Vroeger was het verplicht om bij de verkoop van een woning een makelaar in te schakelen, vandaag de dag kun je als je dat wilt ook zonder makelaar een huis verkopen. Maar is dat wel verstandig? Je kunt er wellicht wat kosten mee besparen, maar je haalt je wel het nodige op de hals. Een makelaar weet wat hij doet, kent de markt en kan op die manier een zo hoog mogelijke prijs voor je huis realiseren.
Een makelaar inschakelen bij verkoop
Je huis verkopen doe je misschien enkele keren in je leven. Als je dit helemaal zelf wilt doen dan staat je het nodige te doen. Je moet een beschrijving van het huis maken en niet te vergeten goede foto’s voor de presentatie. Lang niet iedereen is daar handig in. Een beschrijving met feitelijke onjuistheden en spelfouten maakt niet echt een goede indruk. Rommelige, niet scherpe foto’s evenmin. Als je Blauw Makelaars inschakelt voor de verkoop dan wordt alles professioneel aangepakt. Een fotograaf die ervaring heeft met het maken van aansprekende foto’s maakt een reportage van het huis. Minder mooie kanten worden vakkundig verbloemd, eyecatchers worden juist uitgelicht.
Bezichtigingen
Mensen die een huis komen bezichtigen hebben vaak de neiging om de nadruk te leggen op minpunten. Het huis wordt hier en daar afgekraakt, want daardoor kan wellicht de prijs wat worden gedrukt. Als eigenaar is dat natuurlijk niet leuk om te horen. Als jij een mooie keuken hebt geplaatst en een potentiële koper maakt daar een smalende opmerking over dan kan dat hard aankomen. Een verkoopmakelaar in Gouda slaat daar geen acht op. Die weet dat het waarschijnlijk wel meevalt met de kritiek en dat er straks gewoon een mooi bod gaat komen. Zeker als de woningmarkt verhit is en het aantal beschikbare woningen schaars. Hierdoor zullen kopers dingen die ze misschien minder aan een woning waarderen wel voor lief nemen.
Eerlijke biedingen
Het is belangrijk dat er bij de verkoop van een woning eerlijk wordt geboden. Mensen die een bod hebben uitgebracht moeten achteraf kunnen controleren voor welk bedrag het huis is verkocht. Zo weten zij of er is overboden en hoeveel meer er voor de woning is geboden dan hun bod was. Deze regel is ingesteld omdat malafide makelaarskantoren soms misbruik maakten van het feit dat aspirant-kopers niet op de hoogte waren van elkaars bod.
De uiteindelijke verkoop
Als een bod is geaccepteerd en de woning verkocht gaat worden dan moet er een voorlopig koopcontract worden opgesteld. Dit luistert erg nauw. Er zijn modellen online te vinden, maar die voldoen lang niet altijd voor het huis dat jij verkoopt. Als je gebruik maakt van een makelaar zal deze zorgen voor het voorlopig koopcontract dat door koper en verkoper wordt ondertekend. Zo weet je zeker dat dit document alle bepalingen bevat die van belang zijn.