiddel volg je eenvoudigweg de instructie zoals aangegeven op het ontstoppingsmiddel. Tip: Gebruikt bijvoorbeeld Hg vloeibare ontstopper. Een nadeel is wel dat een ontstopppingsmiddel zoals deze wel vrij agressief is en dus niet de beste oplossing is voor het milieu.

Een andere oplossing is dus het gebruik van afwasmiddel. Het werkt als volgt: je giet eerst een flinke scheut afwasmiddel in de afvoer van de wc. Vervolgens gooi je circa 15 liter heet water vanuit een emmer in de toiletpot. Houd de emmer hoog boven de toiletpot. Zo heb je namelijk ook nog eens wat druk. Dit kan extra helpen bij het loskrijgen van de verstopping. Wacht vervolgens circa 5-10 minuten en spoel dan pas door.

Nog een oplossing vanuit grootmoederstijd, maar daarom niet minder effectief: doe de inhoud van een pak bakingsoda in de pot en giet daarna een fles schoonmaakazijn erin. Dit gaat bruisen. Laat dit even 10 minuten intrekken en doe er daarna een emmer warm water bij. Vervolgens laat je dit circa 8-12 uur inwerken. Daarna kun je het toilet doorspoelen.

Voorkom  is beter

Vaak een verstopte wc? Check dan of je het volgende doet:

·         Materiaal erin gooien dat er niet in hoort. Denk hierbij bijvoorbeeld aan maanverband, tampons, maar ook aan billendoekjes of jus/vet.

·         Te weinig doortrekken, waardoor je een te grote ophoping krijgt van ontlasting en/of wc-papier?

Aanbevolen artikelen