Het drinkwater dat bij ons uit de kraan komt is van goede kwaliteit. Je kunt het zonder problemen drinken. Dit is in veel delen van de wereld wel anders. Ook in Europa zijn er landen waar de mensen liever flessen water in de winkel kopen dan dat ze het water uit de kraan vertrouwen. Maar het is wel zo dat er in bepaalde delen van ons land meer kalk in het water zit. Dit heeft te maken met de manier waarop het water wordt gewonnen. Soms komt het water uit reservoirs in de duinen. Die filteren het water en daardoor bevat het minder kalk. Maar komt het rechtstreeks uit een rivier, dan kan er meer kalk in het water zitten.
Gevolgen van hard water
Als je hard water gebruikt dan merk je dat aan de levensduur van bepaalde apparaten. De kalk zet zich af op de elementen in een apparaat. Vooral apparaten die water verwarmen zijn hier gevoelig voor. De wasmachine en het strijkijzer zijn hier goede voorbeelden van. Je kunt deze apparaten ontkalken met schoonmaakazijn of speciale middelen. Maar uiteindelijk zullen ze minder lang gebruikt kunnen worden dan wanneer het water minder kalk bevat.
Water koken, een tijdrovende klus
Om kalkaanslag te voorkomen kun je het water dat je gebruikt eerst koken. Maar dat kan alleen voor kleine apparaten zoals je strijkijzer of een koffieapparaat. Bij de wasmachine is het natuurlijk niet te doen. Gelukkig is er nog een andere oplossing. Je kunt een waterontharder installeren van Omegawater. Dit apparaat filtert de kalk uit het drinkwater voordat het bij jou uit de kraan stroomt. De kalk wordt opgevangen en blijft plakken aan speciale bolletjes die in de waterontharder zitten. Deze bolletjes moeten eens in de zoveel tijd worden vervangen. Er zijn verschillende soorten waterontharders, geschikt voor kleine of grote huishoudens. In een groter huishouden wordt meer water gebruikt en kies je dus voor een ontharder die meer water kan verwerken dan wanneer je alleen of met zijn tweeën woont.
Een waterontharder installeren
Een waterontharder is op zich vrij eenvoudig te installeren. Het apparaat wordt op de waterleiding aangesloten waar deze de woning binnenkomt. Meestal is dat bij de voordeur of in de kelder. Je kunt het apparaat vervolgens eenvoudig bedienen met een app op je telefoon. Die waarschuwt ook als het apparaat onderhoud nodig heeft. Zo weet je altijd of de ontharder correct werkt en of de aluminium balletjes die de kalk op moeten vangen al worden vervangen. De installatie kun je natuurlijk ook overlaten aan een ervaren installateur. Die kan je ook advies geven over het gebruik, al wijst die zich grotendeels vanzelf. Het enige dat je ervan kunt merken is dat het water iets minder snel door de kraan stroomt omdat het onderweg immers een extra hindernis moet nemen. Dit wordt door maar weinig mensen als een bezwaar gezien.