Welke formaten zonnepanelen zijn er?

formaten zonnepanelen

Als het gaat om de keuze voor de beste zonnepanelen, kijk je bijvoorbeeld naar zaken zoals de zonnepanelen subsidie. Ook kan je kijken naar de vorm, de kleur en het formaat. De afmetingen van zonnepanelen kunnen namelijk verschillen. Het standaardformaat is 165 bij 100 centimeter. Al komt een formaat van een paar centimeter meer wel steeds vaker voor. Er zijn echter ook grotere en kleinere panelen op de markt. Zoals je ook voor zonnedakpannen kan kiezen. Het is belangrijk om goed tegen elkaar af te zetten wat de verschillende soorten en formaten je te bieden kunnen hebben als consument.

Extra grote of kleine panelen kiezen

Je kan voor extra grote zonnepanelen kiezen. Deze hebben niet 60, maar 72 cellen. Dat betekent dat ze een hoger piekvermogen hebben. Ze zijn daadwerkelijk qua formaat ook wat groter dan de standaardpanelen. Belangrijk punt hierbij is dat ze dus niet perse efficiënter zijn, maar simpelweg meer opwekken door het formaat. Ze zijn niet 165, maar 200 centimeter. Dit maakt het plaatsen natuurlijk ook wel even anders. Je kan ook voor de kleinere zonnepanelen kiezen. Die zijn dan 125 in plaats van 165. Ook kan je voor smaller gaan, die zijn dan 80 in plaats van 100 centimeter. Ze zijn er zelfs nog kleiner. Wel zijn ze duurder omdat het produceren wat lastiger is. Op een heel klein dak is het echter wel een uitkomst.

Gaan voor zonnedakpannen

Bij Zonduurzaam kan je ook het nodige leren over zonnedakpannen. Die panelen hebben dus het formaat van een dakpan. Het voordeel hiervan is dat je ze dus als een normaal dak kan leggen. Zo zie je er niet veel van en kan eigenlijk elk dak ermee worden gevuld. De panelen zijn er in allerlei kleuren en formaten. Zo kan je dus iets kiezen wat precies aansluit op jouw woning. Ook in Nederland wordt hier al meerdere jaren mee gewerkt. Vooral de rode en zwarte dakpannen zijn erg populair. De kleur speelt wel een rol in het vermogen. Let wel op, want als je dezelfde oppervlakte als een gewoon zonnepaneel vergelijkt, dan leveren de zonnedakpannen minder dan de helft van het vermogen. Het ziet er wel mooi uit.

Wat zijn de voordelen?

Wanneer je de verschillende opties met elkaar vergelijkt, wat zijn dan de voordelen? Een belangrijk voordeel is natuurlijk dat je afhankelijk van het formaat precies kan aansluiten op je dakbedekking. Dit is vooral met zonnedakpannen het geval. Het is daardoor ook mogelijk om het hele dak goed te vullen met zonnepanelen. Bedenk je dat elk dak ook weer andere formaten heeft. Dan is het fijn wanneer dit goed wordt aangepakt zodat het er niet lelijk uitziet. Het maximale uit je opbrengst halen gaat natuurlijk ook veel beter wanneer je alles precies op maat verzorgt. Daardoor kan je er nog veel meer dan wanneer je direct voor de standaard soort zou gaan.

Aanbevolen artikelen