Wat is een Loft? De Eigenschappen van dit Type Woning

Wat is een loft

Wat is een loft? Veel mensen vragen zich dat af, omdat ze het woord vaak horen maar niet weten wat het precies is. Eigenlijk is het heel simpel: een loft is een woning die uit één grote ruimte bestaat. Vaak worden oude kerken, supermarkten of fabriekshallen omgebouwd tot lofts, maar je kunt er ook voor kiezen om een loft als nieuwbouwwoning te laten bouwen. 

Het voordeel van zo’n woning is dat je erg veel vrijheid hebt in de indeling ervan. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om één grote open ruimte te creëren, of juist verschillende kleinere ruimtes met elkaar te verbinden door middel van gangetjes of trappen. Een loft is dus eigenlijk een huis dat qua indeling erg flexibel is. Vaak zitten er grote ramen in een open keuken.

Kenmerkend voor een inrichting is dat wie binnen in het huis staat, niet meteen weet waar de woonkamer, slaapkamer of keuken is. Dit komt omdat er geen duidelijke afscheidingen zijn tussen de verschillende ruimtes. In plaats daarvan worden er meubels, wanden of andere objecten gebruikt om de verschillende ruimtes van elkaar te scheiden. Een loftwoning is dus een huis dat qua indeling erg flexibel is.

Loft appartement

Inrichting

Als je loft gaat inrichten, is het belangrijk om goed na te denken over hoe je de ruimte wilt indelen. Wil je één grote open ruimte, of juist verschillende kleinere ruimtes met elkaar verbinden? Hoe ga je de verschillende ruimtes van elkaar afscheiden? En welke meubels, wanden of andere objecten ga je hiervoor gebruiken? Als je deze vragen goed beantwoordt, zal je loft appartement precies zo worden zoals jij wilt. Dit type woningen zijn dus erg flexibel, en kunnen precies worden ingericht zoals jij wilt. Dit maakt dit soort woningen erg aantrekkelijk voor veel mensen.

Kortom, een loft is een huis dat uit één grote ruimte bestaat.

Hoge plafonds

Een loft kenmerkt zich ook door de hoge plafonds. Dit is eigenlijk een logisch gevolg van het feit dat loft huizen vaak oude fabriekshallen of kerken zijn die omgebouwd zijn tot woning. De hoge plafonds geven dit soort woningen een unieke uitstraling, en zorgen ervoor dat de woningen erg ruimtelijk aanvoelen. Ook als je deze gaat inrichten is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Kies bijvoorbeeld voor lange en lichte gordijnen om het ruimtelijke effect te versterken, of maak gebruik van de hoge plafonds door er een mezzanine in te bouwen.

Daarnaast kan je denken aan het gebruiken van een betonnen vloer voor een echte industriele uitstraling.

Vide

Een ander kenmerk van loftwoningen is de aanwezigheid van een vide. Dit is een soort open ruimte in het huis, die vaak wordt gebruikt als woonkamer of slaapkamer. Een vide kan op verschillende manieren worden ingericht, en geeft weer een unieke uitstraling. 

Woning of appartement?

Loft woningen kunnen zowel appartementen als normale woningen zijn. Het hangt hierbij af van de locatie waar deze is gebouwd. Als deze in een stad is gebouwd, dan is het meestal een appartement. Dit komt omdat dit soort woningen in de stad vaak gebouwd zijn in oude fabrieken of kerken, en daarom niet voldoen aan de eisen die gesteld worden aan normale woningen.

Waarom is een loft zo populair?

Met een inrichting in dit soort woningen kun je alle kanten op. Je hebt namelijk ruimte in overvloed. Of het nu om een gerenoveerd pand gaat of om een zelfontworpen woning: je kunt de woning helemaal uniek en naar eigen sfeer inrichten en creëert een compleet eigen stijl. Een loft is dan ook met name gewild bij artistiek aangelegd mensen, zoals kunstenaars, muzikanten en ontwerpers.

Een loft ontwerpen kan tegenwoordig helemaal energiezuinig. Dit maakt de woning niet alleen duurzaam maar ook nog eens betaalbaar. Ben je benieuwd wat een dit precies kost? Dit is afhankelijk van de grootte en ligging van de loft, maar ook of er al sprake is van een bestaand pand of dat het nieuwbouw betreft. 

Een loft verbouwen is meestal wat duurder dan er een kopen. Dit hangt samen met de kosten van het slopen en bouwen, maar ook met de eventuele vergunningen die je nodig hebt. Wanneer je echter kiest voor een loft als nieuwbouwwoning, zijn de kosten vaak wel wat hoger.

Loft woning

Aanbevolen artikelen