Hoe vind je het huis dat bij je past?

Wanneer je aan mensen die op zoek zijn naar een woning wat ze precies zoeken dan komen ze vaak met een hele waslijst aan wensen. Het huis moet minstens een x aantal kamers hebben, een grote tuin, in een rustige, kindvriendelijke buurt met leuke buren. Scholen, winkels en andere voorzieningen op loopafstand. En dat huis moet dan ook nog eens prettig geprijsd zijn. De kans dat je dit ideale huis vindt is natuurlijk niet zo groot. Je zal vrijwel altijd water bij de wijn moeten doen. Maar het is natuurlijk wel zo prettig als je een woning vindt die zo veel mogelijk aansluit bij je wensen.

De makelaar helpt je zoeken

Stel je bent op zoek naar een huis in Amsterdam. Je hebt een bepaald budget beschikbaar op basis van het inkomen en wellicht de overwaarde van je huidige woning. Het is dan eerst zaak om de juiste makelaar in Amsterdam te vinden die je kan helpen bij je zoektocht. Deze makelaar noteert je wensen en kijkt vervolgens in het bestand van woningen die op dat moment te koop staan. Zit daar geen geschikte woning bij dan zal de makelaar contact met je opnemen zodra er een huis in verkoop komt dat mogelijk voldoet aan je wensen. Het voordeel is dat je in dat geval vaak een seintje krijgt voordat zo’n huis op verkoopsites zoals Funda wordt geplaatst en voordat er een opzichtig Te Koop bord in de voortuin wordt gezet.

Bereken hoeveel je kunt lenen

De regels voor het lenen van geld voor de aankoop van een huis worden steeds strenger. De overheid maar ook banken en andere geldverstrekkers willen voorkomen dat huizenbezitters in de problemen komen als hun huis minder waard wordt. Ook als de woonlasten te hoog zijn in relatie tot het inkomen zal de geldverstrekker op de rem trappen. Je kunt zelf misschien wel vinden dat je zuinig kunt leven, maar er zijn grenzen. Ook andere schulden zoals een studieschuld of een doorlopend krediet worden in de overwegingen meegenomen. Een creditcard of mogelijkheid tot rood staan bij de bank tellen ook mee. Dit is niet om huizenkopers dwars te zitten maar om ze te beschermen tegen grote financiële problemen. Op basis van je financiële situatie kan een hypotheekadviseur een globale berekening maken van hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Met die informatie kun je vervolgens op zoek naar een geschikt huis.

Huren in plaats van kopen

Soms is kopen geen optie. Dit is bijvoorbeeld het geval als je schulden hebt of als je inkomen simpelweg te laag is om een huis te kunnen kopen. Dan is huren ook een optie. Het grote voordeel daarvan is dat je nergens aan vast zit. Als je een andere baan krijgt of wilt gaan samenwonen met je grote liefde dan kun je simpelweg de huur opzeggen, je spullen inpakken en vertrekken. Voor sommige mensen is deze vrijheid een belangrijke reden waarom ze niet voor een koophuis gaan. Veel makelaars bemiddelen ook in verhuur in zowel de sociale als de vrije sector.

Aanbevolen artikelen