Tips voor gelukkig wonen

Het huis van je dromen, wie wil dit nu niet? Gelukkig wonen is een belangrijk streven in het leven van veel mensen. Er zijn verschillende elementen die kunnen bijdragen aan een gelukkige woonomgeving. Soms is het ook een kwestie van creativiteit en kun je met wat slimme ingrepen sneller naar gelukkig(er) wonen.

Wat is belangrijk voor gelukkig wonen?

Er is niet één handleiding die bepaalt hoe je gelukkig woont. Er zijn wel enkele aandachtspunten om in gedachten te houden bij het creëren van een gelukkige woonplek:

  • De locatie.
  • Veiligheid.
  • De natuur.

Locatie

Uiteindelijk hangt het af van wat voor jou belangrijk is en dat is voor iedereen anders. Als je bijvoorbeeld naar de locatie kijkt, blijkt dat veel mensen gelukkiger zijn als ze minder reistijd hebben en dat het woonhuis dus enigszins dichtbij – qua reistijd – is van het werk. Als je droomhuis misschien toch wat verder weg is, kun je soms met wat ingrepen de afstand tussen werk en thuis leuker maken. Zo is die reistijd niet zo erg of zelfs fijn. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de optie om podcasts te luisteren en misschien zo zelfs een nieuwe taal te leren, als je onderweg bent.

Veiligheid

Een veilige woonomgeving is essentieel voor het geluk en de gemoedsrust van bewoners. Zorg ervoor dat de buurt veilig aanvoelt en dat er voldoende maatregelen zijn getroffen om de veiligheid te waarborgen. Is het wat minder veilig? Dan zijn er misschien mogelijkheden om de buurt veiliger te maken. Denk aan bijvoorbeeld gebruik van een buurtapp of aan het beter beveiligen van de woning met sloten etc.

Natuur

Mensen voelen zich vaak gelukkiger en meer ontspannen in een omgeving met voldoende groen en toegang tot de natuur. Een park in de buurt, een tuin of zelfs een balkon met planten kunnen de kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren. Een groen uitzicht is fijn, maar dat kun je dus ook zelf met veel planten in huis creëren. Het is zelfs zo dat een poster van de natuur al een positief effect heeft.

Wat nog meer?

Lichtinval en ruimte doet ook veel met de gemoedstoestand. Een goed verlichte woning met ruime kamers kan een gevoel van openheid en comfort creëren. Verder zijn sociale contacten prettig. De ene persoon heeft meer behoefte aan contacten dan een ander, maar in het gezegde ‘een goede buur is beter dan een verre vriend’ zit wel een kern van waarheid. Verder zijn de voorzieningen in de omgeving van belang, mogelijkheden om je woning aan te passen naar wisselende wensen en ten slotte kan de geluids- en luchtkwaliteit van invloed zijn op het geluk, aldus een verhuurmakelaar in Eindhoven.

En als laatste lees eens ons bericht over wat is een loft voor leuke tips

Aanbevolen artikelen