Hoe zorg je voor een schoon en opgeruimd huis?

Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen een baan. De tijd dat van een stel de vrouw thuis was en voor het huishouden zorgen ligt grotendeels achter ons. Soms werkt een vrouw nog parttime, maar ook dat wordt steeds minder omdat het leven nu eenmaal duurder wordt. Alleen met twee volledige inkomens kun je een hypotheek krijgen en een beetje een leuk leven leiden. Maar in een huis waar beide partners werken, of als je single bent, moet ook worden schoongemaakt. Want als je dat laat versloffen dan wordt het al snel een chaos. Door de huishoudelijke taken eerlijk te verdelen en goed te plannen houd je overzicht.

Schone vloeren voor goede hygiëne

Het is hier zo schoon, je kunt van de vloer eten. Het is een gevleugelde uitdrukking. Nu hoeft je niet van de vloer te eten, maar het is wel belangrijk om je vloeren goed schoon te houden. Bij The Clean Experience vind je hiervoor allerlei handige hulpmiddelen. Natuurlijk staat er in ieder Nederlands huis minstens één stofzuiger. Of op elke verdieping eentje, dan hoef je hem niet steeds de trap op en af te sjouwen. Door de vloeren enkele keren per week te stofzuigen is het ergste vuil al verwijderd. Zeker als je huisdieren hebt is het belangrijk om de haren goed op te zuigen. Er zijn stofzuigers die daar speciaal voor zijn uitgerust.

Extra schoonmaken

Als je een ‘harde’ vloer hebt, zoals hout, laminaat, een gietvloer of een plavuizen vloer, dan kun je die nog extra schoonmaken met een stoomreiniger. De hete stoom die over de vloer wordt verspreid doodt bacteriën. Doordat je met heet water werkt is de vloer ook vrijwel direct weer droog. Je hoeft deze dus niet na te boenen. Zeker als je huisdieren hebt of als er een baby over de grond kruipt is het belangrijk om voor goede hygiëne te zorgen. Zaken als het aanrecht en het toilet maak je natuurlijk vaker schoon als dat nodig is. De vaatdoekjes en schoonmaakdoeken kun je gerust vaker gebruiken, je kunt ze uitwassen in de wasmachine op 60 graden. De vaatdoek kan eventueel ook in de vaatwasser. Gebruik in ieder geval elke dag een schone vaatdoek, want juist deze vangt heel wat bacteriën nadat je er de aanrecht en de eettafel mee hebt schoongemaakt.

De grote schoonmaak

Vroeger deden huisvrouwen altijd de ‘grote schoonmaak’ in het voorjaar. Na de winter moest alles weer fris worden gemaakt voor het voorjaar en de zomer. Vandaag de dag doen we dat niet meer, want de ‘huisvrouw’ van vroeger komt immers bijna niet meer voor. Het is dus zaak om de taken die vroeger bij de grote schoonmaak op het lijstje stonden te verspreiden over een langere periode. Als je er steeds niet aan toe komt maak dan een planning wanneer je de keuken een grondige schoonmaakbeurt geeft, wanneer de badkamer aan de beurt is en wanneer je de ramen zeemt. Voor de buitenboel is het dan natuurlijk wel prettig als het weer een beetje meewerkt. 

Aanbevolen artikelen