Je huis koelen in de zomer? Hierop moet je letten!

In de zomermaanden kan de temperatuur binnenshuis gemakkelijk oplopen tot boven de 25 graden Celsius. De ideale temperatuur om bijvoorbeeld kantoorwerk te doen, is echter ongeveer 22 graden. Het wordt dus al snel te warm in huis en dat is niet goed voor onze gezondheid. Maar hoe krijg je het huis koel? Hiervoor zijn prachtige apparaten verkrijgbaar, maar die gebruiken vaak veel energie. Met wat slimme trucs hoef je ze echter niet voortdurend te laten draaien.

Goede zonwering doet wonderen

Veel warmte in huis ontstaat doordat zonlicht rechtstreeks de kamer invalt. De zonnestralen verwarmen de lucht in het vertrek, met als gevolg een stijgende temperatuur. Hou de zon buiten door goede zonwering aan te brengen. Een zonnescherm aan de gevel zorgt ervoor dat de temperatuur binnenshuis tot wel vijf à zeven graden lager ligt dan wanneer je het zonlicht vrij spel geeft.

Dakraam en deur beneden open

Een andere beproefde methode om de hitte uit je huis te krijgen, is door in de nacht (als het buiten wat afgekoeld is) het dakraam en de deur beneden open te zetten. Werkt prima, maar is helaas niet verstandig, omdat je het daarmee inbrekers heel gemakkelijk maakt. Maar het principe is simpel: warme lucht stijgt omhoog, dus de warmte verlaat de woning via het dakraam, terwijl van beneden koele lucht de woning binnenstroomt.

Airco’s in allerlei soorten

Om een enkel vertrek in de woning efficiënt te koelen, kun je specifieke apparatuur aanschaffen. Voor elke toepassing is een ander type airco het meest geschikt. Dit hangt onder meer af van het gewenste koelvermogen en de mogelijkheden die je hebt om een buitenunit te plaatsen. Bedenk hierbij dat voor buitenunits normen gelden met betrekking tot het lawaai dat ze maken. Voor dit type airco geldt ook dat de apparatuur niet zomaar door iedereen aangesloten mag worden.

Mobiele airco’s wel of niet handig?

Behalve de zogenoemde split units (met een aparte buitenunit) heb je ook systemen die alleen binnen in de woning geplaatst worden, maar dan wel tegen een buitengevel. Als je het assortiment op Coolsound bekijkt, zie je dat er ook veel mobiele airco’s verkrijgbaar zijn. Dit type airco kun je gemakkelijk verplaatsen, dat is een groot voordeel. Ze zijn echter minder geschikt voor grotere ruimtes, ze maken meer lawaai en ze verbruiken ook meer energie. Daar staat tegenover dat ze voordeliger zijn in aanschaf.

Aanbevolen artikelen