Toiletrenovatie binnen twee dagen

Het renoveren van een toiletruimte is een project dat vaak wordt uitgesteld. Het idee van dagen of weken rommel en ongemak weerhoudt velen ervan te beginnen. Maar wat als ik je vertel dat het mogelijk is om je toilet in slechts twee dagen een complete make-over te geven? Ja, je leest het goed. Met een goede voorbereiding, een strakke planning en hulp van Toilet-direct.nl kun je de toiletruimte van je dromen creëren zonder langdurige overlast.

Voorbereiding

Planning en ontwerp

De sleutel tot succes ligt in de voorbereiding. Voordat je ook maar iets demonteert, moet je een duidelijk plan en ontwerp hebben. Beslis over de stijl, kleuren, en materialen. Zorg ervoor dat alles wat je nodig hebt, besteld en geleverd is voordat je begint. Dit omvat niet alleen het sanitair, maar ook tegels, verf, en accessoires.

Materialen en gereedschappen

Een gedetailleerde lijst van materialen en gereedschappen is essentieel. Hier zijn enkele basics die je niet mag vergeten:

 • Nieuw sanitair: toilet, wastafel, kranen
 • Tegels voor vloer en/of wanden
 • Bouw- en tegellijm, voegmiddel, kit
 • Basisgereedschap: boormachine, tegelsnijder, waterpas, kitpistool

Voorbereidende werkzaamheden

De laatste stap in de voorbereiding is het leeghalen van de ruimte. Verwijder oude sanitaironderdelen, accessoires, en indien nodig, oude tegels. Zorg ervoor dat de ondergrond schoon, droog, en vlak is om te beginnen met de renovatie.

Dag 1: De grote werkzaamheden

De eerste dag van de toiletrenovatie is gewijd aan het zware werk. Dit omvat de demontage van oude elementen, de installatie van nieuw sanitair, en indien nodig, het tegelwerk. Een efficiënte aanpak en een strakke planning zijn cruciaal om alles binnen de gestelde tijd te voltooien.

Demontage en voorbereiding

Start de dag met het verwijderen van de oude toilet, wastafel, en eventuele tegels. Zorg ervoor dat je het leidingwerk intact laat en bescherm de vloer en omliggende gebieden tegen schade tijdens de demontage. Na de demontage, bereid je de ruimte voor op nieuwe installaties:

 • Controleer en repareer indien nodig het leidingwerk.
 • Zorg dat de vloer en muren vlak en schoon zijn voor het tegelwerk.

Installatie van het nieuwe sanitair

Zodra de ruimte voorbereid is, begin je met het installeren van het nieuwe toilet en de wastafel. Volg de installatie-instructies zorgvuldig om lekkages en andere problemen te voorkomen. Belangrijke tips:

 • Gebruik een waterpas om te zorgen dat het sanitair recht staat.
 • Sluit het water aan en controleer op lekkages voordat je verder gaat.

Tegelwerk

Als je van plan bent de vloer of muren opnieuw te betegelen, is dit het moment. Tegelen kan tijdrovend zijn, dus het is belangrijk dat je dit zo efficiënt mogelijk doet:

 • Begin met het leggen van de vloertegels, gevolgd door de wandtegels.
 • Gebruik tegelkruisjes voor een gelijkmatige voegbreedte.
 • Snijd tegels op maat waar nodig met een tegelsnijder.

Na het plaatsen van de tegels, laat je de lijm drogen volgens de instructies van de fabrikant. Het is cruciaal dat je de voegen niet te vroeg aanbrengt om te voorkomen dat de tegels verschuiven.

Einde dag 1

Aan het einde van dag 1 zou je een volledig geïnstalleerd en mogelijk deels getegeld toilet moeten hebben. Het kan een lange dag zijn, maar door deze grote stappen te voltooien, ben je goed op weg naar een succesvolle renovatie binnen twee dagen.

Dag 2: De afwerking

Na een productieve eerste dag, ligt de focus van de tweede dag op afwerking en details. Dit is het moment waarop je toiletruimte echt vorm krijgt en de resultaten van je harde werk zichtbaar worden.

Voegen en afkitten

Begin de dag met het voegen van de tegels. Kies een voegmiddel dat past bij de kleur van je tegels voor een harmonieus geheel. Volg deze stappen voor een strak resultaat:

 • Breng het voegmiddel aan met een rubberen voegspaan, zorg ervoor dat alle voegen goed gevuld zijn.
 • Verwijder overtollig voegmiddel met een vochtige spons.
 • Laat het voegmiddel drogen volgens de instructies op de verpakking.

Nadat het voegmiddel is gedroogd, kit je de randen af waar de tegels de muur of het sanitair ontmoeten. Dit zorgt voor een waterdichte afsluiting en voorkomt vochtproblemen.

Installatie van accessoires

Nu je toilet en tegels geïnstalleerd zijn, is het tijd voor de finishing touch: het installeren van accessoires. Dit omvat:

 • Toiletrolhouder
 • Handdoekrekken
 • Spiegel boven de wastafel
 • Eventuele extra opbergoplossingen

Bij het kiezen van deze accessoires, overweeg de stijl en het kleurenschema van je nieuwe toiletruimte om een samenhangende look te creëren.

Schilderwerk

Als er delen van de toiletruimte zijn die je wilt schilderen, zoals de deur, plafond, of een accentmuur, is dit het moment. Zorg ervoor dat je verf kiest die geschikt is voor vochtige ruimtes. Tape randen af voor een strakke lijn en zorg ervoor dat je voldoende tijd uittrekt voor het drogen van de verf.

Eindinspectie en schoonmaak

De laatste stap is de eindinspectie en schoonmaak. Loop alle installaties nog eens na om te controleren of alles goed vastzit en functioneert. Maak daarna alles grondig schoon om stof en vuil van de renovatie te verwijderen.

 • Controleer leidingen op lekkages.
 • Test het toilet en de kranen.
 • Maak de nieuwe tegels en sanitair schoon.

Conclusie

Gefeliciteerd, je hebt nu een prachtig gerenoveerd toilet in slechts twee dagen! Deze snelle renovatie bewijst dat met goede planning, voorbereiding, en een beetje hard werk, je grote veranderingen kunt aanbrengen in een korte tijd. Geniet van je nieuwe ruimte en het gevoel van voldoening dat komt met het afronden van dit project.

Aanbevolen artikelen