Zonnepanelen: dit is het moment om ze te plaatsen

Op steeds meer daken verschijnen zonnepanelen. Dat is niet zo vreemd, want zonne-energie gebruiken om je huis van elektriciteit te voorzien is zeer duurzaam en bovendien bespaar je er veel geld mee. Je hebt de investering in zonnepanelen meestal binnen 5 jaar terugverdiend. En aangezien ze zo’n 25 jaar meegaan betekent dit dat je minstens 18 jaar profiteert van gratis stroom. Als je overweegt om zonnepanelen te nemen dan is het wel belangrijk dat je je goed laat informeren. Niet elk dak is geschikt en de hoeveelheid zon die jouw dak ‘vangt’ bepaalt voor een groot deel of zonnepanelen rendabel zijn.

Heeft jouw huis al zonnepanelen?

Sommige mensen besparen op energie door in de kou te gaan zitten of een houtkachel te gaan stoken. Daarvoor moet je dan wel weer goed ventileren en de schoorsteen moet er geschikt voor zijn. En lang niet iedereen ziet het zitten om hout te stoken in een brandende kachel. Zonnepanelen op het dak zijn een prima manier om je energierekening flink naar beneden te laten gaan. Veel gezinnen kunnen prima voorzien in hun eigen stroombehoefte en betalen dus niet meer aan de netbeheerder voor het verbruik. Terugleveren kan soms, maar levert niet altijd een aantrekkelijke vergoeding op. Er zijn ook al zogenaamde thuisbatterijen waarin je stroom kunt opslaan voor een later moment. Voor het plaatsen van zonnepanelen is subsidie mogelijk en ook als je particulier bent betaal je geen btw, net zoals ondernemers.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Een dak met dakpannen is meestal wel geschikt voor zonnepanelen. Datzelfde geldt voor een bitumen dak. Als je in een oudere woning woont met een alternatieve soort dakbedekking dan kun je beter een dakdekker laten beoordelen of het dak geschikt is. Soms moet het versterkt worden om te voorkomen dat het dak het gewicht van de zonnepanelen niet kan dragen. Als je in een monument woont mag je niet altijd zonnepanelen op het dak laten leggen om het aanzien van het pand niet aan te tasten. In dat geval heb je toestemming nodig van de gemeente of de monumentencommissie. Daken die op het zuiden, zuidwesten of zuidoosten liggen vangen doorgaans genoeg zon om zonnepanelen rendabel te maken. Ligt je dak op het noorden dan zijn zonnepanelen soms niet rendabel.

Wat heb je nodig voor zonnepanelen?

Behalve zonnepanelen heb je ook nog een omvormer en een dakdoorvoer voor de kabels nodig. Het aansluiten van de zonnepanelen moet worden gedaan door een elektricien die is gecertificeerd om deze werkzaamheden uit te voeren. Dat je gebruik maakt van zonnepanelen moet je doorgeven aan je energieleverancier. Zij kunnen dan het eventueel terugleveren van niet gebruikte elektriciteit verrekenen met je factuur. Als je je zonnepanelen eens per jaar schoonmaakt of dit laat doen door een professional zal dit de opbrengst zeker ten goede komen. De zonnecellen kunnen dan beter energie opvangen en omzetten.

Aanbevolen artikelen