Zorg voor meer sfeer in huis met een houtkachel 

Geef je woon- of bijvoorbeeld eetkamer een sfeervolle uitstraling door hier een kleine houtkachel te laten plaatsen. Wat is er gezelliger dan een knisperend haardvuur? Daar komt bij dat een houtkachel je helpt de ruimtes te verwarmen tot een aangename temperatuur. Bij de keuze voor een houtkachel heb je verschillende mogelijkheden. Kies bijvoorbeeld tussen een vrijstaand model houtkachel, een inbouw houtkachel en een speksteenkachel. Het is onder meer afhankelijk van de plek in huis waar je de houtkachel gebruikt, je persoonlijke smaak en de gekozen interieurstijl welk type houtkachel hier het beste op aansluit. In dit artikel lees je er meer over. 

Vrijstaande houtkachel het meest gebruikt in Nederland 

Nederlandse huishoudens kiezen het vaakst voor een moderne vrijstaande houtkachel. Dat is niet voor niets. Een vrijstaand model houtkachel is relatief makkelijk te installeren, mede doordat hier geen breekwerk voor hoeft te worden uitgevoerd. Je kunt het rookkanaal vanuit de vrijstaande houtkachel naar boven toe laten lopen, maar ook direct naar buiten via een horizontale verbinding door de wand. Dat laatste is interessant wanneer je de houtkachel tegen de buitenmuur plaatst. 

Ook de inzet houtkachel een populair model 

Naast de vrijstaande houtkachel is ook de inzet houtkachel populair. Deze modellen worden in een bestaand gat in de muur gemonteerd. Er is hierdoor niet of nauwelijks extra breekwerk nodig bij de montage hiervan. Je kunt voor een moderne houtkachel kiezen op de plek waar je voorheen genoot van het vuur van een open haard. Of laat de oude kachel vervangen, die mogelijk niet meer voldoet aan de laatste veiligheidsvoorschriften. De kachel is als gevolg daarvan niet meer te gebruiken, of je loopt het risico dat eventuele schade als gevolg van brand niet verzekerd is. Voldoende reden om het vervangen van de verouderde haard te overwegen in zo’n geval. 

Voordelen van een luxe houtkachel in huis 

Een houtkachel hoeft niet duur te zijn! Er zijn al modellen verkrijgbaar met een prijs die iets boven de 1.000 euro ligt, vaak oplopend tot prijzen tussen de 5.000 en 7.500 euro. Zo vind je altijd een houtkachel die past bij jouw budget. Niet alleen variëren de houtkachels in soort en prijs. Ook heb je de keuze uit een brede variëteit aan formaten, merken en stijlen. Naast het sfeer verhogende effect van een houtkachel hebben deze toevoegingen aan woonkamers een hoog rendement. In het bijzonder wanneer je het hout uit de tuin kunt halen. Het maakt de houtkachel tot een voordelige oplossing voor het verwarmen van je woning. 

Aanbevolen artikelen