Minder werken én in hetzelfde huis blijven wonen

In een wereld waarin financiële zekerheid steeds belangrijker wordt, is het niet verrassend dat veel mensen meer werken dan ze zouden in hun ideaalplaatje voor zich zien. Alleen willen we meestal ook graag in ons eigen huis blijven wonen en dan blijkt minder verdienen toch een struikelblok. Wil jij minder werken, maar wel in hetzelfde huis wonen? Lees dan deze handige tips.

Minder werken is niet altijd minder verdienen

Als je minder werkt wil dit niet altijd zeggen dat je minder gaat verdienen. Zelfstandigen weten dat allang natuurlijk: ga slimmer werken om meer of betere diensten of producten aan te bieden. Alleen hoe pak je dat aan als werknemer waar je op basis van uurloon wordt betaald? In dat geval zou je kunnen kijken of je er moeilijkere taken – beter betaalde taken – bij kunt krijgen.

Nog een optie is dat je bijvoorbeeld vaker op momenten werkt waarin je toeslag krijgt, maar veel minder werkt op de momenten waarin dit niet het geval is. Kijk en overleg met je werkgever wat er mogelijk is. Wees daarbij vooral duidelijk wat jouw doel is, zoals bijvoorbeeld minder werken en hetzelfde blijven verdienen.

Overzicht

Soms betekent minder werken wel minder verdienen. In dat geval kun je beginnen met het maken van een overzicht van je uitgaven en inkomsten. Wat is nu echt nodig en wat kun je minderen? Met name abonnementen zijn vaak handig om na te lopen. Vaak zie je dat iemand in de loop van de jaren een hoop abonnementen heeft, maar lang niet meer van alles echt gebruik maakt. Denk bijvoorbeeld aan die krant die iemand ongelezen bij het oud papier doet.

Anders geld verdienen

Creatieve ruimtebenutting is een andere oplossing. Is het mogelijk om een ruimte te verhuren? Dan levert je dit ook weer geld op. Heb je een auto? Dan is samen met de buren de auto delen of verhuren van de auto misschien handig. Zeker als je minder werkt, heb je mogelijk ook minder de auto nodig.

Als je je woning goed opruimt en slim indeelt, dan is een extra kamer best op te offeren voor een verhuurder. Check wel bij de gemeente vooraf wat wettelijk mag, zodat je niet voor onverwachtse verrassingen komt te staan. Een boete krijgen is natuurlijk niet wenselijk.

Nog een optie is het verduurzamen van je huis. Dit levert niet altijd direct geld op, maar sommige plannen duren nu eenmaal iets langer voor je ze kunt uitvoeren. Je zou in ieder geval bijvoorbeeld vast een offerte voor zonnepanelen kunnen opvragen of een offerte voor isolatie. Zo verlaag je op de lange termijn je woonlasten.

Aanbevolen artikelen